25.11.2022
På Museum Midtjylland har der i 30 år gemt sig en skat på magasinet. Der har nemlig gemt sig tekstil i en nabograv til Hammerum-pigen, og graven er lige nu ved at blive forundersøgt.
Museets arkæologer gjorde i 1993 et helt unikt fund, som viste sig at være et af Danmarks bedst bevarede tekstile oldtidsfund: Hammerum-pigen. Ved udgravningen i 1993 fremkom faktisk flere grave.
En af nabogravene blev også hjemtaget i præparat da det indeholdt et stort trætrug, der var blevet brugt som kistelåg. Graven blev røntgen fotograferet, men der kunne ikke ses tekstil i graven. Museet konserverede og bevarede trætruget på magasinet til senere udstilling.
Men for nogle år siden blev det besluttet ikke at bruge trætruget til udstilling alligevel – og inden det skulle det udgraves og dokumenteres og så kasseres. Og helt mod forventning viste det sig, at der faktisk er tekstil under truget – og rigtig meget endda!
Lige nu er vi endelig i gang med en forundersøgelse af fundet i samarbejde med Konserveringscenteret i Vejle.
Og hvad er det så, vi håber at finde? Vi håber at blive klogere på, hvem de almindelige mennesker var i jernalderen. Her i landet er der kun fundet få dragter fra mosefund og enkelte dragter, som er fundet i forholdsvis komplet stand i grave. Et af dem er Hammerum-pigen, og at der nu også viser sig at være tekstil i en af nabogravene, rummer et stort potentiale for at perspektivere den viden, vi allerede har.
Her er hvad vi ved indtil videre:
– I den nye grav er der indtil videre fundet et lag plantestængler, det må være et lag af planter, som har foret gravbunden inden den døde blev lagt ned.
– Der er fundet flere tekstilfragmenter, sandsynligvis af flere stykker tekstil.
– Vi kender tern og striber i jernaldermoden, men uldstof med røde pepitatern er godt nok sjælden.
Det viser os, at selv almindelige mennesker i jernalderen må have været mode- og kvalitetsbevidste og i det hele taget brugte en del ressourcer på deres udseende.
Vi glæder os meget til de videre undersøgelser af fundet.
Berlingske har skrevet om fundet, og artiklen kan læses her.
Hør mere i Kulturen på P1 her.
TVMidtvest har lavet et indslag om det spændende fund, som kan ses her.