Museets Helte
Nyt fritidstilbud til børn i alderen 8-13 år

Drømmer du om at udforske fortidens mysterier og få lov at røre ved ægte oldsager? Har du lyst til at lave en spændende udstilling? Eller er du bare nysgerrig efter at opleve, hvad der sker på et museum udenfor åbningstiden?

I løbet af fire tirsdage kan du blive børnearbejder på Klosterlund Museum og sammen med museumsinspektøren prøve kræfter med nogle af de mange spændende opgaver og oplevelser, som man kan møde, når man arbejder på et museum.

 

DET KOMMER VI TIL AT LAVE

5. marts 2019 kl. 17-18.30
Vi skal på opdagelse i museets gemmer. Er der ting, vi kunne tænke os at undersøge nærmere? Du kan komme helt tæt på oldsager, der er tusinder af år gamle, og være med til at gætte på, hvad de mon har været brugt til, og hvad de kan fortælle af historier. Måske får vi brug for både lup og mikroskop! Lige som voksne museumsforskere skal vi også tegne, fotografere eller skrive lidt om de opdagelser, som vi gør.

 

2. april 2019 kl. 17-18.30
Vi tager hul på arbejdet med en ny udstilling, som vi skal lave i fællesskab. Vi skal tænke over hvilke ting, vi gerne vil udstille, og hvem udstillingen skal være henvendt til. Hvad vil vi gerne vise og fortælle? Og hvad får vi brug for? Montrer, spots, udstoppede dyr eller digitale medier?

 

7. maj 2019 kl. 17-18.30
Vi skal ud og se, om vi kan gøre arkæologiske fund på jordoverfladen. Vi skal også opleve hvordan man kan få ny viden om historien ved at prøve ting på egen krop. Hvordan hugger man for eksempel flint, og hvordan var det at gå klædt som i jernalderen. Ja, og så skal vi selvfølgelig også videre med vores udstilling.

 

4. juni 2019 kl. 17-18.30
Vi skal færdiggøre vores udstilling, og gøre klar til udstillingsåbning for jeres forældre, søskende, naboer og venner. Du må gerne invitere alle, du kender!

 

ALDERSGRUPPE: 8-13 år

TIDSPUNKT: Første tirsdag i måneden (5/3, 2/4, 7/5 og 4/6) kl. 17-18:30

STED: Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

PRIS: Hele forløbet koster 100 kr. pr. barn. Der er begrænsede pladser og tilmelding efter først-til-mølle-princippet.

 

Forældre, som afleverer børn og har lyst til at blive på museet kan benytte tiden til at drikke en kop kaffe i museets café, kigge på udstillingerne eller gå en tur i den smukke natur omkring Bølling Sø.

 

KONTAKT

JULIE LOLK

Museumsinspektør

+45 91 89 92 93

jl@museummidtjylland.dk

 

 

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Midtjyske tæpper
Anne Mette Larsens tekstile tur gennem Midtjylland

I særudstillingen Midtjyske tæpper har fire midtjyske lokaliteter været igennem Anne Mette Larsens tekstile vridemaskine.

Anne Mette Larsen har igennem mange år som væver og kunsthåndværker skabt et personligt udtryk karakteriseret af et anarkistisk farvevalg og en stram lodret/vandret komposition. Over for dette håndværk henter hun forskellige benspænd i sine omgivelser. Hun stiller sig den opgave, at formidle konkrete fakta, lovmæssigheder, behov eller tilfældigheder i sine værker.

Det udefrakommende benspænd er i denne udstilling de fire lokaliteter: Tinnet krat, hvor Skjernåen og Gudenåen har deres udspring, Klostermølle ved Mossø og Badeanstalten og Skovvillaen ved Silkeborg. Resultatet er en serie tæpper produceret på Røros Tweed i Norge.

Udstillingen illustrerer den kunstneriske tilblivelsesproces: hvordan går man fra fire lokaliteter til ni unikke uldtæpper? Det indebærer mønsterdannelse, farvevalg, tekniske og kunstneriske indkredsninger. Det færdige produkt er smukke, uopslidelige tæpper, der formidler deres forankring i Midtjysk kulturhistorie.

