Arkæologien arbejder med at forstå vores levevilkår gennem tiderne, hvordan vi har tilpasset os de skiftende naturforhold og udviklet forskellige livs- og samfundsstrukturer. Gennem det arkæologiske arbejde bliver vi altså klogere på historien og os selv.
Museum Midtjyllands arkæologiske afdeling varetager arkæologien og museumslovens kap. 8-arbejde i Herning og Ikast-Brande Kommuner – og dermed sikringen af vores fælles kulturarv.
En stor del af arkæologernes arbejde består i at rådgive, tilse og forundersøge arealer i forbindelse med alle former for anlægsarbejde. Nogle gange fører det til egentlige arkæologiske udgravninger, hvor vi undersøger et område nærmere – med mulighed for at gøre spændende fund, der fortæller os mere om vores fjerne fortid.
Den arkæologiske afdeling holder også tit foredrag og åbne udgravninger, hvor du kan komme helt tæt på arkæologernes arbejde og fund. Se i kalenderen for aktuelle arrangementer
Er du bygherre og skal i gang med et anlægsarbejde, er der en række ting, du skal være opmærksom på. En af dem er, at vores arkæologer måske skal lave en forundersøgelse af det område, du bygger på – og at du derfor altid skal kontakte museet, inden du går i gang.
Som bygherre er du ifølge Museumsloven forpligtet til at betale for undersøgelsen af eventuelle skjulte fortidsminder, som ligger i det område, der bliver berørt af dit anlægsarbejde. Normalt gennemfører museet en såkaldt forundersøgelse, inden jordarbejdet går i gang, for at afklare om – og i hvilket omfang – der findes skjulte fortidsminder på arealet.
På baggrund af forundersøgelsen udarbejder museet et budget og en tidsplan for en eventuel udgravning. Herved får bygherren den bedst tænkelige rådgivning i forhold til planlægningen af det videre anlægsarbejde med det formål at undgå forsinkelser og unødige ekstraomkostninger. For at sikre et smidigt forløb er det derfor helt centralt, at der så hurtigt som muligt etableres en dialog mellem bygherre og museum.
Du kan læse mere om arkæologiske undersøgelser samt regler og retningslinjer for anlægsarbejder og fortidsminder på Kulturministeriets hjemmeside under ’Tilrettelæggelse af arkæologiske undersøgelser’.
Har du spørgsmål eller konkrete forespørgsler i forbindelse med påtænkte jord- eller anlægsarbejder, er du derfor meget velkommen til at kontakte os.
Henvendelser vedr. Ikast-Brande Kommune kontakt Vibeke
Henvendelser vedr. Herning Kommune kontakt Martin
Oldsager og danefæ er to forskellige betegnelser for fund fra fortiden – og med ret så forskellige regler.
Har du selv fundet oldsager, eller har du dem liggende som smukke arvestykker i vindueskarmen, er du velkommen til at kontakte os til en snak om, hvad det er for noget. Vi vil ofte lave en registrering af fundet, hvilket vil sige, at vi tager billeder af genstandene og optegner fundstedet til brug for arkiver og museets fremtidige arbejde. Vi vil i særlige tilfælde følge op med en besigtigelse af fundstedet.
Alle nye fund øger vort kendskab til nærområdet, og giver nye brikker til det store puslespil, der udgør fortællingen om oldtiden i Midtjylland. Genstandene må du ofte selv beholde, men vi modtager dem gerne som gave, så vi kan sikre dem for eftertiden.
Hvis der er tale om danefæ gælder dog andre regler.
Danefæ er genstande fra fortiden, som findes som jordfund, og som er forarbejdet af ædelmetal eller i øvrigt er af kulturhistorisk værdi – herunder mønter. Danefæ tilhører staten. Det betyder, at den der finder danefæ eller får danefæ i sin besiddelse, skal aflevere det.
Hvis du finder danefæ, skal du derfor hurtigst muligt kontakte Museum Midtjylland. Museet vil så ofte foretage en besigtigelse af fundstedet og eventuelt lave mindre, supplerende udgravninger. Den hurtige kontakt til museet sikrer, at vi får flest mulige oplysninger om fundomstændighederne, og det bliver taget med i overvejelserne, når godtgørelsen skal fastsættes. Den endelige danefævurdering samt eventuel godtgørelse fastsættes af Nationalmuseet.
