Den gamle biograf

Den gamle biograf

Tirsdag 20. februar 2023 vender Den gamle Biograf igen tilbage.

 

Det har gennem mange år været en tradition, at Historisk Forening for Herning Kommune afholder Den gamle biograf på Social- og Sundhedsskolen i februar måned. I år bliver da heller ingen undtagelse. Vi har i Lokalhistorisk Arkivs samlinger fundet 4 spændende film, som vi glæder os til at vise jer.

 

Holtbjergs historie
Vi starter med filmen ‘Holtbjergs historie’ af Tommy Krabbe fra 2007. Filmen handler ikke om det Holtbjerg, vi kender i dag, men om den store proprietærgård der tidligere lå samme sted. Filmen kan derfor ses som en fortsættelse af temaet fra Herning-bogen 2023, ”I periferien af Herning by”. I filmen fortæller Grete Bordinggaard (født Kølkjær) om sine oplevelser på gården, som hendes far, Jens Kølkjær købte i 1933. Grete kommer ind på mange spændende emner f.eks. griseslagtning, rotter i stuen, besøg af farende svende, det at være teenagerpige, besættelsestiden og sit bryllup.

 

Hal og haller i Herning
I 1954 blev den første hal i Herning indviet. Herning Hallen i Østergade, i dag kaldet Kongrescentret, skulle komme til at få kæmpe betydning for Herning. Her 70 år efter har det stadig stor betydning og flere haller er kommet til nu på Vardevej. Her i jubilæumsåret viser vi en film, som Historisk Forenings tidligere formand Allan Leth Frandsen lavede for TV Midtvest i 2004 til 50-års jubilæet. I filmen fortæller en række kendte personer om hallernes historie.

 

Dronning Margrethe på besøg i Herning
Den 14. januar 2024 frasagde Dronning Margrethe sig tronen. Vi har derfor valgt at vise film fra to af hendes besøg i Herning.

Den første film er fra regentparrets besøg i forbindelse med Kongrescentrets indvielse i 1986. Vi følger Dronningen og Prinsens besøg på rådhuset, deres spadseretur fra rådhuset, gennem Bredgade til Kongrescentret. Vi overværer afsløringen af skulpturen ”Seated Woman”, Mads E. Damgaards gave til Herning. Senere bliver Kongrescentret indviet med taler og snoreklip. Hen på eftermiddagen besøger regentparret fabrikkerne JBS og Martello.

 

Den anden film viser regentparrets besøg i forbindelse med deres sommertogt i 2009. Vi ser parret køre i åben karet trukket af seks hvide heste, fulgt af en hesteeskadron fra Gardehusarregimentet. Efter et besøg på rådhuset, ser vi regentparret spadsere til kongrescentret, hvor Ikast-Brande og Herning Kommune var vært ved en frokost.

 

Lokale film skal ses i den Gamle biograf

Forestillingerne er arrangeret af Historisk Forening for Herning Kommune i samarbejde med Museum Midtjylland og Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning.

 

Der er ikke tilmelding, man møder blot op.

20.02.2024

Kl. 16.00 & 19.30

Pris: 90,- og 50,- for medlemmer af Historisk Forening og Museumsforeningen for Museum Midtjylland, Herning

Den gamle biograf

Social- og Sundhedsskolen Gullestrupvej 10-12, 7400 Herning

Beklager, men denne begivenhed er overstået