FERNISERING TORSDAG D. 7. FEBRUAR KL. 16.00-18.00
Ved ferniseringen byder museet på et glas øl, og alle er velkomne. Arrangementet er gratis.

Udstillingen Midtjyske tæpper kan ses på Tekstilmuseet fra d. 8. februar til d. 25. august 2019. D. 17. marts kl. 14.00 er der foredrag med Anne Mette Larsen. Læs mere om dette på www.museummidtjylland.dk

 

KONTAKT

KRISTINE HOLM-JENSEN

Afdelingsleder og Formidlingschef

+45 51 15 01 88

khj@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Glitter, glimmer og pailletter
Melodi Grand Prix-kjoler fra 1981 til 2018

 

Dansk Melodi Grand Prix står klar i kulissen, og man kan kun blive glad, når tylskørter, glimmer og popmusik forenes i den folkelige fest i februar. I år er Herning vært, og derfor fejrer vi selvfølgelig med på Tekstilmuseet.

Med særudstillingen Glitter, glimmer og pailletter udstiller vi 14 dragter, som danske sangere og værter har båret i Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest. Der er mulighed for at nærstudere Debbie Camerons kjole fra 1981, da hun sammen med Tommy Seebach sang Krøller eller ej. Man kan se alle detaljerne i Birthe Kjærs røde kjole fra 1989-hittet Vi maler byen rød eller sammenligne den røde nuance i 80’erne med Annette Heicks røde værtskjole fra 2017.

Melodi Grand Prix‘et er populært som aldrig før, og tøjet får i dag næsten lige så meget opmærksomhed som musikken. Var kjolen for vovet? Var det dér ikke et nazi-kostume? Tøjet bliver diskuteret og bedømt af ivrige fans – og nogle gange får fansene deres vilje.

 

FERNISERING FREDAG D. 1. FEBRUAR KL. 15.00-17.00
Alle er velkomne til åbningsreceptionen fredag d. 1. februar og arrangementet er gratis. Formanden for Danske Melodi Grand Prix-fans, Johann Sørensen åbner udstillingen, og museet er vært for en forfriskning.

Alle dragter er venligst udlånt af Danmarks Radio.

Udstillingen kan ses frem til d. 31. marts

 

KONTAKT

ANNE LINE TRØLLUND NIELSEN

Museumsinspektør

+45 91 89 15 44

altn@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Fra knipling til strik
Strikkede værker med inspiration fra Tønderkniplingerne

 

Kan man strikke en knipling? Det ser næsten sådan ud, når en gruppe strikke-eksperter har bestemt sig for at ”oversætte” Tønderegnens spindelvævs-tynde kniplinger til nye, håndstrikkede beklædningsstykker. Disse værker vises nu frem i særudstillingen Fra knipling til strik på Tekstilmuseet.

Gruppen, der kalder sig GEM’erne – Garn-Elskende Mesdames – går i gemmerne på landets kulturinstitutioner for at finde inspiration i det gamle: det gode håndværk, lavet af kvinder med flid og solide materialer.

 

”Vi hverken vil eller kan kopiere fortidens genstande, for de vil slet ikke kunne fungere i vores tid. I stedet ønsker vi at skabe opmærksomhed på de gamle tekstilers kvaliteter ved at omsætte elementer fra vores formødres gamle håndværk til vores eget håndarbejde, strikningen” siger gruppen.

 

Kniplingskunsten i Tønder var mellem 1600 og 1800-tallet en stærk industri, og siden blev den holdt i live som egnstradition. I den kommende særudstilling vil man se ornamenterne gå igen, sammen med imponerende tekniske færdigheder.

 

FERNISERING TORSDAG D. 10. JANUAR KL. 16.00-18.00
Ved ferniseringen er museet vært for en lille forfriskning. Her har man mulighed for at møde nogle af GEM’erne. Alle er velkomne og arrangementet er gratis.

Særudstillingen Fra knipling til strik kan ses frem til d. 17. marts 2019 på Tekstilmuseet.

