Efterårsferie på Klosterlund Museum

Efterårsferien byder på sanselige oplevelser for hele familien på Klosterlund Museum. Der er rig lejlighed til både at smage og røre ved historien, når museet inviterer til dejlige efterårsdage med æblemosteri, roelygte-værksted, smedning og snitning i børnehøjde, og meget andet sjovt.

ÆBLER, ROER OG KARTOFLER SOM I GAMLE DAGE

Efteråret har altid været tiden til at høste, bruge og gemme årets frugt. Du kan få presset saft af dine egne æbler på museets gamle mostpresser. Medbring æbler og flasker (max to bæreposer pr. familie, så der er tid og plads til alle).

At skære roelygter er en anden gammel dansk efterårstradition, og man brugte roelygterne til at skræmme folk med i den mørke tid. Med kyndig hjælp fra museets frivillige kan du fabrikere din egen uhyggelige roelygte, eller du kan udfordre din familie i gammeldags kartoffellege og få røde efterårskinder.

HANDS ON

Traditionen tro vil der være snittebænke i børnestørrelse, og der vil være råd, vejledning og sikkerhedsinstruktioner i snitningens kunst. Der er også masser af viden at hente, når museets dygtige smede fyrer op i essen, og viser hvordan det oldgamle håndværk fungerer! Det vil være muligt selv at prøve kræfter med smedning,

JERN SOM I JERNALDEREN

Som noget ganske særligt kan du i år opleve, når der på Klosterlund Museum udvindes jern af myremalm fra mosen – med samme metoder som i jernalderen!

Jernudvindingen sker i samarbejde med projektet Hænder og Huse, der er forankret på Hjerl Hede, og museumsinspektør Martin Winther Olesen, Museum Midtjylland, der er ekspert på området, vil fortælle nærmere om jernalderens jernudvinding. Der er nemlig en helt særlig kobling mellem Bølling Sø og jern i jernalderen.

Allerede inden efterårsferien, mandag d. 8 oktober, begynder opbygningen af jernudvindingsovnen, og publikum er velkomne til at komme forbi museet og følge projektet. I efterårsferien (15.-16. oktober foregår selve jernudvindingen).

Jernaldertemaet er også at spore, når vi byder på jernaldermad over bål og smeder jernalderknive.

Der er gratis adgang og aktiviteter for alle.

15.10.2018 - 16.10.2018

Kl. 10:00 - 15:00