En række nyere fund danner baggrund for Museum Midtjyllands nuværende forskning i ældre bronzealder. Her undersøger museets arkæologer, hvordan den midtjyske bronzealder både er lokalt forankret - og samtidigt indgår i globale netværk.
I kraft af en række nyere udgravninger har Museum Midtjylland kunnet udvikle og nuancere den eksisterende arkæologiske viden, og dermed nuanceret billedet af den midtjyske bronzealder som har været forgrenet ud i hele verden.
Den østlige del af museets ansvarsområde rækker langt ind i hjertet af den jyske bronzealder, som her er rigt repræsenteret bl.a. ved talrige gravhøje langs hærvejen. I den vestlige del har perioden indtil for nyligt været mere sparsomt repræsenteret.
Dog har de senere års udgravninger frembragt en lang række bopladser, og det står nu klart, at mange huse med forsænket gulv, der før blev dateret til senneolitikum, skal placeres i ældre bronzealder. I 2015 fremkom et enestående depotfund fra ældre bronzealder ved Boest: kæmpestore randlisteøkser samt guldsmykker og flintredskaber på hver sin side af en processionsvej.
Med afsæt i de nye fund søger projektet at belyse, hvordan den midtjyske bronzealder både er lokalt forankret og samtidigt indgår i globale netværk, f.eks. manifesteret ved fundene fra Boest. Globale netværk giver adgang til bronzen, og sammen med bronzen kommer nye ideer og genstande til Midtjylland, bl.a. sværdfænomenet. Det fremmede og eksotiske møder lokale traditioner med mennesker som knudepunkter.