Stor fremgang i besøgstallet
ENDNU ET FANTASTISK ÅR FOR MUSEUM MIDTJYLLAND

26% flere gæster ind ad museets døre

 

Igen i 2019 kan Museum Midtjylland fejre massiv fremgang i besøgstallet. I alt har 26% flere besøgende indløst billet til ét af museets fem besøgssteder. Det er en fremgang på næsten 6.000 gæster på blot ét år. Samlet set når Museum Midtjylland derfor op på lige under 30.000 gæster – helt præcist 29.570. Af dem har 28.951 indløst billet, mens de resterende 619 har deltaget i museets åbne udgravninger, byvandringer, cykel- eller busture.

 

“Vi kan være rigtig stolte af den flotte fremgang, vi har præsteret for tredje år i streg. Det er både et udtryk for, at der er en generelt større nysgerrighed i befolkningen på, hvad det er, især vi kulturhistoriske museer kan. Men selvfølgelig allermest, at vi igen har formået at rykke museet og vores formidling ved at udvikle og tilbyde opfindsomme, originale og aktuelle tiltag og aktiviteter – bygget på solid faglighed. Kulturhistorie er ikke støvet og kedeligt – det er noget for alle.”

Laura Liv Weikop, Museumsdirektør

 

I alt har museet formået at få mere end 11.000 flere gæster ind ad dørene henover de sidste tre år. En fremgang som skyldes en skarp, professionaliseret kommunikation og en benhård satsning på levende formidling, børne- og familieaktiviteter, nye foredragsrækker og byvandringer, og nytænkende udstillinger til store og små.

Hent pressemeddelelse
Særudstilling: Det Fjerde Sted

Den 27. september slår Tekstilmuseet dørene op til udstillingen Det Fjerde Sted, som er en udstilling med den åndelige verden som omdrejningspunkt. Det handler om engle, andre dimensioner og om stilhed som nøglen til visdom.

 

TREDIMENSIONELT TEKSTIL

Tekstilkunstner Marie Nørgaard Nielsen udstiller fire serier af værker i tekstil og papir, som på forskellig vis arbejder med det tredimensionelle som metode og udtryksform.

På udstillingen kan du se, hvordan værkerne er blevet til. Her vises procesmateriale af de forskellige skridt i processen frem mod det færdige værk.

Der er i udstillingen også mulighed for at selv at afprøve Maries teknikker ved et bord, hvor børn og voksne guides til at lave papirværker. Værkerne kan indgå som en del af udstillingen eller tages med hjem.

 

EN ANDEN DIMENSION

For Marie Nørgaard Nielsen er det en sandhed, at der findes mere i verden, end det vi kan se med det blotte øje. Og det er den livsopfattelse, der ligger til grund for hendes interesse i at undersøge, hvordan hun med udgangspunkt i et fladt stykke, f.eks. tekstil eller papir kan klippe, folde og sy sig til et tredimensionelt udtryk; en anden dimension. En flig af en åndelig verden.

Derfor er det gennemgående for Maries værker, at de løfter sig fysisk fra et todimensionelt til et tredimensionelt plan ved hjælp af avancerede tilskærer- eller foldeteknikker.

Marie er uddannet tøjdesigner MA, Designskolen Kolding. Hun har i en lang årrække arbejdet i designteamet hos Henrik Vibskov og arbejder nu dedikeret med sine egne kunst- og designprojekter.

Hent pressemeddelelse
Lørdagsmatiné på Herningsholm Museum

Nyt tiltag på Herningsholm Museum

 

Udvalgte lørdage, kl. 14.00-15.45
Herningsholm Museum, Herregårdsparken 1, 7400 Herning

 

I efteråret og vinteren afholder Herningsholm Museum som noget nyt lørdagsmatinéer på den gamle herregård. De består af en række mindre foredrag, koncerter og fortællinger som afholdes på udvalgte lørdage. Det samlede program er sammensat af Herningsholm Museums fantastiske frivillige, Herningsholmlauget, i samarbejde med Museum Midtjylland.

