OM Frilandsmuseet Herning

Kun få minutter fra Hernings gågade kan du med et enkelt skridt træde 200 år tilbage i historien. Frilandsmuseet Herning byder nemlig på ægte, gammeldags landsbystemning, når det viser landlivet, som det blev levet på heden i 1800-tallet.

Livet på den midt- og vestjyske hede

Frilandsmuseet Herning giver dig en helt speciel mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Mellem de gamle frugttræer kan du bevæge dig ind og ud af et hyggeligt bondegårdsmiljø, hvor Landsbylauget hver torsdag f.eks. passer haven, dyrker honning, smeder jern eller vedligeholder bygningerne ved hjælp af gamle håndværksteknikker.

Indendørs finder du vores besættelseslejlighed og udstillingen om folkemindesamleren Evald Tang Kristensen. Men du kan også gå på opdagelse i Jens Nielsens Bondegård, som er en af museets mest populære attraktioner – særligt for børn. Her viser mere end 100 forskellige perspektivkasser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

Udstillinger

Bondegården og museumshaven

Frilandsmuseet Herning er Danmarks næstældste frilandsmuseum. Med de gamle, stråtækte huse og den fine museumshave er museet en lille grøn oase midt i byen. Her kan du gå på opdagelse og træde ind i et lille, hyggeligt bondegårdsmiljø med gårdplads med vippebrønd, stald, lade og stuehus med bindestue – og livet som det var engang.

Du kan også opleve den gamle maltkølle, en smedje med åben ild, et spændhus, en bageovn og det lille husmandssted kaldet Ane Maries hus, som er et typisk eksempel på et nybyggerhjem på heden. Husets sidste beboer, Ane Marie Laursen (1890-1968), var en af hedens sidste eneboere – og rygtet siger, at hun stadig spøger der.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/04/frilandsmuseet-udstilling-1-min-1045x800.jpg
Lyden af 1800-tallet

Stuehuset er desværre pt. lukket.
I stuehuset kan du få en autentisk lydoplevelse af en hedebondefamilies hverdag i den sidste halvdel af 1800-tallet. I bindestuen samtaler familien om de daglige gøremål, og ungerne plager faderen om at fortælle et eventyr, som han selvfølgelig gør. Der er knitrende lyde fra bilæggerovnen, uret tikker og en kvinde nynner en salme af Brorson, mens hun spinder på rokken. Lydinstallationen har rod i forskningsprojektet ‘Soundscapes i autentiske bygninger’, som er støttet af Velux Fonden.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2022/08/soundscape-frilandsmuseet-herning-1045x800.jpg
Hver torsdag arbejder vores frivillige med at genskabe lidt af landlivet, som det var engang. Til særlige arrangementer tænder vi op i bageovnen og serverer friskbagt brød med vores egen honning.
https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/03/frilandsmuseet-gaestefoto-1045x800.jpg
Besættelsen, folkemindesamleren og Jens Nielsens Bondegård

I den gamle museumsbygning kan du træde ind i en lejlighed, der fremstår præcis som under tyskernes besættelse i 1940-1945. Her kan du få fornemmelsen af, hvordan en familie levede under krigen, når de trak mørklægningsgardinerne for og skjulte sig for fjenden.

Du kan også besøge vores udstilling med genstande indsamlet af verdens største folkemindesamler, Evald Tang Kristensen, og blive klogere på, hvem han var – og de minder, han var med til at bevare.

Sidst men ikke mindst kan du lægge vejen forbi Jens Nielsens Bondegård. Udstillingen består af Inge Faurtofts finurlige perspektivkasser – og her kan du smugkigge ind i livet på bondegården fra hanen galer og solen står op, til bonden går omkuld i sin seng.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/03/frilandsmuseet-udstilling2-min-1045x800.jpg

Praktisk information

Åbningstider

Museumshaven er frit tilgængelig døgnet rundt
alle ugens dage

Lukkedage i 2024:
Skærtorsdag 28. marts
Kristi himmelfartsdag 9. maj
2. juledag 26. december

Åbningstider 1. september - 31. maj

Mandag - onsdag: lukket

Torsdag: 09:00 - 12:00

Fredag - søndag: lukket

Åbningstider 1. juni - 31. august

Mandag - onsdag: lukket

Torsdag: 09:00 - 15:00

Fredag - søndag: lukket

Adresse

Museumsgade 32,

7400 Herning

Telefon

+45 96 26 19 00

Priser

Voksne (+18 år): Fri entré

Børn og unge: Fri entré

Medlemmer: Fri entré

Pensionister: Fri entré

Barne- og klapvogne

Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne og Frilandsmuseets Hernings gamle huse. De må dog meget gerne medbringes i museumshaven.

Handicapforhold

Museumshaven kan tilgås i kørestol, men kan være udfordrende i vådt vejr. Jens Nielsens bondegård kan besøges i kørestol. Mens det desværre ikke er muligt i folkemindesamleren Evald Tang Kristensen-udstillingen eller Besættelseslejligheden.

Pusleplads

Der er ingen puslefaciliteter på museet.

Foto

Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #frilandsmuseetherning og #museummidtjylland.

Mad & drikke

Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Medbragt mad og drikke er dog perfekt at nyde i den hyggelige museumshave, som har et fint halvtag med bænke.

Grønne arealer

Museumshaven er Frilandsmuseet Hernings hyggelig have. Den danner rammen om de gamle huse og krogede æbletræer, og er åben for alle døgnet rundt alle ugens dage – kun 3 minutters gang fra gågaden.

Rygning

Rygning er ikke tilladt på museet.

Kæledyr

Kæledyr er ikke tilladt indendørs – men må gerne medbringes i Museumshaven. Kun førerhunde har adgang til museet.

Toiletforhold

Der er toiletter i kælderplan samt på mezzaninen. Adgang med elevator og trappe.

Parkering

Museet råder over en mindre parkeringsplads overfor indgangen. Derudover er der parkeringsmulighed på hele Museumsgade, 7400 Herning.

Se de andre museer her hos Museum Midtjylland

Klosterlund Museum

Åbent i dag

11:00-16:00

Herningsholm Museum

Lukket i dag

Tekstilmuseet

Åbent i dag

11:00-16:00

Book et besøg
Klosterlund Museum

Åbent i dag 11:00 - 16:00

På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Her fortæller vi historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.

Læs mere
Klosterlund Museum
Herningsholm Museum

Lukket i dag

På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.

Læs mere
Herningsholm Museum
Tekstilmuseet

Åbent i dag 11:00 - 16:00

På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.

Læs mere
Tekstilmuseet i Herning
Book et besøg

Kom på guidet tur, byvandring eller hold dit næste arrangement hos os. Her på Museum Midtjylland står vores engagerede formidlere klar til at byde både privatpersoner, -grupper, virksomheder og skoler velkommen. Du kan også leje et af vores unikke lokaler.

Booking privateBooking undervisning