Åben tørvegravning i Knudmosen i Herning

Åben tørveudgravning i Knudmosen

Den 23. august vil vi afprøve nogle af jernalderens arbejdsredskaber. Vi vil prøve dem hvor de er fundet, nemlig i tørven i Knudmosen.

T-spaderne er dateret til 600 til 400 f.Kr og er blandt de få af bronze/jernalderens arbejdsredskaber vi kender i dag. På grund af deres form, slidspor og ikke mindst fundsted regner vi med at de har været brugt til tørvegravning.

Meget tyder på at højmoserne vokser i dette tidsrum og vi har spor af bebyggelser fra samme tid næsten hele vejen rundt om Knudmosen, men fremstillingen af spaderne, hvordan de er brugt og hvordan tørven er udnyttet er blandt de spørgsmål vi ikke har fået belyst.

Vi har fået analyseret træet i de gamle tørvespader fra Knudmosen, og de er alle lavet af fine store egestammer, udkløvet og tildannet med økse og kniv ned til en blad tykkelse på 1,5 til 2 cm og håndtaget er tilpasset til- og slidt af jernaldermanden/kvinden som har arbejdet i mosen. Man kan se og mærke fingeraftrykket.

På baggrund af det, har det været muligt at lave 13 nøjagtige kopier på Sagnlandet Lejre og det er de kopier vi vil afprøve den 23. august sammen med en håndfuld arkæologi-studerende fra Københavns Universitet.

Når man i Jernalderen begyndte at grave tørv har man også påvirket mosens udvikling og tørvegravningen er fortsat op gennem tiden med en foreløbig kulmination under 2. verdenskrig, den nyere tørvegravning bliver et fokuspunkt for en gruppe af museets frivillige og ny tids inspektører og skal gerne udmunde i en ”appetizer” allerede den 23. og i en udstilling på det gamle Herning Museum senere på efteråret.

Men i mindst ligeså spændende perspektiv er hvorledes tørvegravningen har skabt den natur vi kender derude i dag. Den side af sagen vil blive undersøgt af biologer fra Herning Kommunes Natur og grønne områder.

Projektet er et samarbejde mellem Museum Midtjylland, Herning Kommunes Natur og Grønne områder, Københavns Universitet (SAXO instituttet), Vendsyssels Historiske Museum, Sagnlandet Lejre og Moesgård Museums afdeling for Naturvidenskab og Konservering.

Nøjagtigt sted og klokkeslæt vil blive meldt ud her på siden i august.

23.08.2022

Åben tørveudgravning i Knudmosen