OM Klosterlund Museum

Smukke omgivelser, store maskiner og arkæologiske fund – Klosterlund Museum har det hele. Oplev museets arkæologiske highlights. Eller lær hvordan mennesket gennem årene har brugt både håndkraft og maskiner til at udnytte mosernes tørv.

Fra stenalder til tørveindustri

På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Vi fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.

For børnefamilier er der mulighed for fri leg på vores store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø. Du kan også hilse på gamle landbrugsracer af kaniner, gæs, duer og høns. Og om sommeren viser vores frivillige, hvordan det hårde arbejde foregik, dengang man gravede tørv med hånd- og maskinkraft.

Når du er færdig i udstillingerne, kan du gå en tur i de smukke omgivelser, nyde din medbragte mad under trækronerne – eller slutte dagen af med et besøg i vores lille museumsbutik.

Udstillinger

Ansigt til ansigt

Oplev den stemningsfulde udstilling ‘Ansigt til ansigt’ i museets loftslokaler. Du kan møde ‘Nybyggerne fra Snejbjerg’, ‘De forfængelige fra Aulum’, ‘Fyrsten fra Tjørring’ og mange andre personligheder fra oldtiden.

Udstillingen viser museets mest uvurderlige arkæologiske skatte. Vi fortæller personlige historier om oldtidens midtjyder, mens nutidige midtjyder sætter ansigt på fortællingerne.

Også dengang var menneskelivet fuld af frustration, forfængelighed, hjemlængsel, glæde, stolthed og meget mere. Nogle var magtfulde og toneangivende, andre forsøgte bare at følge strømmen.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2021/06/ansigt-til-ansigt-klosterlund-museum-2-scaled-1045x800-1.jpg
I udstillingen ’Ansigt til ansigt’ kan du komme helt tæt på et af de bedst bevarede stykker tekstil fra Danmarks fortid: en næsten 2.000 år gammel klædedragt. I den gamle jernaldergrav kan man stadig ane Hammerum-pigens fletning.
https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2021/07/hammerum-pigen-klosterlund-museum-scaled-1045x800-1.jpg
Stenalderjægerne ved Søen

I udstillingen ’Stenalderjægerne ved Søen’ kan du møde nogle af de første beboere ved Bølling Sø. De arkæologiske spor har nemlig vist, at Bølling Sø var et hot spot i jægerstenalderen. Allerede efter istidens afslutning for 11.500 år siden dukkede de første rensdyrjægere op ved søen. I årtusinderne derefter blev området flittigt brugt af jæger-samlere, der levede i små grupper på evig vandring og udnyttede landskabets muligheder fuldt ud. Nogle steder besøgte de kun ganske kortvarigt, men de bedste steder vendte de tilbage til igen og igen.

Udstillingen fortæller gennem unikke fund fra området, hvordan livet udfoldede sig blandt de tidligste beboere på netop dette sted. Børn kan også leve sig ind i stenalderjægernes daglige liv i vores legehjørne. Her skal der findes nye pilespidser, brænde til bålet og andre vigtige remedier.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2021/06/stenalderjaegerne-ved-soen-klosterlund-museum-1045x800-1.jpg
Søens historier

Der knytter sig mange spændende historier til Bølling Sø fra istiden og frem til i dag. Det er nemlig en sø og et område med umanérligt mange gode historier om både mennesker, natur og det overnaturlige.

Én af historierne handler om den lokale tørveproducent, Martin Anchersen, der blev rig på tørv tilbage i 1930’erne. Og som havde to venner, der begge hed Søren og var ivrige oldtidssamlere. De tre museumsentusiaster blev hvirvlet ind i en vaskeægte sensation indenfor arkæologi, da den ene Søren fandt dét, der på den tid, viste sig at være Danmarks ældste spor af mennesker. Her kom Klosterlund på landkortet som en vigtig arkæologisk lokalitet.

En anden vandrefortælling handler om de hundredvis af kronhjorte, som på mystisk vis gik til grunde i Bølling Sø og først blev fundet flere tusinde år senere.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2021/06/soens-historier-klosterlund-museum-2-1-scaled-1045x800-1.jpg
Der er masser af lege for store og for små - hjælp blandt andet stenalderjægerne med at finde de rigtige redskaber!
https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2024/01/stenalderjaegerne-boelling-soe-klosterlund-museum-1045x800.jpg
Den gamle tørvefabrik

Klosterlund Museum holder til i en tidligere tørvefabrik. Her kan du opleve historien om tørveindustrien og hedeopdyrkningen omkring Bølling Sø, hvor gården Klosterlund spillede en vigtig rolle. De gamle maskiner, originale genstande, tekster og billeder giver en følelse af, hvordan arbejdet er foregået – og hvordan man har levet og anvendt tørven.

