Museum Midtjylland er en selvejende institution og et statsanerkendt, kulturhistorisk museum, som formidler og levendegør den midt- og vestjyske historie som en del af en lokal, men også national og international fortælling.
Museum Midtjylland skal gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling sikre kulturarven i sit ansvarsområde, som dækker Herning og Ikast-Brande Kommuner.
Museum Midtjylland rummer både arkæologi og nyere tid og spænder fra ældste tid til nutid. Museet består af i alt fire besøgssteder, som på hver sin måde udgør en del af den samlede fortælling: Frilandsmuseet Herning, Herningsholm Museum, Klosterlund Museum og Tekstilmuseet.
Tilsammen fortæller de om hedeegnens rige kulturhistorie og industrisamfundets rivende udvikling; et fokusområde som spænder fra stenalderbopladser, jæger-samlergrupper og hosebindere til tørvegravere og syersker. Her fortælles om den helt fjerne fortid, som museet afdækker ved arkæologiske udgravninger og udstillinger. Men også om den nyere tid, hvor især tekstilindustrien har spillet en stor og betydningsfuld rolle – ikke kun i museets geografiske område, men også for resten af Danmark.
Vi er en del af vores lokalområdes og hele Danmarks fælles kulturhistoriske hukommelse. Historien gør os klogere på, hvem vi er, har været og kan blive; og derfor åbner vi dørene for alle for at inspirere, undre, danne, uddanne, gå i dialog og facilitere møder med før, nu og i morgen
Vores drift og virke sikres gennem statsstøtte samt støtte fra vores to kommuner suppleret af ekstra midler fra fonde, sponsorater, bidragsydere og vores tre støtteforeninger.
På Museum Midtjylland ser vi os som en del af samfundet og mener, at museerne har en forpligtigelse til at engagere sig. Vores bidrag består i at bruge fortiden til at blive klogere på nutidens udfordringer og samtidig støtte op om, at vi sammen kigger ind i fremtiden. Det kan vi kun gøre overbevisende ved altid at være aktuelle og relevante i vores formidling af og syn på kulturhistorien. For Museum Midtjylland er kulturhistorien et rum, vi kan gå ind i sammen med vores brugere. Vi bruger derfor det alment menneskelige, det nære og det personlige til at gå i dialog med fortiden. Det er dét, der forbinder os på tværs af tider, og det er dét, der gør kulturhistorien relevant for nutiden.
Mission
Vision
Værdier
Styrelsen for Museum Midtjylland er ansvarlig for den overordnede ledelse af museet og museets drift med henblik på at udvikle og styrke museet som virksomhed og organisation.
Styrelsen for Museum Midtjylland består af repræsentanter udpeget af museets venneforeninger, de to kommunerne, regionen, en medarbejderrepræsentant samt en repræsentant for Dansk Mode & Textil. Styrelsen evaluerer sit arbejde løbende og følger Kulturministeriets anbefalinger for “God ledelse i selvejende kulturinstitutioner”.
Den nuværende Styrelse for Museum Midtjylland består af:
Her kan du læse og downloade Museum Midtjyllands årsberetninger, hvor vi i korte artikler, tal og statistik hvert år fortæller om vores virke og tiltag – samt om hvor vi gerne vil hen i det nye år.
Museum Midtjylland arbejder målrettet på at udvikle sig som museumsinstitution. Et værktøj hertil er arbejdet med strategiplaner, som udstikker museets prioriteringer, satsningsområder og veje til at komme i mål.