Ny udstilling på Klosterlund Museum
Vi er glade for at kunne præsentere en spritny og anderledes udstilling om oldtiden i Midtjylland. Udstillingen kobler uvurderlige arkæologiske skatte med personlige historier om oldtidens midtjyder, mens nutidige midtjyder sætter ansigt på fortællingerne.
Den nye udstilling ‘Ansigt til ansigt’ vinkler historien om den midtjyske oldtid ud fra en række personlige historier.
Med udstillingen vil museet gerne pege på nogle af de genkendelige og almenmenneskelige sider af livet i fortiden. Også dengang var menneskelivet fuld af frustration, forfængelighed, hjemlængsel, glæde, stolthed og meget mere. Nogle var magtfulde og toneangivende, andre forsøgte bare at følge strømmen.
På turen gennem udstillingen vil publikum møde karakterer som ”Nybyggeren fra Snejbjerg”, ”De forfængelige fra Aulum”, ”Fyrsten fra Tjørring”, og ”Husfruen fra Ejstrupholm”. For blot at nævne nogle få.
Museets arkæologiske highlights og mangeårige forskning danner grundlag for de fiktive, personlige fortællinger om oldtidens midtjyder.
Som en vigtig del af udstillingen skal en række portrætfotografier drage publikum ind i de fortidige personers verden og skabe oplevelsen af, at de var autentiske levende mennesker, som os.
Derfor søgte museet personer i offentligheden, som ville hjælpe museet med at sætte ansigt på fortællingerne.
Der var overvældende stor interesse for projektet, og museet fik hurtigt mange henvendelser fra personer, der ville indgå i udstillingen som portrætmodeller.
”Ved at lade nulevende midtjyder være billedet på deres fortidige medmennesker, vil vi gerne fremhæve en kobling mellem fortid og nutid. En kobling, som opstår, når man lader følelserne og den personlige historie være bindeleddet”, fortæller Julie Lolk, der er tovholder på udstillingen.
Alle portrætter er taget af museets fotograf Maja Theodoraki, som er uddannet kunstfotograf fra Camberwell College of Arts i London.
Arkæologiske udgravninger i Herning og Ikast-Brande kommuner har gennem tiden leveret fantastiske genstande og dannet basis for banebrydende forskningsresultater. Meget af den viden har været utilgængelig for offentligheden, siden det gamle Herning Museum blev pakket ned, og Museum Midtjylland opstod i nye klæder.
I 2018 åbnede udstillingen ‘Made in Midtjylland’ på Tekstilmuseet i Herning. En historisk satsning fra museets side, der på moderne og interaktiv vis fortæller om nyere tids historie skarpt vinklet omkring tekstilindustrien.
”Allerede dengang var det tanken, at et andet vigtigt afsnit af kulturhistorien, nemlig oldtiden, skulle foldes ud i en stor selvstændig udstilling på en anden af museets afdelinger,” udtaler konstitueret direktør for museet, Kristine Holm-Jensen, og fortsætter: ”Klosterlund Museum har længe været tænkt som Museum Midtjyllands arkæologiske udstillingsvindue. Museet ligger klods op af vigtige arkæologiske fundsteder og er samtidig godt besøgt. Derfor er stedet oplagt til at huse Museum Midtjyllands samlede oldtidshistorie i udstillingsform.”
Et af de ubetinget vigtigste oldtidsfund fra Museum Midtjylland er den kendte Hammerum-pige. En jernalderpige, der blev begravet ved Hammerum for 2000 år siden. På exceptionel vis er pigens røde kjole, andre beklædningsdele og hendes frisure bevaret. Efter fundet fremkom i 1993 har Hammerum-pigen været genstand for omfattende forskning, og i 2019 udkom et stort bogværk om resultaterne. Hammerum-pigen har i nogle år været udstillet på Tekstilmuseet, men flytter nu sammen med ”jævnaldrende” jernalderfund og kommer til at spille sammen med andre fortællinger om hendes samtid i den nye udstilling på Klosterlund Museum.
“Sådan en flytning er ikke så ligetil. Det uvurderlige fund skal flyttes i sin klimastyrede montre med et følge af konservatorer og arkæologer, som sikrer, at hun lander sikkert i sit nyindrettede rum på Klosterlund Museum. Her vil historierne om hende udfoldes på en ny måde og med andre greb end tidligere.” – Kristine Holm-Jensen, konstitueret direktør.
Stort tak til Norlys Væktspulje for økonomisk bidrag til udstillingen, museets frivillige håndværkere og eksterne samarbejdspartnere: Lystek, Konserveringscenter Vejle, Louis Skilte, Lund & Erichsen samt arbejdsgrupperne der har rekonstrueret dragter, væv og vogn.