Ved Bølling Sø er der mulighed for smukke vandreture og på Klosterlund Museum kan du få historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.
Arkæologiske spor har vist, at Bølling Sø var et hot spot i jægerstenalderen. Allerede efter istidens afslutning for 11.500 år siden dukkede de første rensdyrjægere op ved søen. I årtusinderne derefter blev området flittigt brugt af jæger-samlere, der levede i små grupper på evig vandring og udnyttede landskabets muligheder fuldt ud.
I nyere tid har søen været genstand for omfattende tørveproduktion. Gården Klosterlund var omdrejningspunkt for en blomstrende tørveindustri i første halvdel af 1900-tallet, som involverede rigtig mange mennesker; mænd, kvinder og børnearbejdere.
På Klosterlund Museum kan du få flere fortællinger om søens historie og dens beboere gennem tiden.
Naturen ved Bølling Sø er et smukt istidslandskab og man kan flere steder rundt om søen møde historien i landskabet. Blandt andet rester af højmosen, Tollundmandens findested og meget mere. Hele turen rundt om søen er 12 km, men der er også mulighed for kortere ture – og også turen rundt om Skallerund Sø er fin.
Se kort over Bølling Sø her.
Prøv ruterne i Fortidens Fodspor hos Museum Silkeborg her.
Der er mulighed for parkering ved Klosterlund Museum, ved Dværgebakke og for enden af Bøllingsøgårdvej.
Kanalvest har lavet en fin film om Bølling Sø og dens historie, som kan ses her.