Byvandring Museum Midtjylland

På vandring gennem Hernings historie (UDSKUDT)

Mød fortiden der, hvor den fandt sted, når eksperter fra Midtjyllands Museum tager dig med på en tur gennem Hernings og dens oplands historie. Vi starter, før Herning blev til med en arkæologisk cykeltur og følger byens og oplandets udvikling fra hedebønder til det område, vi kender i dag – både de store linjer og de små sjove historier og detaljer.

På turene skal vi bl.a. gennem middelalderlandsbyer og forbi jernaldergravpladser. Vi skal høre, hvordan Herning opstod, fordi den jyske hede blev opdyrket, og et tinghus blev anlagt, og vi skal blive klogere på, hvordan hedebøndernes husflidsproduktion af strømper udviklede sig til en hel tekstilindustri, som senere blev definerende for det moderne Herning som Danmarks tekstilmekka. Og så skal vi besøge Birk, hvor kunst og arkitektur har gjort industriområdet farvestrålende og spektakulært.

Byvandringerne arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet og tilmelding skal ske via deres hjemmeside. Man tilmelder sig for alle fire gange.

Program:

Arkæologisk cykeltur gennem Birk, Hammerum og Gjellerup

23. april 2020, kl. 16.30-18.30

Med Martin Winther Olesen, museumsinspektør, Museum Midtjylland

På en 10 km lang cykeltur går turen gennem middelalderlandsbyer, forbi en borg ved Hammerum, jernaldergravpladser, Danmarks ældste daterede bygning og vikingetidens landsbyer og grave. Turen starter ved Elia i Birk, som er et stort monument over Nordeuropas ældste jernfremstilling, og den slutter på en pestkirkegård i Gjellerup.

Mødested: Elia, Birk Centerpark 15, 7400 Herning

Hernings fødsel

30.04.2020 kl. 16.30 – 18.00

Med Jesper Meyer Christensen, samlingschef og museumsinspektør, Museum Midtjylland

I starten af 1800-tallet var Herning blot en lille landsby med ganske få indbyggere. I 1827 anlægges der imidlertid et tinghus på en markvej øst for den gamle landsby. Dette blev startskuddet til en ny og hurtigt voksende by med industri og moderne infrastruktur.

Mødested: Foran Herning Bibliotek, Østergade 8, 7429 Herning

Det moderne Herning

07.05.2020 kl. 16:30 – 18:00

Med Kristine Holm-Jensen, formidlingschef og museumsinspektør, Museum Midtjylland

Tekstilmesserne samt oprettelsen af en egentlig tekstilskole var begge tiltag, der var med til at definere det moderne Herning i midten af det 20. århundrede. Vi ser også nærmere på midtbyens tekstilfabrikker, og på Th. Nielsens Gade indtager vi et stykke chokolade af en speciel historisk årsag.

Mødested: Hakkelsesskæreriet, i gården bag Dalgasgade 45, , 7429 Herning

Birk – kunst, arkitektur og industri smelter sammen

14.05.2020 kl. 16:30 – 18:00

På denne byvandring kan du høre nærmere om Birks forvandling fra simpelt bondeland til moderne industriområde. Vi fortæller også om den kunst og arkitektur, der fra starten var med til at definere udviklingen og gøre Birk til det mest spektakulære og farvestrålende industriområder i Danmark.

Mødested: Herning Højskole, Højskolevej 11, 7400 Herning

Obs: Maks. 30 deltagere. Vær opmærksom på, at første undervisningsgang er en cykeltur, og at man selv skal medbringe cykel.

23.04.2020

Kl. 16.30-18.30

Pris: 480 kr. for alle 4 byvandringer (260 kr. for studerende)

På vandring gennem Hernings historie (UDSKUDT)