29.01.2025
Det ældste spor af klinkbygning er ikke fra et skib! Museum Midtjyllands arkæologer fandt sidste år et langhus med bevaret bygningstømmer fra den tidligste jernalder. Fundet er nu kommet på Slots- og Kulturstyrelsens arkæologiske top-10-liste, som netop er offentliggjort.
Ud fra fund som er indberettet fra alle landets museer, udarbejder Slots- og Kulturstyrelsen hvert år listen med de mest opsigtsvækkende fund eller resultater fra det forgange år. På kanten af et engområde i Vildbjerg fandt Museum Midtjyllands arkæologer i juli 2024 et velbevaret langhus, som nu har fundet vej til årets top ti.
Huset har rester af træbyggede vægge, også kaldet klinkbygning. Klinkbygning er et tømmerhåndværk, som vi først og fremmest forbinder med den UNESCO-anerkendte levende kulturarv: Nordens klinkbyggede træbåde – og traditionerne omkring dem.
Men nu er et af de hidtil ældste danske eksempler på denne håndværksskik altså dukket op på landjorden tæt på Herning!
ET USÆDVANLIGT VELBEVARET FUND
Det usædvanligt velbevarede fund af væggen i et langhus fra den tidligste del af jernalderen fortæller om brugen af dette særlige tømrerhåndværk midt på den jyske hede ved Herning.
På lokaliteten i Vildbjerg, Store Lysgård, stod langhuset med plads til beboelse og stald i hver sin ende, hvilket er typisk for perioden. Som regel er det kun husenes grundplan, der er bevaret som muldfyldte nedgravninger i den lyse undergrund.
Huset er placeret centralt i udgravningsfeltet. I orange ses tre af museets arkæologer for skala. I baggrunden ligger Lysgård Sø.
Det er altså ikke hverdagskost, at arkæologerne finder rester af selve husets bygningsdele.
Huset bestod af seks sæt tagbærende stolper, dybe væggrøfter og en række støttestolper på ydersiden af husets østlige gavl, som vi kender det fra huse fra den tidlige del af ældre førromersk jernalder, år 500-300 f.Kr. Centralt i huset lå to indgange overfor hinanden. Som noget særligt var dette hus stort, ca. 20 meter langt og 5,8 meter bredt – omtrent dobbelt så langt som de huse, vi ellers finder i området fra denne periode.
Hvad der overraskede os noget, da vi begyndte at udgrave huset, var, at der i husets dybe væggrøft dukkede bevaret træ op – ikke blot et enkelt stykke tømmer, men systematisk placerede, lodretstående og spejlkløvede egeplanker, som må have stået som en klinkbygget væg mod husets yderside. Men som om det ikke var nok, fremkom der også store vandretliggende planker i væggrøfterne mod husets indre rum.
I forgrunden ses én af de vandretliggende planker i væggrøften under udgravningen. Der er tale om spejlkløvet egetræ. Denne har ligget på indersiden af husets væg mod husets indre rum.
Funktionen af disse planker er ikke fuldt afklaret, men en tolkning af dem kan være en indre beklædning af husets vægge, som blandt andet kan have haft den funktion at holde på en form for isoleringsmateriale mellem de to vægkonstruktioner. Dette er ikke noget, vi kender fra andre fund og derfor noget, som skal undersøges nærmere.
Væggrøft med bevaret bygningstømmer. Disse har stået på ydersiden af husets væg. Det yderste af plankerne var formuldet, men man kunne stadig se antydningerne af dem og den klinkbyggede opbygning.
BIDRAGER MED ENESTÅENDE NY VIDEN
Fundet af det velbevarede hustømmer fra Store Lysgård vil bidrage med en enestående ny viden om variationen i jernalderhusenes konstruktion.
Og netop derfor er fundet også med på årets top ti liste. For at et fund kan komme med på listen, skal det nemlig, udover at være udgravet i det forgangne år, også bidrage med ny viden eller forståelse af vores kulturarv her i landet.
Bygningstømmeret fra væggrøfterne befinder sig lige nu på Moesgaards Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, hvor det skal 3D-fotograferes, årringsdateres og konserveres. Ydermere skal en rekonstruktionshåndværker fra Sagnlandet Lejre gennemgå det for at gøre os klogere på det håndværkstekniske i fundet.
Vi glæder os til at lære mere!
Tolkning af huset set indefra. De tagbærende stolper står inde i rummet. Her er de vandretliggende planker tolket som en indre beklædning af væggen. Visualisering er lavet af Julie Lolk.
Tolkning af huset set indefra. De tagbærende stolper står inde i rummet. Det er fra væggrøfterne, vi har fundet det bevarede tømmer. Visualisering er lavet af Julie Lolk og redigeret gennem AI.
Mulig tolkning af huset set udefra. Her ses den klinkbyggede ydre væg. Skimter man ind i huset, kan man se de vandrette planker, som er brugt som en indre beklædning af væggene. Visualisering er lavet af Julie Lolk og redigeret gennem AI.