Håndarbejdslærerindens samling - workshops på Tekstilmuseet

Håndarbejds-
lærerindens samling

Eventyrlystne strikkere kan nu igen få adgang til Museum Midtjyllands samling af tekstile genstande og lave deres egne nyfortolkninger. Det sker i løbet af fem workshops i foråret 2023.

 

Tidligere har vi i denne række af ’Glimt fra samlingerne’ arbejdet med og udstillet sjaler, hoser og inderst tøj; undertrøjer, underbenklæder m.m.

 

I den kommende række af workshops skal vi arbejde med håndarbejdsinspektør Anna Næsgaards samling. Anna Næsgaard var oprindeligt fra Holstebro men flyttede som 31-årig til København, hvorefter hun fik stor indflydelse på håndarbejdsfaget i skolevæsnet og inden for aftenskole- og højskolebevægelsen. Hendes virke var så omfattende og særligt, at hun modtog titlen som ridder af Dannebrogordenen i 1956, året efter sin afgang som håndarbejdsinspektør.

 

På museet har vi en stor samling af hendes modeller og indsamlede genstande, som hun har brugt i håndarbejdsundervisning. Der er mest strik i samlingen, men det bliver også muligt at undersøge genstande der er hæklede, broderede, filerede, orkerede osv.

 

Vores arbejdsmetode i de fem workshops er, at vi sammen undersøger genstandene og forsøger at rekonstruere dem. Der er ingen facitliste og deltagerne skal være eventyrlystne og klar på at eksperimentere.

 

Undervejs kommer vi også til at tale om håndarbejdsundervisningens dannelsesperspektiver – altså hvilken kvinderolle man ønskede at forme pigerne til.

 

Nyfortolkningerne, som vi skaber, vil blive udstillet på Tekstilmuseet i 2024.

 

Datoerne for de fem workshops er: 1. februar, 1. marts, 12. april, 10. maj og 7. juni, kl. 17-20.

 

Læs mere om de andre ‘Glimt fra samlingerne’ her.

 

Og om Anna Næsgaard her.

01.02.2023

Kl. 17.00-20.00

Pris: 620 kr.

Tekstilmuseet

Vestergade 20, 7400 Herning

Beklager, men denne begivenhed er overstået