Hent pressemeddelelse
Skæg i skoven

Søndag d. 1. september kl. 10-16
Vester Palsgaard Skovmuseum, Palsgårdvej 9, 7362 Hampen

 

Vester Palsgaard Skovmuseums årlige Sommerfest har skiftet dato og navn på arrangementet.

Vi byder nu alle velkommen til SKÆG I SKOVEN!

Fokus vil nu være på skoven. Træskærer Peter H. Gregersen vil med sin motorsav forvandle en stub til museets logo. Skovfoged Hans Jensen er guide på en tur rundt i skoven omkring museet. Sophia van Binsbergen fra Schweiss Registret medbringer en hund og demonstrerer, hvordan menneske og hund i samarbejde finder anskudte eller trafikramte dyr.

Nørre Snede Jagtforeningen kommer og fortæller om foreningens arbejde og du kan prøve at skyde dyr med laser.

Hampen Sø Kulsvierlaug er på pladsen og viser hvordan man brænder trækul og Bøllingsø Mobil Savværk saver stammer op.

Ikke alt er nyt – der er stadig boder med kunsthåndværk – knivmageri, filt i alle former og farver, træarbejder, nålebinding og børstenbinder arbejde. Så tag og kig dig omkring i de mange boder og måske gør du en god en handel.

Skulle sulten melde sig, så er det muligt at købe frokost ved arrangementet. Museets støtteforeningen står for maden.

Hent pressemeddelelse
Bogudgivelse: The Hammerum Burial Site

Museum Midtjylland har netop udgivet en ny publikation: The Hammerum Burial Site. Customs and Clothing in the Roman Iron Age. Bogen er udgivet i samarbejde med Jysk Arkæologisk Selskab og er på 224 sider. Publikationen giver et samlet overblik over alle forskningsresultaterne af denne meget interessante gravplads og i særdeleshed en enkelt kvindegrav, Hammerum-pigen, med ekstremt velbevarede tekstiler og en kunstfærdig frisure.

Hent pressemeddelelse
Landsbyfesten
Den årlige søndagsfrokost på Frilandsmuseet Herning


Søndag den 18. august kl. 12.00 – 16.00. Dørene åbnes kl. 11.00
Frilandsmuseet Herning, Museumsgade 32, 7400 Herning

 

Søndag den 18. august er det igen tid til den traditionsrige landsbyfest på Frilandsmuseet Herning. Medbring familien og madkurven og tag på søndagsudflugt i det grønne med fællessang, smagsprøver, gamle lege og meget andet for både børn og voksne.

Der vil i eftermiddagens løb være masser af aktiviteter for både børn og voksne. Du kan prøve kræfter med både uldaktiviteter, rebslagning, lege gamle lege, ligesom du kan lære at snitte på snittebænken. Giv dig også i kast med at vaske tøj på vaskebræt, kærne smør, kværne korn og ælte dej. Projekt Hænder & Huse vil desuden komme og afholde en snitteworkshop.

På dagen hylder vi mange af de gamle, ædle håndværk, og du kan bl.a. møde smeden og skomageren. Du kan også møde biavleren, der fortæller om biavlens betydning for lokalegnen og demonstrerer slyngning af honning, som der vil være smagsprøver på. Husk også at slå en handel af med hosekræmmeren, der i dagens anledning medbringer sit uldbylt, som er spækket med varer fra Tekstilmuseet.

På gårdspladsen foran stuehuset underholder Ringkøbing Amts Spillemænd med autentisk spillemandsmusik, og Herning og Omegns Folkedanserforening kommer og danser til musikken. Senere på eftermiddagen tænder vi op i den gamle bageovn og bager landsbybrød. Du kan også bage dit eget snobrød ved det hyggelige bålsted. Der vil være mulighed for at købe kaffe/the, saftevand, chokoladecookies og bolsjer. Husk kontanter eller MobilePay, da museet desværre ikke modtager dankort.

