24.10.2023

Museum Midtjylland har netop modtaget en generøs bevilling på 3.3 millioner fra Augustinus Fonden til et stort anlagt arkæologisk forskningsprojekt: ’Under pres’.

Museum Midtjyllands arkæologer har i mange år arbejdet sammen med kollegaer fra Museum Horsens og Moesgaard Museum om at realisere netop dette forskningsprojekt.

Med denne bevilling fra Augustinus Fonden bliver der i sommeren 2024 omsider sat gang i en udgravning ved Hedegård, som ligger lige på kanten af Skjern Ådal, syd for Ejstrupholm.

Nyere undersøgelser har kastet lys over, at der, udover en stor landsby fra lige omkring kr.f., også ligger en befæstning – muligvis en borg – i området. I slutningen af 80’erne blev der i området udgravet en gravplads, som viste sig at være en af Nordens mest spektakulære gravpladser fra jernalderen. Sammen med udenlandske specialister, studerende og forskere fra Københavns- og Aarhus universiteter og arkæologisk- og naturvidenskabelig afdeling på Moesgaard Museum skal Museum Midtjyllands arkæologer nu udgrave Hedegård på ny.