HISTORISK BYVANDRING I HERNING

Torsdag den 14. juni afholder Museum Midtjylland byvandring, hvor vi fortæller om Hernings byudvikling i 1800- og 1900-tallet.

I starten af 1800-tallet var Herning blot en lille landsby med ganske få indbyggere. I 1827 anlægges der imidlertid et tinghus på en markvej, fem år senere et apotek, og bydannelsen begynder at udvikle sig i dette område øst for den gamle landsby.

Den gradvise udbygning af infrastrukturen med landevejen mellem Aarhus og Ringkøbing og den senere anlæggelse af jernbanen sætter for alvor gang i byens vokseværk. Hertil kom også den spirende industri. Et foreløbigt højdepunkt nås i 1913, hvor Herning bliver købstad og for længst er blevet hedens hovedstad for handel og vandel .

Turen starter ved banegården, hvor vi skal høre om jernbanens betydning for byen og egnen. Herefter bevæger vi os op i Østergade. Det var i sin tid blot en simpel markvej, hvor byudviklingen begyndte at tage form omkring et tinghus og et apotek i den første halvdel af 1800-tallet. Turen går herefter via torvet hen til Herning kirke, der i 1889 afløste den gamle middelalderkirke i den vestlige del af byen. Turen afsluttes i Dalgasgade, hvor vi skal høre om den tekstilindustri, der blev en enorm drivkraft for byens vækst i det meste af 1900-tallet.

Turen forventes at vare 1,5 time ca.

Mødested: Indgangen til banegården, Banegårdspladsen 6, Herning.

14.06.2018

Kl. 18.30

Pris: Kr. 50,- (medlemmer af museets støtteforeninger, samt studerende: kr. 30,-)

HISTORISK BYVANDRING I HERNING