I år byder vi atter velkommen til Herning Husflid, der vil demonstrere trædrejning og meget andet. Gå heller ikke glip af smagsprøver på de spændende og hjemmelavede kryddersnapse, som Uldjydernes Bjesklaug medbringer. Vi er i år også glade for at kunne byde velkommen til Ikast Mikrobryggeri.

Find et solrigt – eller skyggefuldt – sted, slå dig ned med familien og nyd en søndag i Herning 1800-tals landsby. Man er velkommen til selv at medbringe kød og grøntsager, der kan tilberedes på bålstedets varme rist. Tag også gerne tæpper med til at sidde på. Hvis solen ikke er i søndagshumør, rykker vi hele programmet indenfor.

Hent pressemeddelelse
Kildemarked
KILDEMARKED VED KLOSTERLUND MUSEUM

 

Søndag d. 16. juni, kl. 10.00-17.00
Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

 

Hvert år besøger rigtig mange glade sommergæster det idyllisk beliggende Kildemarked ved bredden af Bølling Sø. Igen i år er der masser af oplevelser for både store og små, når Klosterlund Museum og museets trofaste støtter holder Kildemarked.

Nostalgien er i centrum på det kulturhistoriske marked, Som gæst kan du snuse til en række vidt forskellige gammeldags håndværk som knipling, børstenbinding, plantefarvning og meget mere. Du kan også tage en tur i hestevogn, gøre en god handel i boderne eller få en dejlig frokost i det grønne.

Traditionen tro vil smedene vise hvordan man ”ringer” et vognhjul, det lokale kor ”Ekko” og musikgruppen ”Én gang om året” optræder igen i år, og som vanligt vil det være muligt at få grillet lammesteg til middagsmad.

Hent pressemeddelelse
Tørveeventyret på Klosterlund Museum
Ny udstilling om tørveindustriens storhedstid ved Bølling Sø

 

Fredag 3. maj, kl. 15-17
Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

 

Klosterlund Museum inviterer til udstillingsåbning! Museet har lavet en omfattende nyopsætning af museets udstilling om tørveindustriens storhedstid ved Bølling Sø. – Og det skal fejres med en udstillingsfest!

Udstillingen Tørveeventyret fortæller om et skelsættende lokalt industrieventyr, der involverede mange mennesker – både mænd, kvinder og børn – og som satte Bølling Sø på landkortet.

Bølling Sø er i dag en rekreativ perle i det midtjyske, hvor naturoplevelsen og roen trækker mange mennesker til året rundt. Men tidligere var der på stedet en stor tørvemose, som summede af liv og larm. I starten af 1900-tallet var mosen nemlig arbejdsplads for mange hundrede mennesker, og den var centrum for en stor tørveindustri, der skabte grundlag for opsving og befolkningstilvækst.

Det er museets håb, at den nye udstilling vil lukke fortællingen om tørveeventyret ved Bølling Sø op for flere og ramme et bredere publikum.

Hent pressemeddelelse
Museets Helte
Nyt fritidstilbud til børn i alderen 8-13 år

Drømmer du om at udforske fortidens mysterier og få lov at røre ved ægte oldsager? Har du lyst til at lave en spændende udstilling? Eller er du bare nysgerrig efter at opleve, hvad der sker på et museum udenfor åbningstiden?

I løbet af fire tirsdage kan du blive børnearbejder på Klosterlund Museum og sammen med museumsinspektøren prøve kræfter med nogle af de mange spændende opgaver og oplevelser, som man kan møde, når man arbejder på et museum.

 

DET KOMMER VI TIL AT LAVE

5. marts 2019 kl. 17-18.30
Vi skal på opdagelse i museets gemmer. Er der ting, vi kunne tænke os at undersøge nærmere? Du kan komme helt tæt på oldsager, der er tusinder af år gamle, og være med til at gætte på, hvad de mon har været brugt til, og hvad de kan fortælle af historier. Måske får vi brug for både lup og mikroskop! Lige som voksne museumsforskere skal vi også tegne, fotografere eller skrive lidt om de opdagelser, som vi gør.