Om sommeren demonstrer museets dygtige frivillige hvordan tørvearbejdet foregik på bedstemor og bedstefars tid. Der bliver også smedet og leget gamle lege. Og børn og voksne kan dyste om, hvem der hurtigst kan rejse tørv!

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2020/04/toerveudstilling-klosterlund-museum-1045x800-1.jpg

Praktisk information

Åbningstider

Lukkedage 2024:
Vinterlukket 1. december – 31. januar
Dog særåbent i vinterferien.

Åbningstider 1. september – 31. november
& 1. februar - 31. maj.

Mandag - onsdag: lukket

Torsdag: 11:00 - 15:00

Fredag: lukket

Lørdag - søndag: 11:00 - 15:00

Åbningstider 1. juni - 31. august

Mandag: lukket

Tirsdag - torsdag: 11:00 - 16:00

Fredag: lukket

Lørdag - søndag: 11:00 - 16:00

Adresse

Kragelundvej 6A,

7442 Engesvang

Telefon

+45 96 26 19 00

Priser

Voksne (+18 år): Fri entré

Børn og unge: Fri entré

Medlemmer: Fri entré

Pensionister: Fri entré

Barne- og klapvogne

Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne.

Butik

Museet har en mindre butik, som kan besøges uden køb af billet.

CAFE

Museet har et mindre salg af is, kaffe og vand.

Garderobe

Museet har gratis garderobe. Store tasker, rygsække og paraplyer må ikke tages med i udstillingsområdet.

Handicapforhold

Man kan komme rundt på hele museet som kørestolsbruger. Dog kan udearealerne være udfordrende i vådt vejr.

Pusleplads

Der er puslefaciliteter ved toiletterne i garderobeområdet.

Foto

Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #klosterlundmuseum og #museummidtjylland.

Kort

Du kan downloade et kort over Bølling Sø her.

Lej lokaler

Klosterlund Museums café kan lejes til fester, foredrag, møder, receptioner og konferencer. Vi har gratis WIFI samt kan tilbyde let forplejning efter aftale.

Mad & drikke

Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Vi henviser i stedet til de fine udendørs spisemuligheder ved borde under trækronerne eller i vores spisehus med udsigt over Bølling Sø. Skoler og institutioner kan i forbindelse med undervisningsforløb nyde medbragt mad inde eller udenfor alt efter aftale og ønske.

Børn & leg

Museet råder over en naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø, som kan benyttes uden køb af billet døgnet rundt.

Grønne arealer

Klosterlund Museum ligger utroligt naturskønt ved Bølling Sø, og der er rig mulighed for vandreture i området for både store og små.

Rygning

Rygning er ikke tilladt på museet.

Kæledyr

Kæledyr er ikke tilladt. Kun førerhunde har adgang til museet.

Toiletforhold

Der er toiletter ved garderoben samt et udendørs toilet, som er tilgængeligt døgnet rundt.

Parkering

Museet har egne parkeringspladser på arealet.

Se de andre museer her hos Museum Midtjylland

Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Tekstilmuseet

Åbent i dag

11:00-16:00

Herningsholm Museum

Lukket i dag

Book et besøg
Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Frilandsmuseet Herning giver dig mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du hoppe 200 år tilbage i historien, mens du går rundt mellem de tækkede huse og gamle frugttræer i Museumshaven – eller du kan fordybe dig i Jens Nielsens Bondegård, som viser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

Læs mere
Udstilling frilandsmuseet Herning
Tekstilmuseet

Åbent i dag 11:00 - 16:00

På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.

Læs mere
Tekstilmuseet i Herning
Herningsholm Museum

Lukket i dag

På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.

Læs mere
Herningsholm Museum
Book et besøg

Kom på guidet tur, byvandring eller hold dit næste arrangement hos os. Her på Museum Midtjylland står vores engagerede formidlere klar til at byde både privatpersoner, -grupper, virksomheder og skoler velkommen. Du kan også leje et af vores unikke lokaler.

Booking privateBooking undervisning