10.05.2022

Frilandsmuseet Herning kan med stolthed præsentere en ny og omfattende lydinstallation – et såkaldt soundscape – i det gamle stuehus, som udgør en af grundstenene på det gamle frilandsmuseum fra starten af 1900-tallet.

Lydinstallationen har rod i forskningsprojektet Soundscapes i autentiske bygninger, som er støttet af Velux Fonden. Her er der blevet stillet skarpt på lyd som immateriel kulturarv, og rammen er autentiske bygninger, hvor museumsgæsten kan opleve fortidige menneskers materielle kulturarv, mere eller mindre præcis som det var.

I projektet har Museum Midtjylland, Skanderborg Museum og Struer Museum i samarbejde med Aarhus Universitet kortlagt autentiske bygningers historiske soundscapes på baggrund af en lang række skriftlige kilder. Disse soundscapes er efterfølgende designet og implementeret i de autentiske bygninger på hvert museum på en måde, hvor de understøtter museumsgæstens oplevelse af autenticitet.

Soundscapet er på Frilandsmuseet Herning installeret i det gamle stuehus. Her kan museets gæster nu opleve en komplet og autentisk lydoplevelse af en hedebondefamilies hverdag i den sidste halvdel af 1800-tallet.

Fremadrettet vil lydinstallationen kunne opleves hver torsdag kl. 9.00 til 12.00 samt i forbindelse med arrangementer på Frilandsmuseet Herning.