Geofysik er en ikke-invasiv metode, som anvendes til undersøgelse af jordbundsforhold. Som forskningsområde udgør den en af Museum Midtjyllands særsatsninger, hvor udviklingen af metoden er i fokus med henblik på at kvalificere og udbygge anden arkæologiske data.
Geofysikken, nærmere bestemt geomagnetiske opmålinger, er et af Museum Midtjyllands metodiske satsningsområder. Siden 2014 har museet systematisk inddraget geomagnetiske undersøgelser som en del af de bygherrebetalte, arkæologiske forundersøgelser.
Geofysik består bl.a. af geomagnetiske opmålinger – og Museum Midtjylland er et af de få museer herhjemme, som råder over ressourcerne til at udføre dem. Med udgangspunkt i geomagnetiske opmålinger, forsker Museum Midtjylland løbende i udviklingen og implementeringen af geofysik som arkæologisk metode, og de mange nye data det kan give arkæologerne i deres arbejde.
Geomagnetiske målinger anvendes i en arkæologisk sammenhæng til at måle små variationer på en given lokalitet, som forårsages af forskelle i indholdet af mere eller mindre magnetiske mineraler. Det kan eksempelvis været rester af forhistorisk brug af ild og stenbyggede anlæg. Metoden bruges altså til at fortælle om forskelle i jordbundsforholdene og kan afsløre bygningsrester begravet i en dybde af 1,5 meter. Metoden anvendes derfor især til forundersøgelser i forbindelse med arkæologiske udgravninger.
På Museum Midtjylland udvikler og anvender vi geofysik som metode til at undersøge data fra de enkelte pladser. Men gennem nybearbejdning og -fortolkning af den samlede informationsmængde tilstræber forskningsområdet også at forbedre værdien af de danske, geofysiske data generelt set.