 

WORKSHOPS
Fra knipling til Strik
tilbyder desuden masser af inspiration til egne strikkeprojekter. Har man beundret værkernes tekniske detaljer, er der mulighed for at tage ved lære af mestrene. Der afholdes følgende workshops med GEM’erne:

  1. januar: Strikkede pulsvarmere v. Emmy Hansen
  2. februar: Fine finesser i dit strikketøj v. Hanne Pjedsted
  3. marts: Klip i dit strikketøj v. Else Lindgaard Jørgensen

Læs mere om de tre workshops på www.museummidtjylland.dk.

 

KONTAKT

KRISTINE HOLM-JENSEN

Afdelingsleder og Formidlingschef

+45 51 15 01 88

khj@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling SOK IT UP!
SÆRUDSTILLING PÅ TEKSTILMUSEET

Sokker – Kulturhistorie, kunsthåndværk og design

Fra d. 21.09.2018 – 06.01.2019
Tekstilmuseet, Vestergade 20, 7400 Herning

Vi bruger og kender dem alle: sokker. Men hvad er det egentlig for et håndværk og en historie, som ligger bag de to stykker tekstil, vi næsten hver dag tager på fødderne? Og hvordan kan man tænke det nyt, så en sok ikke bare er en sok?

I udstillingen SOK IT UP! udforsker tekstildesigner Sky Lucy Young sokken som tekstilt designobjekt og kunsthåndværk. Målet er at se på sokken med nye øjne – og resultatet er en række formeksperimenter, en udførlig designproces og en hyldest til strømpen som håndværk.

Udstillingen SOK IT UP! er derfor en nytænkning af traditionerne og kulturhistorien, som finder sted gennem et fokus på håndværket og en kunstnerisk fortolkning af egnen baseret på de mange farverige, historiske fortællinger, folkeviser, malerier, fotografier og tekstiler.
Så er sokken bare noget, vi tager på og affinder os med som en nødvendighed? Eller er det langt mere end det?

Velkommen til SOK IT UP!

 

KONTAKT:

KRISTINE HOLM-JENSEN
Formidlingschef
+45 51 15 01 88
khj@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Sommerfest på Vester Palsgaard Skovmuseum

Søndag d. 19. august kl. 10-16

Igen i år byder sommerfesten ved Vester Palsgaard Skovmuseum på spændende boder med kunsthåndværk, husflid, arbejdende værksteder og aktiviteter for børnene.

Børnene kan bl.a. male på sten og prøve at dreje snurretoppe. Der bliver også kærnet smør og børnene må gerne give en hånd med i arbejdet. Det var nemlig børnenes arbejde at kærne smør i gamle dage. Vi finder legekassen med gamle lege frem – kom og leg den gamle leg ”Stik Palles øje ud”.

Nørre Snede Husflidsforening er repræsenteret ved Marny Rasmussen og Helny Bartnik. Lene Kallesøe og Mona Fisker viser flotte kreative husflidsvarer frem. Jan Lykke viser sine flotte knive frem og Bente Lykke viser sine kreative evner med filt.

De kreative damer fra Seniorlandmændene fra Herning viser forskellige teknikker indenfor kniplinger og orkis. Landmændene viser udviklingen i elektriske hegn gennem tiden. Børstenbinder Conny Kristensen medbringer flotte børster og koste til enhver lejlighed. Trædrejer Knud Bartnik viser sine flotte træ-figurer.

Hans Peder Løhde medbringer et mobilt savværk og vil save Douglas træ op. Nørre Snede jagtforeningen deltager og ligeledes og fortæller om foreningens aktiviteter.

Medlemmerne af museets støtteforening arrangerer en frokostmenu med kød, pølser og salat.

 

Kom og nyd en hyggelig dag i det grønne. Vi glæder os til at se jer!

PRAKTISK INFORMATION:

Tid: Søndag d. 19. august kl. 10-16

Sted: Palsgårdvej 9, 7362 Hampen

Pris: 50 kr. for voksne, Gratis for børn under 18 og medlemmer af museets støtteforeninger.

