OM Klosterlund Museum

Smukke omgivelser, store maskiner og arkæologiske fund – Klosterlund Museum har det hele. Besøg vores udstillinger om skovens dyr. Oplev Nordeuropas ældste hjul. Eller lær hvordan mennesket gennem årene har brugt både håndkraft og maskiner til at udnytte mosernes tørv.

Fra stenalder til tørveindustri

På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med skovens dyr, tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Vi fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.

For børnefamilier er der mulighed for fri leg på vores store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø. Du kan også hilse på gamle landbrugsracer af heste, kaniner, gæs, duer og høns. Og om sommeren viser vores frivillige, hvordan det hårde arbejde foregik, dengang mænd gravede tørv med hånd- og maskinkraft.

Når du er færdig i udstillingerne, kan du gå en tur i de smukke omgivelser, nyde din medbragte mad under trækronerne – eller slutte dagen af med et besøg i vores lille museumsbutik.

Udstillinger

Den gamle tørvefabrik

Klosterlund Museum holder til i en tidligere tørvefabrik. Her kan du opleve historien om tørveindustrien og hedeopdyrkningen omkring Bølling Sø, hvor gården Klosterlund spillede en vigtig rolle. De gamle maskiner, originale genstande, tekster og billeder giver en følelse af, hvordan arbejdet er foregået – og hvordan man har levet og anvendt tørven.

Men museet rummer også en mindre samling af skovens dyr, som især er et hit hos de mindste gæster. Blandt de mange dyr, kan du også se skelettet af en kæmpe kronhjort, der engang gik til i mosens dybe dyng – for først at blive fundet flere tusinde år senere.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2020/04/toerveudstilling-klosterlund-museum-1045x800-1.jpg
Kom tæt på historien, klap en hest og nyd naturen. Klosterlund Museum ligger lige ned til bredden af Bølling Sø, og er perfekt til inden- og udendørsoplevelser for store og små.
https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/03/klosterlund-museum-1045x800.jpg
Nordeuropas ældste hjul

I museets loftslokaler kan du se et af vores mest spektakulære arkæologiske fund: Kideris-hjulet – det ældste, bevarede hjul i Nordeuropa. Sammen med en række andre genstande fortæller det om de tidlige vejforløb, og de muligheder det gav.

I udstillingen ‘At grave i fortiden’ viser vi vores store samling af træspader fra jernalderen. Spaderne er fundet i moser og blev brugt, dengang jernalderfolket gravede tørv i området. Flere tusinde år før tørveindustrien kom dertil.

Vores anden udstilling ‘Under Hjul’ viser de mange arkæologiske fund, der blev gjort under motorvejsbyggeriet i Herning og Ikast-Brande. Her kan du blandt andet se fund fra gravpladser og bopladser – helt fra jægerstenalder til middelalder.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2020/04/kiderishjul-klosterlund-museum-1045x800-1.jpg

Praktisk information

Åbningstider

Åbningstider 1. september – 31. maj

Mandag - tirsdag: lukket

Onsdag - torsdag: 11:00 - 15:00

Fredag - lørdag: lukket

Søndag: 12:00 - 16:00

Åbningstider 1. juni - 31. august

Mandag: lukket

Tirsdag - torsdag: 10:00 - 16:00

Fredag: lukket

Lørdag - søndag: 12:00 - 16:00

Adresse

Kragelundvej 6A,

7442 Engesvang

Telefon

+45 96 26 19 30

Priser

Voksne (+18 år): Fri entré

Børn og unge: Fri entré

Medlemmer: Fri entré

Pensionister: Fri entré

Kontakt

Email: kontakt@museummidtjylland.dk
Tlf: +45 96 26 19 30

Barne- og klapvogne

Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne.

Butik

Museet har en mindre butik, som kan besøges uden køb af billet.

CAFE

Museet har et mindre salg af is, kaffe og vand.

Garderobe

Museet har gratis garderobe. Store tasker, rygsække og paraplyer må ikke tages med i udstillingsområdet.

Handicapforhold

Man kan komme rundt på hele museet som kørestolsbruger. Dog kan udearealerne være udfordrende i vådt vejr.

Pusleplads

Der er puslefaciliteter ved toiletterne i garderobeområdet.

Foto

Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #klosterlundmuseum og #museummidtjylland.

Kort

Du kan downloade et kort over Bølling Sø her.

Lej lokaler

Klosterlund Museums café kan lejes til fester, foredrag, møder, receptioner og konferencer. Vi har A/V-udstyr og WIFI samt kan tilbyde let forplejning efter aftale.

Mad & drikke

Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Vi henviser i stedet til de fine udendørs spisemuligheder ved borde under trækronerne eller i vores spisehus med udsigt over Bølling Sø. Skoler og institutioner kan i forbindelse med undervisningsforløb nyde medbragt mad inde eller udenfor alt efter aftale og ønske.

Børn & leg

Museet råder over en naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø, som kan benyttes uden køb af billet døgnet rundt.

Grønne arealer

Klosterlund Museum ligger utroligt naturskønt ved Bølling Sø, og der er rig mulighed for vandreture i området for både store og små.

Rygning

Rygning er ikke tilladt på museet.

Kæledyr

Kæledyr er ikke tilladt. Kun førerhunde har adgang til museet.

Toiletforhold

Der er toiletter ved garderoben samt et udendørs toilet, som er tilgængeligt døgnet rundt.

Parkering

Museet har egne parkeringspladser på arealet.

Se de andre museer her hos Museum Midtjylland

Tekstilmuseet

Åbent i dag

11:00-16:00

Herningsholm Museum

Åbent i dag

13:00-16:00

Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Vester Palsgaard Skovmuseum

Åbent i dag

12:00-16:00

Tekstilmuseet

Åbent i dag 11:00 - 16:00

På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.

Læs mere
Tekstilmuseet i Herning
Herningsholm Museum

Åbent i dag 13:00 - 16:00

På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.

Læs mere
Herningsholm Museum
Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Frilandsmuseet Herning giver dig mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du hoppe 200 år tilbage i historien, mens du går rundt mellem de tækkede huse og gamle frugttræer i Museumshaven – eller du kan fordybe dig i Jens Nielsens Bondegård, som viser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

Læs mere
Udstilling frilandsmuseet Herning
Vester Palsgaard Skovmuseum

Åbent i dag 12:00 - 16:00

Vester Palsgaard Skovmuseum ligger i en charmerende gammel skovridergård fra 1804 midt i skoven. Her kan du bevæge dig gennem de gamle stuerum og blive klogere på, hvordan man arbejdede og levede i skoven i Midtjylland - og hvordan området udvikledes fra hede til frodige skovplantager.

Læs mere
Vester Palsgaard Skovmuseum