Museum Midtjyllands forskningsområde om den midtjyske tekstilindustri ser på udviklingen fra slutningen af det 19. århundrede. Herunder især de mange forandringer og udfordringer som på forskellig vis prægede industrien og menneskene i den.
Hvordan var livet på systuerne i den midtjyske modeindustri, og hvordan prægedes og ændredes syerskernes arbejde og selvforståelse sig op gennem det 20. århundrede?
Museet har siden 2013 foretaget en målrettet analyse af livet på systuerne i den midtjyske modeindustri i perioden 1930 til 2000. Der er foretaget spørgeskemaundersøgelser og interviews blandt tidligere syersker, funktionærer, fagforeningsrepræsentanter og brancheforeninger.
Materialet indgår i en undersøgelse af, hvordan syerskernes arbejde og selvforståelse ændrer sig lokalt, når globale vilkår for arbejdet forandres. Der særligt fokus på perioden 1970-1990, der var præget af stigende global konkurrence og udflytningen af beklædningsproduktionen fra de midtjyske fabrikker.
Litteratur:
“To generationer med hang til nål og tråd”. I: Midtjyske fortællinger 2013.
I perioden 1950-2000 udfordres den danske tekstilproduktion af stigende international konkurrence. Men hvad betød brugen af tillært arbejdskraft for den midtjyske tekstilindustri? Dette er fokus for et af Nyere Tids forskningsområder på Museum Midtjylland.
Formålet med undersøgelsen var at analysere, hvilke konsekvenser brugen af tillært arbejdskraft fik for fabrikkernes produktions- og udviklingsmuligheder set i lyset af stigende international konkurrence 1950-2000. Projektet bygger på et etnografisk feltarbejde blandt tidligere strikkere, værkførere og fabrikanter samt kildemateriale vedr. Midtjysk Textilskole. Projektet var støttet af Kulturarvsstyrelsen under Kulturministeriet rådighedssum 2010.
Litteratur;
Kristine Holm-Jensen: “Specialized in Sportswear – Transformations of the Generic Knitwear Industry in Post-War Denmark”, I: “Fashion Practice”, 2016, Volume 8, Issue 2, pp. 204-225. DOI: 10.1080/17569370.2016.1215116.
Kristine Holm-Jensen: “Sidemand og mester – læring i trikotageindustrien”, I: Smedens Rum VII, Mester eller Lærling – Arkæologiske Skrifter 12. 2014.
Kristine Holm-Jensen: “Tillært viden i trikotageindustrien” I: Erhvervshistorisk Årbog nr. 1. 2013
Kristine Holm-Jensen: “Hur lär man sig teknik?”. I: Tekstilindustrins kulturarv – maskiner og människor. Konferensrapport. Nordisk konferens om främtida utmaningar med fokus på kompetensöverföring, Textilmuseet, Borås, 12-13 mars 2012, side 15-17
Midtjylland – og herunder især Herning, Ikast og Brande – var centrum for den danske tekstil- og beklædningsindustri i det 19. og 20. århundrede. Men hvor var disse enormt betydningsfulde kulturmiljøet placeret?
Museet har siden 2010 arbejdet med indsamling og analyse af tekstil- og beklædningsindustriens kulturmiljøer i Herning og Ikast. Indsatsens formål er at kortlægge og analysere tekstil- og beklædningsindustriens kulturmiljøer i den midtjyske tekstilklynge i perioden 1870 – 2000.
Analyserne har bidraget til at fremme arbejdet med bevaring af disse i by- og miljøplanlægningen. Undersøgelserne bygger på historiske kildestudier og etnografisk feltarbejde blandt tidligere ansatte og arbejdsgivere i tekstil- og beklædningsindustrien.
Litteratur:
Tine Froberg Mortensen og Kristine Holm-Jensen: “Tekstil- og beklædningsindustriens spor i Herning, Hammerum og Birk”. I: Midtjyske fortællinger. 2010
Hvorfor opstod og hvad og hvem formede tekstilindustrien i Midtjylland – og hvorfor og hvordan undergik den en så eksplosiv vækst og efterfølgende deroute i det 20. århundrede? Dette er nogle af spørgsmålene bag forskningsprojektet “Uld – et bogprojekt”.
“Uld – et bogprojekt” udgør research og forarbejde til en større forskningsbaseret bog om tekstil- og beklædningsindustrien i Midtjylland fra 1930 til slut – 2010’erne.
Bogen antager en etnografisk-metodisk tilgang og bygger på museets eksisterende forskning, som undervejs er blevet suppleret med interviews med syersker, strikkere, designere og fabrikanter.
Bogen er rettet mod forskningsformidling til en bred målgruppe og udkom 1. juni 2018. Bogen kan købes på Tekstilmuseet. Læs mere om bogen her.