 

KONTAKT:

BRIT VESTERGAARD

Museumsinspektør

+45 96 26 19 40/51 55 72 27

bv@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Uldne Værker

Klosterlund Museum, 18. – 31. august

Nært knyttet til Klosterlund Museum er en gruppe kvinder og enkelt mand, som brænder for uld og håndarbejde. Nu udstiller de udvalgte produkter fremstillet på museet gennem ti år.

På åbningsdagen d. 18. august kan du opleve workshops med blandt andet filtning, spinding, plantefarvning og nålebinding. Du kan også høre om tilblivelsen af museets store billedtæpper, der illustrerer historien ved Bølling Sø fra istid til nutid.

 

ULDSJÆLE

Uldgruppen på Klosterlund Museum består i dag af 21 entusiastiske medlemmer, der i 2008 fandt sammen om fælles interesser for to ting: Dét at skabe smukke ting af uld og dét at være en del af deres lokale museum – Klosterlund Museum. Museet ejede på daværende tidspunkt et større fårehold, og ulden fra fårene blev udnyttet til en række forskellige projekter.

Blandt andet producerede den flittige gruppe (uld)ildsjæle en serie af store billedtæpper i samarbejde med den daværende museumsinspektør Søren Toftegaard Poulsen og kunstneren Hakon Jensen.

BILLEDFORTÆLLING FRA BØLLING SØ

Det tog godt to år at skabe de fire billedtæpper (fra 2011-2013), der på smuk og pædagogisk vis illustrerer 15.000 års historie ved Bølling Sø. Det samlede værk vidner om en kompliceret proces og indeholder over 25 forskellige farver fra planter, svampe m.m., der findes i naturen i området omkring museet.

Ud over at gruppen på 10. år mødes under museets tag og afprøver såvel nye som gamle teknikker, så indgår de også som frivillige i en række forskellige arrangementer på museet året rundt.

Udstillingen af uldgruppens værker er primært arrangeret af gruppen selv og kan besøges frem til 31. august 2018.

 

PRAKTISK INFORMATION

Tid: 18. – 31. august 2018

Sted: Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

Pris: Gratis entré

Åbent kl. 10-17 på åbningsdagen

Se øvrige åbningstider på: museummidtjylland.dk

 

Program for åbningsdagen:

Kl. 10-12 og 13-15: Workshops og demonstration af forskellige teknikker

Kl. 10 og 13: Oplæg om tilblivelsen af museets billedtæpper

 

KONTAKT:

JULIE LOLK

Museumsinspektør

+45 91 89 92 93

jl@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Søndagsfrokost på Frilandsmuseet Herning 2018

Søndag den 12. august kl. 12-16 er det igen tid til den traditionsrige søndagsfrokost på Frilandsmuseet Herning. Medbring familien og madkurven og tag på søndagsudflugt i det grønne med fællessang, smagsprøver, gamle lege og meget andet for både børn og voksne.
Der vil i eftermiddagens løb være masser af aktiviteter for både børn og voksne. Du kan prøve kræfter med både uldaktiviteter og rebslagning, gamle lege, ligesom du kan lære at snitte på snittebænken. Husk også at slå en handel af med hosekræmmeren, der i dagens anledning medbringer sit uldbylt, som er spækket med tekstile varer fra Tekstilmuseet.

På gårdspladsen foran stuehuset underholder et spillemandsorkester med autentisk spillemandsmusik. Landsbylaugets medlemmer viser også gerne rundt i de historiske huse og i den populære udstilling om livet på Jens Nielsens bondegård. Du kan også møde biavleren, der fortæller om biavlens betydning for lokalegnen og demonstrerer slyngning af honning, som der vil være smagsprøver på.

I år fejrer vi, at den gamle smedje fra Fjelstervang har fået nyt stråtag. I den anledning vil Landsbylaugets tækkemand demonstrere tækkearbejdets ædle kunst, ligesom der vil være en mindre udstilling af gammelt tækkeværktøj. I smedjen kan du også opleve smedenes arbejde med jern over den gloende ild. Som noget ekstraordinært vil museets arkæologer demonstrere jernudvinding, ligesom der vil blive afholdt en økseworkshop.

