Lukket i dag
Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang
Smukke omgivelser, store maskiner og arkæologiske fund – Klosterlund Museum har det hele. Oplev museets arkæologiske highlights. Eller lær hvordan mennesket gennem årene har brugt både håndkraft og maskiner til at udnytte mosernes tørv.
På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Vi fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.
Om sommeren viser vores frivillige, hvordan det hårde arbejde foregik, dengang man gravede tørv med hånd- og maskinkraft.
Når du er færdig i udstillingerne, kan du gå en tur i de smukke omgivelser ved Bølling Sø og nyde din medbragte mad under trækronerne – eller slutte dagen af med et besøg i vores lille museumsbutik.
Oplev den stemningsfulde udstilling ‘Ansigt til ansigt’ i museets loftslokaler. Du kan møde ‘Nybyggerne fra Snejbjerg’, ‘De forfængelige fra Aulum’, ‘Fyrsten fra Tjørring’ og mange andre personligheder fra oldtiden.
Udstillingen viser museets mest uvurderlige arkæologiske skatte. Vi fortæller personlige historier om oldtidens midtjyder, mens nutidige midtjyder sætter ansigt på fortællingerne.
Også dengang var menneskelivet fuld af frustration, forfængelighed, hjemlængsel, glæde, stolthed og meget mere. Nogle var magtfulde og toneangivende, andre forsøgte bare at følge strømmen.
Familiens yngste kan finde skjulte spor fra fortiden rundt omkring i udstillingen.
I udstillingen ’Ansigt til ansigt’ kan du komme helt tæt på et af de bedst bevarede stykker tekstil fra Danmarks fortid: en næsten 2.000 år gammel klædedragt. I den gamle jernaldergrav kan man stadig ane Hammerum-pigens fletning.
I udstillingen ’Stenalderjægerne ved Søen’ kan du møde nogle af de første beboere ved Bølling Sø. De arkæologiske spor har nemlig vist, at Bølling Sø var et hot spot i jægerstenalderen. Allerede efter istidens afslutning for 11.500 år siden dukkede de første rensdyrjægere op ved søen. I årtusinderne derefter blev området flittigt brugt af jæger-samlere, der levede i små grupper på evig vandring og udnyttede landskabets muligheder fuldt ud. Nogle steder besøgte de kun ganske kortvarigt, men de bedste steder vendte de tilbage til igen og igen.
Udstillingen fortæller gennem unikke fund fra området, hvordan livet udfoldede sig blandt de tidligste beboere på netop dette sted. Børn kan også leve sig ind i stenalderjægernes daglige liv i vores legehjørne. Her skal der findes nye pilespidser, brænde til bålet og andre vigtige remedier.
Der knytter sig mange spændende historier til Bølling Sø fra istiden og frem til i dag. Det er nemlig en sø og et område med umanérligt mange gode historier om både mennesker, natur og det overnaturlige.
Én af historierne handler om den lokale tørveproducent, Martin Anchersen, der blev rig på tørv tilbage i 1930’erne. Og som havde to venner, der begge hed Søren og var ivrige oldtidssamlere. De tre museumsentusiaster blev hvirvlet ind i en vaskeægte sensation indenfor arkæologi, da den ene Søren fandt dét, der på den tid, viste sig at være Danmarks ældste spor af mennesker. Her kom Klosterlund på landkortet som en vigtig arkæologisk lokalitet.
En anden vandrefortælling handler om de hundredvis af kronhjorte, som på mystisk vis gik til grunde i Bølling Sø og først blev fundet flere tusinde år senere.
Der er masser af lege for store og for små - hjælp blandt andet stenalderjægerne med at finde de rigtige redskaber!
Klosterlund Museum holder til i en tidligere tørvefabrik. Her kan du opleve historien om tørveindustrien og hedeopdyrkningen omkring Bølling Sø, hvor gården Klosterlund spillede en vigtig rolle. De gamle maskiner, originale genstande, tekster og billeder giver en følelse af, hvordan arbejdet er foregået – og hvordan man har levet og anvendt tørven.
Om sommeren demonstrer museets dygtige frivillige hvordan tørvearbejdet foregik på bedstemor og bedstefars tid. Der bliver også smedet og leget gamle lege. Og børn og voksne kan dyste om, hvem der hurtigst kan rejse tørv!
Vinterlukket frem til 31. marts.
Åbent i vinterferien.
1. april - 19. oktober
Mandag: lukket
Tirsdag - torsdag: 11:00 - 16:00
Fredag: lukket
Lørdag - søndag: 11:00 - 16:00
Kragelundvej 6A,
7442 Engesvang
Voksne (+18 år): 60 kr.
Børn og unge: Fri entré
Studerende: 50 kr.
Grupper (10+ prs.).: 40 kr.
Medlemmer: Fri entré
Pensionister: 50 kr.
Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne.
Museet har en mindre butik.
Museet har et mindre salg af is, kaffe og vand.
Museet har gratis garderobe. Store tasker, rygsække og paraplyer må ikke tages med i udstillingsområdet.
Man kan komme rundt på hele museet som kørestolsbruger. Dog kan udearealerne være udfordrende i vådt vejr.
Der er puslefaciliteter ved toiletterne i garderobeområdet.
Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #klosterlundmuseum og #museummidtjylland.
Du kan downloade et kort over Bølling Sø her.
Klosterlund Museums café kan lejes til fester, foredrag, møder, receptioner og konferencer. Vi har gratis WIFI samt kan tilbyde let forplejning efter aftale.
Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Vi henviser i stedet til de fine udendørs spisemuligheder ved borde under trækronerne eller i vores spisehus med udsigt over Bølling Sø. Skoler og institutioner kan i forbindelse med undervisningsforløb nyde medbragt mad inde eller udenfor alt efter aftale og ønske.
Museet råder over en naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø, som kan benyttes uden køb af billet døgnet rundt.
Klosterlund Museum ligger utroligt naturskønt ved Bølling Sø, og der er rig mulighed for vandreture i området for både store og små.
Rygning er ikke tilladt på museet.
Kæledyr er ikke tilladt. Kun førerhunde har adgang til museet.
Der er toiletter ved garderoben samt et udendørs toilet, som er tilgængeligt døgnet rundt.
Museet har egne parkeringspladser på arealet.
Lukket i dag
Lukket i dag
Åbent i dag
11:00-16:00
Lukket i dag
På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.
Læs mereLukket i dag
Frilandsmuseet Herning giver dig mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du hoppe 200 år tilbage i historien, mens du går rundt mellem de tækkede huse og gamle frugttræer i Museumshaven – eller du kan fordybe dig i Jens Nielsens Bondegård, som viser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.
Læs mereÅbent i dag 11:00 - 16:00
På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50'erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.
Læs mereKom på guidet tur, byvandring eller hold dit næste arrangement hos os. Her på Museum Midtjylland står vores engagerede formidlere klar til at byde både privatpersoner, -grupper, virksomheder og skoler velkommen. Du kan også leje et af vores unikke lokaler.
Booking privateBooking undervisning