 

2. april 2019 kl. 17-18.30
Vi tager hul på arbejdet med en ny udstilling, som vi skal lave i fællesskab. Vi skal tænke over hvilke ting, vi gerne vil udstille, og hvem udstillingen skal være henvendt til. Hvad vil vi gerne vise og fortælle? Og hvad får vi brug for? Montrer, spots, udstoppede dyr eller digitale medier?

 

7. maj 2019 kl. 17-18.30
Vi skal ud og se, om vi kan gøre arkæologiske fund på jordoverfladen. Vi skal også opleve hvordan man kan få ny viden om historien ved at prøve ting på egen krop. Hvordan hugger man for eksempel flint, og hvordan var det at gå klædt som i jernalderen. Ja, og så skal vi selvfølgelig også videre med vores udstilling.

 

4. juni 2019 kl. 17-18.30
Vi skal færdiggøre vores udstilling, og gøre klar til udstillingsåbning for jeres forældre, søskende, naboer og venner. Du må gerne invitere alle, du kender!

 

ALDERSGRUPPE: 8-13 år

TIDSPUNKT: Første tirsdag i måneden (5/3, 2/4, 7/5 og 4/6) kl. 17-18:30

STED: Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

PRIS: Hele forløbet koster 100 kr. pr. barn. Der er begrænsede pladser og tilmelding efter først-til-mølle-princippet.

 

Forældre, som afleverer børn og har lyst til at blive på museet kan benytte tiden til at drikke en kop kaffe i museets café, kigge på udstillingerne eller gå en tur i den smukke natur omkring Bølling Sø.

 

KONTAKT

JULIE LOLK

Museumsinspektør

+45 91 89 92 93

jl@museummidtjylland.dk

 

 

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Midtjyske tæpper
Anne Mette Larsens tekstile tur gennem Midtjylland

I særudstillingen Midtjyske tæpper har fire midtjyske lokaliteter været igennem Anne Mette Larsens tekstile vridemaskine.

Anne Mette Larsen har igennem mange år som væver og kunsthåndværker skabt et personligt udtryk karakteriseret af et anarkistisk farvevalg og en stram lodret/vandret komposition. Over for dette håndværk henter hun forskellige benspænd i sine omgivelser. Hun stiller sig den opgave, at formidle konkrete fakta, lovmæssigheder, behov eller tilfældigheder i sine værker.

Det udefrakommende benspænd er i denne udstilling de fire lokaliteter: Tinnet krat, hvor Skjernåen og Gudenåen har deres udspring, Klostermølle ved Mossø og Badeanstalten og Skovvillaen ved Silkeborg. Resultatet er en serie tæpper produceret på Røros Tweed i Norge.

Udstillingen illustrerer den kunstneriske tilblivelsesproces: hvordan går man fra fire lokaliteter til ni unikke uldtæpper? Det indebærer mønsterdannelse, farvevalg, tekniske og kunstneriske indkredsninger. Det færdige produkt er smukke, uopslidelige tæpper, der formidler deres forankring i Midtjysk kulturhistorie.

FERNISERING TORSDAG D. 7. FEBRUAR KL. 16.00-18.00
Ved ferniseringen byder museet på et glas øl, og alle er velkomne. Arrangementet er gratis.

Udstillingen Midtjyske tæpper kan ses på Tekstilmuseet fra d. 8. februar til d. 25. august 2019. D. 17. marts kl. 14.00 er der foredrag med Anne Mette Larsen. Læs mere om dette på www.museummidtjylland.dk

 

KONTAKT

KRISTINE HOLM-JENSEN

Afdelingsleder og Formidlingschef

+45 51 15 01 88

khj@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Glitter, glimmer og pailletter
Melodi Grand Prix-kjoler fra 1981 til 2018

 

Dansk Melodi Grand Prix står klar i kulissen, og man kan kun blive glad, når tylskørter, glimmer og popmusik forenes i den folkelige fest i februar. I år er Herning vært, og derfor fejrer vi selvfølgelig med på Tekstilmuseet.

