På Tekstilmuseet kan du få fingrene i en vaskeægte gillikrog. Ligesom den hedebønderne brugte for hundredvis af år siden, når de gik og strikkede samtidig.
Selvom gillikrogen er en gammel opfindelse, er den gennem de sidste par år igen blevet aktuel sammen med det store fokus, der er kommet på at strikke.
Gillikrogen fæstnes i tøjet lige under skulderen eller i et knaphul. På den måde kan du gå og strikke samtidig. Den fæstnes i ydersiden af garnnøglet, så garnet kan trækkes ud inde fra garnnøglets indre.
I museumsbutikken på Tekstilmuseet kan du købe en gillikrog og den koster 38 kr.
Vi har åbent tirsdag til søndag, kl. 11-16. Bor du langt væk, kan vi sende den til dig. Send en mail til kontakt@museummidtjylland.dk.
Når hedebønderne gik fra sted til sted, havde de altid et strikketøj i hænderne. Der skulle hele tiden strikkes og tjenes penge – og det var både mænd og kvinder, der strikkede. De gillikroge, vi har på Museum Midtjylland, stammer fra 1800-tallet, men man har med garanti brugt dem længere tilbage i tid og i resten af landet.
Gillikrogene har haft mange forskellige udformninger. Der fandtes også kroge til at sætte i loftet, så flere kunne strikke samtidig, uden at der gik kludder i garnet. Gillikrogene er typisk lavet af kobbertråd i samme tykkelse som de kobbertråde, man lavede strikkepinde af.
Har man lyst til at læse mere om gillikroge, og komme ud i alle andre afkroge af strikning, så kan museet varmt anbefale H. P. Hansens klassiker Spind og bind.