Senere på eftermiddagen tænder vi op i den gamle bageovn og bager landsbybrød, som der vil være smagsprøver på. Der vil være mulighed for at købe kaffe/the, saftevand, chokoladecookies og bolsjer. Husk kontanter eller MobilePay, da museet desværre ikke modtager dankort.

I år byder vi atter velkommen til Herning Husflid, der vil demonstrere trædrejning og meget andet. Gå heller ikke glip af smagsprøver på de spændende og hjemmelavede kryddersnapse, som Uldjydernes Bjesklaug medbringer.

Find et solrigt – eller skyggefuldt – sted, slå dig ned med familien og nyd en søndag i Herning 1800-tals landsby. Tag gerne tæpper med til at sidde på. Hvis solen ikke er i søndagshumør, rykker vi hele programmet indenfor.

Der er gratis entré for både børn og voksne.

Husk også, at Frilandsmuseet Herning holder åbent hver torsdag kl. 9.00 – 12.00.

 

Praktisk information:

Tid: Søndag den 12. august kl. 12.00 – 16.00. Dørene åbnes kl. 11.00.
Sted: Frilandsmuseet Herning, Museumsgade 32, Herning.
Pris: Gratis

 

KONTAKT:

Jesper Meyer Christensen
Samlingschef
+45 24 24 34 55
jmc@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
MADE IN MIDTJYLLAND

Ny udstilling på Tekstilmuseet fortæller i ord, lyd og billeder historien om den midtjyske tekstilindustri i det 20. århundrede. Det er historien om dramatiske op- og nedture – om vækst, der sprængte alle rammer, og om udflytninger, fabrikslukninger og syersker, der mistede deres arbejde, da den globale virkelighed bankede på.

 

MADE IN MIDTJYLLAND – en ny udstilling på Tekstilmuseet

I 1950’erne eksploderer tekstilindustrien og byerne boomer. Mænd og kvinder ansættes på fabrikkerne eller starter deres egne i kældre og baghuse – og helt nye livsvilkår opstår. Made in Midtjylland er fortællingen om, da Danmark blev moderne – og hvordan tekstilindustrien i det midtjyske ikke kun trak tråde ud i det lokale område og resten af landet, men også til resten af verden.

Gennem originale genstande, farverige illustrationer, digitale installationer, film og personlige, levende fortællinger fra de mennesker, som var med til at forme industrien, lader udstillingen dig komme helt tæt på den unikke historie om den midtjyske tekstilindustri. Det sker i autentiske rammer og med en markant og nytænkende scenografi, hvor tekstiler og maskiner gennemsyrer designet.

 

FAKTA

Udstillingsdesign & scenografi: Torden & Lynild
Grafisk Design: Heavy
Digitalt Design: Kiss the Frog
Adresse: Tekstilmuseet, Vestergade 20, 7400 Herning
Udstillingen åbnede 1. juni og er permanent – læs evt mere her.

 

KONTAKT

Laura Liv Weikop, museumsdirektør
+45 91 89 88 68 / llw@museummidtjylland.dk

Maja Theodoraki, kommunikationsansvarlig
+45 91 89 02 31 / mt@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Kildemarked på Klosterlund Museum 2018
Tradition og fornyelse på Kildemarkedet ved Klosterlund Museum

Søndag d. 10. juni kl. 10-17, er der igen lejlighed til at besøge det idyllisk beliggende Kildemarked ved Klosterlund Museum og få en dag med masser af oplevelser for både store og små.

Hvert år besøger rigtig mange glade sommergæster det traditionsrige Kildemarked ved bredden af Bølling Sø. Igen i år vil der summe af liv, når Klosterlund Museum og museets trofaste lokale støtter arrangerer årets marked, der rummer både traditioner og nye tiltag. Museet har valgt at pifte markedet op med indkøbet af skinnende nye pavilloner. Der bliver også nye ansigter blandt bodholderne, og de besøgende kan som noget nyt lade sig indvie i plantefarvningens mysterier eller opleve veteranudgaven af campingvognen!

 

Men der er også traditioner, der skal holdes i hævd. Mange har gennem årene fået opbygget en samling af træsnurretoppe hos trædrejeren, og det vil også i år være muligt at føje ”årets snurretop” til samlingen. Traditionen tro vil smedene og vise hvordan man ”ringer” et vognhjul, det lokale kor ”Ekko” og musikgruppen ”Én gang om året” optræder igen i år, og markedet afsluttes som vanligt med grillet lammesteg til middagsmad.

