OM Herningsholm Museum

Herningsholm Museum ligger i Hernings ældste bygning fra 1579. Her fortæller vi om livet på heden – og om de historier det har inspireret, og den rolle det har spillet for tekstilindustrien, som senere kom til at præge området.

Kanoner, uldsokker og livet på heden

I den gamle herregårds stemningsfulde rum kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher og livet på heden i både tekst, billeder og genstande. Men du kan også opleve historien om en herregård, der gik fra at huse en mindre hær og kanoner til at skabe en stor forretning på får og uldsokker – og som blev starten på den midtjyske tekstilindustri.

Når du er færdig i udstillingerne, kan du gå en tur eller nyde madpakken i herregårdens lille, fine haveanlæg – eller stikke hovedet ind i vores museumsbutik, som sælger bøger, legetøj og andre gode sager.

Udstillinger

Når trådene bindes - fra kriger til kræmmer

Udstillingen ‘Når trådene bindes – fra kriger til kræmmer’ stiller skarpt på fire af Herningsholms markante ejere, der hver især førte nye ideer og tanker til området. I udstillingen møder man herregårdens skiftende ejere i de autentiske rum, hvor de med deres familier og ansatte har opholdt sig. I lyd og billeder kommer man tæt på deres tanker, bekymringer og hverdag.

Oprindelige genstande, genskabte klædningsdragter og strafferedskaber sætter scenen om Herningsholm som et økonomisk og kulturelt brændpunkt i Midtjylland. Som et sted, der ikke var for småt til et forsvarsanlæg med egen hær, til systematisk uldproduktion efter tysk forbillede eller til international handel og eksport.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/06/udstilling-herningsholm-museum-naar-traadene-bindes-fra-kriger-til-kraemmer-1045x800.jpg
Herningsholm Museum rummer også Malerisalen og Riddersalen. Her kan du nærstudere malerierne eller få et glimt af herskabslivet på de gamle, smukke vægmalerier.
https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/04/Herningsholm-museum-1045x800.jpg
St. St. Blicher - hedens digter

Oplev en unik samling af værker og genstande fra ‘hedens digter‘ Steen Steensen Blicher (1782-1848). Blicher vandrede ofte på den jyske hede, og hans værker handler om hedens fattige landbefolkning på både godt og ondt. Vores enestående samling af originalmanuskripter, bogillustrationer, personlige ejendele og en komplet samling af førsteudgaver gør dig klogere på Blichers liv, forfatterskab og den han var.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/03/herningsholm-udstilling2-min-1045x800.jpg

Særudstillinger

Herningsholm Museum

Historie

Magdalene Munk og kyskhedsbæltet

På Herningsholm Museum kan du lige nu opleve et kyskhedsbælte. Måske er det netop det kyskhedsbælte, der går rygter om at Sigfrid von Rindscheid påførte sin kone Magdalene Munk tilbage i 1580'erne. Læs mere her.

Læs mere

Praktisk information

Åbningstider

Lukkedage 2024:
Lørdag d. 27. april
Julelukket fra 20. december - 2. januar.

Åbningstider 2024:

Mandag - tirsdag: lukket

Onsdag: 13:00 - 16:00

Torsdag - fredag: lukket

Lørdag: 13:00 - 16:00

Søndag: lukket

Adresse

Herregårdsparken 1,

7400 Herning

Telefon

+45 96 26 19 00

Priser

Voksne (+18 år): 50 kr.

Børn og unge: Fri entré

Grupper (10+ prs.).: 25 kr.

Medlemmer: Fri entré

Pensionister: 30 kr.

Barne- og klapvogne

Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne.

Butik

Museet har en hyggelig butik, som kan besøges uden køb af billet. Det er muligt at betale kontant, med betalingskort og MobilePay.

Cafe

Museet har en mindre café med lette forfriskninger såsom vand, kaffe, te og småkager.

Garderobe

Museet har gratis garderobe. Store tasker, rygsække og paraplyer må ikke tages med i udstillingsområdet.

Handicapforhold

Museet ligger i en gammel herregårdsbygning og er desværre ikke handicapvenligt.

Pusleplads

Der er ingen puslefaciliteter på museet.

Foto

Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #herningsholmmuseum og #museummidtjylland.

Lej lokaler

Herningsholm Museums smukke Riddersal, Malerisal og café kan lejes til mindre arrangementer, foredrag, møder, receptioner og konferencer. Vi har A/V-udstyr og kan tilbyde let forplejning efter aftale.

Vielser

Det er muligt at blive borgerligt viet i Riddersalen på Herningsholm Museum i perioden april-september. I den forbindelse kan man booke og afholde reception i de smukke gamle lokaler på Herningsholm Museum, hvor museet kan servere vin, bobler, sodavand og mundgodt efter aftale. Få mere information hos Herning Kommune.

Mad & drikke

Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger.

Grønne arealer

Herningsholm Museum er omgivet af et mindre, men smukt, gammelt parkanlæg, som er en gåtur værd. Nyd også en plads i solen på en af gårdspladsens bænke.

Rygning

Rygning er ikke tilladt på museet.

Kæledyr

Kæledyr er ikke tilladt. Kun førerhunde har adgang til museet.

Toiletforhold

Der er toiletter ved garderoben i stueetagen samt på 1. sal.

Parkering

Museet har egne parkeringspladser på arealet.

Se de andre museer her hos Museum Midtjylland

Tekstilmuseet

Lukket i dag

Klosterlund Museum

Lukket i dag

Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Book et besøg
Tekstilmuseet

Lukket i dag

På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.

Læs mere
Tekstilmuseet i Herning
Klosterlund Museum

Lukket i dag

På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Her fortæller vi historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.

Læs mere
Klosterlund Museum
Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Frilandsmuseet Herning giver dig mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du hoppe 200 år tilbage i historien, mens du går rundt mellem de tækkede huse og gamle frugttræer i Museumshaven – eller du kan fordybe dig i Jens Nielsens Bondegård, som viser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

Læs mere
Udstilling frilandsmuseet Herning
Book et besøg

Kom på guidet tur, byvandring eller hold dit næste arrangement hos os. Her på Museum Midtjylland står vores engagerede formidlere klar til at byde både privatpersoner, -grupper, virksomheder og skoler velkommen. Du kan også leje et af vores unikke lokaler.

Booking privateBooking undervisning