Du kan læse mere om danefæ på Nationalmuseets hjemmeside under ‘Danefæ’.
Henvendelser vedr. Ikast-Brande Kommune kontakt Vibeke
Henvendelser vedr. Herning Kommune kontakt Martin
Er du detektorbruger, og har du gjort nogle interessante fund, så vil vi rigtig gerne se dem.
Der gøres rigtig mange spændende detektorfund, og vi vil meget gerne se, hvad du finder – også når der ikke nødvendigvis er tale om danefæ. Det kan jo også være, at du støder på andre oldsager end metalgenstande, når du vandrer over markerne.
Når du finder noget, er det under alle omstændigheder vigtigt, at du indmåler fundstedet med GPS. Inden du går i gang, er du velkommen til at kontakte museet og forhøre dig om registreringspraksis, fundbehandling og indlevering.
Det er lovligt at gå med metaldetektor på langt de fleste arealer, men du skal sørge for at få tilladelse af den, der ejer jorden. Er jordejeren offentlig, skal du henvende dig til den relevante myndighed – eksempelvis kommunens tekniske forvaltning.
Hvis du finder noget, som du mener, kan være danefæ, skal du kontakte museet. Du må ikke selv foretage en udgravning af fundområdet, men hvis museet senere foretager undersøgelser af fundstedet, plejer vi at invitere finderen til at deltage.
Det er Nationalmuseet, der afgør, om et fund er danefæ – og det er Nationalmuseet, som i sidste ende fastsætter en eventuel godtgørelse.
Du kan læse mere om detektorbrug og danefæ på Kulturministeriets hjemmeside.
I hele Danmark er der næsten 33.000 fredede fortidsminder. Fortidsminder kan være synlige i landskabet, men de kan også ligge skjult under jorden, og kun være kendt fra arkæologiske undersøgelser.
Der findes cirka 1300 fredede fortidsminder specifikt i Museum Midtjyllands ansvarsområde. Det meste er gravhøje, men der er også eksempler på mindre synlige anlægstyper. De fredede fortidsminder hører formelt set ikke under Museum Midtjylland, men under Slots- og Kulturstyrelsen samt de respektive kommuner.
Det er typisk kommunerne, der afklarer spørgsmål vedrørende beskyttelseslinjer mv. Du kan læse mere om regler og vejledninger vedr. de fredede fortidsminder på Kulturministeriets hjemmeside under ‘Fredede Fortidsminder’.
De fredede fortidsminder er ofte kun en lille del af en langt større helhed – og der vil derfor ofte være mange flere oldtidsfund i nærheden. Du kan læse mere om de danske fortidstidsminder og se, hvad der er fundet dit nærområde på Slots- og Kulturstyrelsens portal Fund og Fortidsminder.
Et krav til de statsanerkendte museer er, at vi skal forske – og det gør vi med glæde og omhu. For forskning er basis for, at vi som museum kan udvikle vores viden, forstå vores samlinger og formidle dem til andre.
Med afsæt i museets ansvarsområde, som udgøres af Herning og Ikast-Brande Kommuner, forskes der i jægerstenalder, ældre bronzealder, ældre jernalder, Hammerum-pigen og geofysik. Vi tilstræber hele tiden at bidrage med væsentlig, ny viden, hvor det lokale ikke blot perspektiveres regionalt og nationalt, men også sættes ind i en større international kontekst. Målet er en stærk, lokalt forankret vidensproduktion med internationalt udsyn til glæde og gavn for vores fagkollegaer, besøgende og mange samarbejdspartnere.
Vil du vide mere om hvad Midtjylland gemmer på af arkæologiske højdepunkter? Så dyk ned i nogle af de spændende historier fra vores egn i afsnittet ‘Viden & fordybelse’ her på siden.
På Museum Midtjylland arbejder vi hver dag for at skabe større viden og indsigt i, hvordan midtjyderne gennem tiderne har levet. Det sker blandt andet, når vi graver i jorden efter spor af oldtidens midtjyder.
På siden ‘Viden & fordybelse’ vil vi løbende lægge nye historier ind i takt med, at der dukker nyt op fra jorden og magasinet – så alle kan få mulighed for at fordybe sig i den viden, som vores område rummer.
Fra maj til august 2024 udgravede Museum Midtjyllands arkæologer i samarbejde med Moesgaard Museum og Museum Horsens en jernalderlandsby med befæstning ved Hedegård.