Mød fortiden der, hvor den fandt sted, når eksperter fra Museum Midtjylland tager dig med på en tur gennem Hernings og oplandets historie.
På de tre byvandringer i Herning skal vi bl.a. høre om tekstilindustriens vækst i midten af 1900-tallet, som fik stor betydning for byudviklingen og det kunstneriske miljø i byen. Vi skal også på tur gennem det besatte Herning og se på nogle af de centrale lokationer fra krigens tid.
Fjerde gang skal vi uden for byen, hvor vi tager på cykeltur i Gullestrup, Tjørring, Gødstrup og Holing (vær opmærksom på at man skal medbringe egen cykel. Turen er ca. 10 km.)
Byvandringerne arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet og tilmelding skal ske via deres hjemmeside. Man tilmelder sig for alle fire gange.
Program:
Det eksplosive Herning
Onsdag. 19/4/23 kl. 16.30 – 18.00
I starten af 1800-tallet var Herning blot en lille landsby med ganske få indbyggere. I 1827 anlægges der imidlertid et tinghus på en markvej, fem år senere et apotek, og bydannelsen begynder at udvikle sig i dette område øst for den gamle landsby.
Den gradvise udbygning af infrastrukturen med landevejen mellem Aarhus og Ringkøbing og den senere anlæggelse af jernbanen satte for alvor gang i byens vokseværk. Hertil kom også den spirende industri. Et foreløbigt højdepunkt nåede man i 1913, hvor Herning blev købstad og for længst var blevet hedens hovedstad for handel og vandel.
Det vilde Herning
Onsdag. 26/4/23 kl. 16.30 – 18.00
Efter afslutningen på 2. Verdenskrig gik udviklingen på mange måder stærkt i Herning. Ikke mindst tekstilindustrien oplevede en voldsom vækst, og samtidig så tekstilmesserne og en egentlig tekstilfagskole dagens lys. For mange fabrikanter blev kunst en ny måde at udtrykke sig på, og især området omkring Th. Nielsens Gade blev arnestedet for byens provokunst. Alle disse tiltag var medvirkende til at definere det moderne Herning i midten af det 20. århundrede.
Det besatte Herning
Onsdag. 3/5/23 kl. 16.30 – 18.00
Kom med på en dramatisk tur gennem det besatte Herning, hvor vi opsøger udvalgte lokaliteter fra krigsårene. Via Torvet gør vi første stop ved det gamle gymnasium, hvor vi skal høre om nogle uskyldige drengestreger, som nær var endt galt. Vi passerer også det gamle missionshotel i Skolegade, hvor tyskerne havde deres hovedkvarter i den sidste del af besættelsen. Turen slutter i besættelseslejligheden i Historiens Hus, hvor vi serverer en kop erstatningskaffe.
Arkæologisk cykeltur: Rundt om søerne
Onsdag. 10/5/23 kl. 16.30 – 18.00
Den arkæologiske tur er en cykeltur i den nordlige del af Herning. Vi besøger blandt andet vikingerne ved Holing, de magtfulde og guldglade jernalderhøvdinge ved Tjørring, og ved Gullestrup besøger vi udflytterbyen og ølbryggere fra middelalderen. Turen er cirka 10 km lang.
19.04.2023
Kl. 16.30-18.30
Pris: 595 kr. for alle 4 byvandringer (325 kr. for studerende)
Forskellige lokationer i Herning