Åbner 12. juni
Tekstilmuseet er udstillingssted i biennalen Socle du Monde som finder sted på 8 forskellige lokationer i Herning denne sommer. Særudstillingen kan opleves på museet fra d. 12. juni til d. 31. oktober.
BIENNALENS FOKUS
Den 8. udgave af Socle du Monde Biennale skulle oprindeligt være fundet sted i 2020, men løber nu endelig af stablen i sommeren 2021. Biennalens titel, ”Welcome Back My Friends to the Show that Never Ends” henviste ikke oprindeligt til en tid, hvor vi efter alvorlig pandemi igen kan gå på kunstudstilling, men har undervejs fået ny og udvidet betydning.
Socle du Monde blev grundlagt i 2002 og er dermed Danmarks ældste biennale for samtidskunst. Det centrale fokus for dette års udgave er et gennemgående arbejde med at gribe ind i og integrere sig i byens rum. Tre museer, en tidligere højskole, en kirke, parker samt en række offentlige og private bygninger omdannes til udstillingssteder for stedspecifikke udstillinger. Hermed forbindes fortid, nutid og fremtid ved at fremme en udveksling mellem forskellige generationer af internationale kunstnere samt ved at forbinde historiske værker fra Arte Povera-bevægelsen med helt nye positioner. Et af højdepunkterne ved denne biennale er dens Open Call, som for første gang i biennalens historie har opfordret kunstnere fra forskellige områder til at bidrage med deres værker.
HVAD KAN MAN FORVENTE?
Ved at sammenstille det offentlige og det private rum undersøger biennalen en række medmenneskelige samspil og kommunikationsformer, det være sig mellem nære venner eller på tværs af generationer. Spencer Tunicks performance, hvor tusinder af nøgne fremmede samler sig til en helhed, eksemplificerer hvordan kunstneren udforsker emner såsom sociale rammer, samfund og intimitet. Jaume Plensa forankrer tanken om gensidig tolerance i hverdagen med et indgreb i det offentlige rum: rundt omkring i Herning opstilles aluminiumsdøre, der gengiver menneskerettighedserklæringens tekst. Antony Gormleys 35.000 miniaturelerfigurer sætter spørgsmålstegn ved vores ansvar for at se verden i øjnene. Med en lang række arkitektoniske indgreb, legende objekter og installationer, tankevækkende billeder og lyd inviterer Socle du Monde 2021 de besøgende til at deltage i en festivallignende oplevelse, hvor det virkelige og det kunstneriske liv smelter sammen, hvor geografiske og kunstneriske grænser udviskes, og hvor gamle og nye venner mødes.
DEN HISTORISKE BAGGRUND
Herning var i sin tid kendt for sin blomstrende tekstilindustri og -handel. I dag smelter den traditionelle industri sammen med den videns- og oplevelsesbaserede, herunder også kunsten. Hele byen er involveret i biennalen, der inddrager mange forskellige steder såsom HEART – Herning Museum of Contemporary Art, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum, Tekstilmuseet, Sct. Johannes Kirke, skolebygninger såsom den tidligere Herning Højskole, parker samt Hernings bymidte og de omkringliggende områder i Birk.
Biennalens navn, Socle du Monde (Verdens sokkel), har sit udspring i et af de centrale værker i samlingen på HEART, nemlig konceptkunstneren Piero Manzonis berømte Socle du Monde. Museet huser verdens største samling af hans værker. Den danske skjortefabrikant og kunstsamler Aage Damgaard skabte grundlaget for museets kunstsamling og donerede bygningen og kunstværkerne til staten.
BESØG TEKSTILMUSEET
På Tekstilmuseet peges der tilbage på Hernings fortid inden for tøjindustrien med værker af Kari Anne Hellberg, Charles LeDray, Muriel Gallardo Weinstein og Maria Roosen, der alle bruger tekstiler i deres kunst.
Udstillingerne på Tekstilmuseet kan besøges ved køb af almindelig entrébillet til museet.
Det er også muligt at købe en fællesbillet til Biennalens udstillinger på alle tre museer: HEART, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og Tekstilmuseet til en samlet pris på 125 kr.
Se mere om biennalen på Socle du Mondes hjemmeside.