Museumsforeningens forårs-udflugt bringer os til blandt andet Timring, Torsted, Kronheden, Vedersø og Hover. Vi besøger steder, som har betydning for tre lokale personligheder, og vi hører om deres liv og levned.
J.A. Trøstrup var lærer i Torsted og aktiv i plantningssagen. Vi besøger resterne af hans haveanlæg og Torsted Kirke, hvor han var degn. Som pensionist tog han til Herning, hvor han stiftede Herning Museum og Herning Museumssamfund (der i 2017 ændrede navn til Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning).
Alfred Kaae var lærer på Torsted Nordre Skole (Kronheden Skole) og var desuden arkæolog, lokalhistoriker og kunstner. Vi besøger Historiens Sten, som han rejste i 1938 ved Kronheden Skole med indhuggede hovedpunkter fra Danmarks historie.
Kaj Munk var præst i Vedersø 1924-1944 og blev kendt som digter og modstandsmand. Vi kommer forbi Vedersø Kirke og har et længere ophold ved Kaj Munks Præstegård lidt uden for Vedersø. Her er der i dag museum med flere udstillinger om Kaj Munk, blandt andet om begivenhederne omkring den 4. januar 1944 og Kaj Munks sidste timer.
Den nye udstilling, hvor historien fortælles gennem lyd og levende tapeter, er nomineret til en engelsk museumspris: Internationel Exhibition of the Year. I parken, hvor Kaj Munk plantede blå anemoner, kan man gå på en digterrute og høre en række af Kaj Munks tekster.
I nærheden af Hover besøger vi Lyngsmose-fæstningen. I 1999-2002 udgravede man en befæstet landsby med 15 langhuse, der er fra ca. 100 f.Kr. Landsbyen var omgivet af vold og grav. Husene er markeret, og en meget lille del af befæstningen er rekonstrueret på stedet.
Desuden bliver der undervejs fortalt om en række vigtige arkæologiske undersøgelser i de områder, vi kører igennem. Vi skal blandt andet høre om to interessante personer. Den ene er Gudmund Hatt, der var kulturgeograf og arkæolog. Han undersøgte jernalderbopladser og registrerede oldtidsagre. Den anden er arkæologiprofessor C.J. Becker, der i en årrække gennemførte udgravninger i Torsted og ved Grøntoft nær Grønbjerg.
NB: Vedr. besøget på Kaj Munks Præstegård i Vedersø:
Museets frivillige skal huske MMU-kortet, som giver gratis adgang til museet.
Til digterruten i parken skal bruges smartphone til scanning af QR-koderne.
Tid og mødested: Lørdag den 17. maj kl. 12.00. Hjemkomst ca. kl. 18.00.
Deltagerpris: 250 kr. for medlemmer af Museumsforeningen samt medlemmer af Historisk
Forening og Klosterlund Museumsforening. Pris for ikke-medlemmer: 300 kr. Eftermiddagskaffe er inkluderet i prisen.
Betaling: Der betales ved tilmeldingen, og beløbet overføres enten til MobilePay 16597 eller indbetales på bankkonto 7608 1723 066. Husk at angive navn, mailadresse/tlf.nr.
Tilmelding: Bindende tilmelding senest onsdag den 14. maj ved indbetaling af deltagerprisen.
Tilmeldingen gælder først, når deltagerprisen er modtaget.
Der er begrænset antal pladser i bussen, og tilmelding sker efter ”først-til-mølle”-princippet.
17.05.2025
Kl. 12.00-18.00
Pris: 250 kr. for medlemmer/300 kr. for ikke-medlemmer
Afgang fra Gl. Skolegade bag Tekstilmuseet. Vestergade 20, 7400 Herning