Med særudstillingen Glitter, glimmer og pailletter udstiller vi 14 dragter, som danske sangere og værter har båret i Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest. Der er mulighed for at nærstudere Debbie Camerons kjole fra 1981, da hun sammen med Tommy Seebach sang Krøller eller ej. Man kan se alle detaljerne i Birthe Kjærs røde kjole fra 1989-hittet Vi maler byen rød eller sammenligne den røde nuance i 80’erne med Annette Heicks røde værtskjole fra 2017.

Melodi Grand Prix‘et er populært som aldrig før, og tøjet får i dag næsten lige så meget opmærksomhed som musikken. Var kjolen for vovet? Var det dér ikke et nazi-kostume? Tøjet bliver diskuteret og bedømt af ivrige fans – og nogle gange får fansene deres vilje.

 

FERNISERING FREDAG D. 1. FEBRUAR KL. 15.00-17.00
Alle er velkomne til åbningsreceptionen fredag d. 1. februar og arrangementet er gratis. Formanden for Danske Melodi Grand Prix-fans, Johann Sørensen åbner udstillingen, og museet er vært for en forfriskning.

Alle dragter er venligst udlånt af Danmarks Radio.

Udstillingen kan ses frem til d. 31. marts

 

KONTAKT

ANNE LINE TRØLLUND NIELSEN

Museumsinspektør

+45 91 89 15 44

altn@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Fra knipling til strik
Strikkede værker med inspiration fra Tønderkniplingerne

 

Kan man strikke en knipling? Det ser næsten sådan ud, når en gruppe strikke-eksperter har bestemt sig for at ”oversætte” Tønderegnens spindelvævs-tynde kniplinger til nye, håndstrikkede beklædningsstykker. Disse værker vises nu frem i særudstillingen Fra knipling til strik på Tekstilmuseet.

Gruppen, der kalder sig GEM’erne – Garn-Elskende Mesdames – går i gemmerne på landets kulturinstitutioner for at finde inspiration i det gamle: det gode håndværk, lavet af kvinder med flid og solide materialer.

 

”Vi hverken vil eller kan kopiere fortidens genstande, for de vil slet ikke kunne fungere i vores tid. I stedet ønsker vi at skabe opmærksomhed på de gamle tekstilers kvaliteter ved at omsætte elementer fra vores formødres gamle håndværk til vores eget håndarbejde, strikningen” siger gruppen.

 

Kniplingskunsten i Tønder var mellem 1600 og 1800-tallet en stærk industri, og siden blev den holdt i live som egnstradition. I den kommende særudstilling vil man se ornamenterne gå igen, sammen med imponerende tekniske færdigheder.

 

FERNISERING TORSDAG D. 10. JANUAR KL. 16.00-18.00
Ved ferniseringen er museet vært for en lille forfriskning. Her har man mulighed for at møde nogle af GEM’erne. Alle er velkomne og arrangementet er gratis.

Særudstillingen Fra knipling til strik kan ses frem til d. 17. marts 2019 på Tekstilmuseet.

 

WORKSHOPS
Fra knipling til Strik
tilbyder desuden masser af inspiration til egne strikkeprojekter. Har man beundret værkernes tekniske detaljer, er der mulighed for at tage ved lære af mestrene. Der afholdes følgende workshops med GEM’erne:

  1. januar: Strikkede pulsvarmere v. Emmy Hansen
  2. februar: Fine finesser i dit strikketøj v. Hanne Pjedsted
  3. marts: Klip i dit strikketøj v. Else Lindgaard Jørgensen

Læs mere om de tre workshops på www.museummidtjylland.dk.

 

KONTAKT

KRISTINE HOLM-JENSEN

Afdelingsleder og Formidlingschef

+45 51 15 01 88

khj@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse