Den gamle biograf

Den gamle biograf

Tirsdag 21. februar 2023 vender Den gamle Biograf igen tilbage.

 

Gennem mange år har Historisk Forening vist film med lokalhistorisk indhold i et program, sammensat af film fra private og Lokalhistorisk Arkivs samlinger. Det er en glæde for foreningen at vise film, der gør os klogere på Hernings historie. Foreningen er derfor også glade, når de modtager ”nye” gamle film, der kan blive vist og bevaret for eftertiden.

 

Filmene er vidt forskellige, de kan være dokumentation for store begivenheder på egnen, eller vise familiens daglige omgivelser i byen eller på virksomheden. Optagelserne kan være udført af både amatørfotografer og professionelle fotografer. Filmene giver biografens publikum et gensyn med tidligere tider, eller et indblik i livet for ikke så lang tid siden.

 

Dette års forestillinger bliver et gensyn med to af de film, der har Herning by og dens erhvervs- og butiksliv som tema. Filmene er optaget i hhv. 1935 og 1939.

 

Filmen fra 1935 er optaget på initiativ af Herning Turistforening, der ønskede at udvide kendskabet til byen Herning og dens omgivelser.

Filmen er optaget professionelt og delvist betalt af de medvirkende firmaer. Efter en digitalisering af den originale film blev den i 1990 tilføjet kommentarer fra Gunnar Jespersen, der med sin omfattende viden om byens historie dermed kunne formidle filmens indhold videre til fremtidens generationer.

 

Få år efter kom andre filmproducenter til Herning for at optage en længere byfilm.  I lighed med andre byer i landet ønskede byråd og erhvervsliv at fremvise sine produkter kombineret med en fortælling om den enkelte bys omgivelser, f.eks. skoler og biblioteker.  Resultatet blev i Herning til i alt fire film, der blev vist i den fyldte biograf Fotorama ved flere forestillinger i december 1939.

 

De to forestillinger i Den gamle Biograf er arrangeret af Historisk Forening for Herning Kommune i samarbejde med Museum Midtjylland og Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning.

 

Tid: tirsdag 21. februar 2023 kl. 16.00 og 19.30

 

Arrangementet er åbent for alle.

21.02.2023

Kl. 16.00 & 19.30

Pris: 90,- og 50,- for medlemmer af Historisk Forening og Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning

Den gamle biograf

Social- og Sundhedsskolen Gullestrupvej 10-12, 7400 Herning

Beklager, men denne begivenhed er overstået