Med udgangspunkt i et af de bedst bevarede tekstiler fra Danmarks fortid undersøger forskningsområdet Hammerum-pigen bl.a. de metoder, som har været anvendt til tekstilproduktion i ældre jernalder. Men også de ritualer og mennesker som levede dengang.
Hammerum-pigen udgør et studie af et gravfund fra romersk jernalder med et af de bedst bevarede stykker tekstil fra Danmarks fortid. Resterne fra graven gør det muligt at rekonstruere både metoder og æstetiske præferencer fra oldtidens Midtjylland.
Da museet i 1993 udgravede en lille gravplads med syv jordfæstegrave på Ny Gjellerupvej i Hammerum, stod det ikke klart, hvilket sensationelt fund, det skulle vise sig at være. Tre grave blev hjemtaget i præparat, og i den ene fandtes den bedst bevarede, gravfundne jernalderdragt vi til dato kender: en helt enestående, romersk inspireret, rød- og hvidstribet kjole samt et hvidt sjal og et stribet ”tæppe”.
Kjolen har tilhørt en lille kvinde – Hammerum-pigen – som ellers kun var gravlagt med en hvalbardenål og et par potteskår på skulderen. Af kvinden selv var kun den kunstfærdigt opsatte frisure bevaret.
Dragtfundet er enestående i både national og international sammenhæng.
Der er foretaget et væld af analyser, der involverer arkæologer, konservatorer, naturvidenskabsfolk og tekstilforskere, og det har givet ny viden om individet, gravlæggelsen og det omkringliggende landskab. Men især også om tekstilfremstilling i det 1. århundrede e. Kr.
Alle forskningsresultaterne er samlet i en engelsksproget monografi The Hammerum Burial Site. Customs and Clothing in the Roman Iron Age, som udkom i sensommeren 2019. Bogen kan bl.a. købes i Tekstilmuseets butik samt på Klosterlund Museum eller online her.
Selve Hammerum-pigen kan opleves i udstillingen ‘Ansigt til ansigt’ på Klosterlund Museum.
I 2022 påbegyndte museet en forundersøgelse af en nabo-grav til Hammerum-pigen, som har ligget på magasin siden udgravningen i 1993. Dette fund har fået arbejdstitlen ‘Pepita-Preben’, da de første undersøgelser viser fund af tekstilfragmenter med pepitatern.