 

Kulturhistoriske håndværk og veterankøretøjer

Kildemarkedet ved Klosterlund har fokus på det kulturhistoriske indhold, og markedets gæster kan se hvordan forskellige traditionelle håndværk blev udført i gamle dage. Viften af håndværk er bred og spænder fra tekstilhåndværk og kunsthåndværk til savværk, rebslagning og smedning. Men er du mere til benzin i blodet, vil det nok være veterankøretøjer i form af motorcykler og brandbiler, der trækker mest.
Der er også rig mulighed for at handle i de mange boder eller besøge museet, der naturligvis har åbent hele dagen.

 

For yderligere information kontakt:

Julie Lolk
Museumsinspektør, Klosterlund Museum
+45 91 89 92 93
jl@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Museum Midtjylland lancerer ny visuel identitet
NYE STREGER, NYE TANKER, NYE MULIGHEDER

Pr. dags dato lancerer Museum Midtjylland en ny, stærk og dynamisk visuel identitet – herunder nyt logo og ny hjemmeside. Den nye identitet er et led i museets igangværende udviklingsproces og er blevet til i et tæt samarbejde med det grafiske bureau HEAVY, som blandt andet star bag designet af Ragnarok og identiteten til Nikolaj Kunsthal.

 

EN STÆRKERE KOMMUNIKATION & SIGNATUR

Museum Midtjylland har over det sidste par år opbygget en ny organisation, en ny strategi og er i gang med at opbygge nye udstillinger – og den nye visuelle identitet og digitale platform spiller en afgørende rolle i at sikre, at transformationen markeres, og museet fremstår moderne, vedkommende og aktuelt.

 


”Museum Midtjylland står midt en rivende udviklingsproces, hvor den eksterne kommunikation – og det billede museet tegner udadtil – er et afgørende element i at tiltrække brugernes opmærksomhed. Med den nye identitet får vi et stærkt og markant udtryk, som giver os en hel ny mulighed for at kommunikere langt bredere – og mere levende og differentieret. ”

Laura Liv Weikop
Museumsdirektør, Museum Midtjylland

 

 

Med en forstærket digital tilstedeværelse får museet også mulighed for i større grad at sætte brugeren i centrum – og i endnu bedre grad at kunne eksponere vores mange oplevelsestilbud, tiltag og generelle virke. Alt sammen målrettet et meget bredere og mere mangfoldigt publikum.

 

Kontakt:
MAJA THEODORAKI
Presseansvarlig

 

+45 91 89 02 31
mt@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Fortidsmindedag 2018
Fortidsmindedag ved Haderup, Søndag d. 22 april kl. 13-14.30

I forbindelse med Fortidsmindedag 2018 inviterer Museum Midtjylland til en kør-selv tur gennem dele af Haderup Sogns spændende og alsidige forhistorie. Vi starter ved museets eneste jættestue, en af de allertidligste monumenter på vores breddegrader og et vidnesbyrd efter de første bønder i området. Her er der mulighed for at høre mere om menneskene, der byggede disse anlæg og de fund, som de efterlod, samt mulighed for at røre ved genstandene, der er 5400 år gamle.

Efterfølgende kører vi til vores andet stop, hvor vi vil fortælle om de omfattende arkæologiske arbejder, der starter lige om lidt, og som går forud for anlæggelsen af omfartsvejen. Vi afslutter ved Haderup Kirke, hvor vi fortæller om den, indtil videre, ældst kendte fase af Haderup by samt flaskeposter og mønter fundet i kirken.

Arrangementet kommer til at foregå ude i det fri, så medbring fornuftigt tøj til vejrforholdene.

Alle er velkomne til en hyggelig eftermiddag og arrangementet er gratis.

 

Mødested: Mellem Vormstrupvej 7 & 9, 7540 Haderup

 

For yderligere information kontakt:

Constanze Rassmann

Mobil: +45 22 59 81 07

cr@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse