Særudstilling SOK IT UP!
SÆRUDSTILLING PÅ TEKSTILMUSEET

Sokker – Kulturhistorie, kunsthåndværk og design

Fra d. 21.09.2018 – 06.01.2019
Tekstilmuseet, Vestergade 20, 7400 Herning

Vi bruger og kender dem alle: sokker. Men hvad er det egentlig for et håndværk og en historie, som ligger bag de to stykker tekstil, vi næsten hver dag tager på fødderne? Og hvordan kan man tænke det nyt, så en sok ikke bare er en sok?

I udstillingen SOK IT UP! udforsker tekstildesigner Sky Lucy Young sokken som tekstilt designobjekt og kunsthåndværk. Målet er at se på sokken med nye øjne – og resultatet er en række formeksperimenter, en udførlig designproces og en hyldest til strømpen som håndværk.

Udstillingen SOK IT UP! er derfor en nytænkning af traditionerne og kulturhistorien, som finder sted gennem et fokus på håndværket og en kunstnerisk fortolkning af egnen baseret på de mange farverige, historiske fortællinger, folkeviser, malerier, fotografier og tekstiler.
Så er sokken bare noget, vi tager på og affinder os med som en nødvendighed? Eller er det langt mere end det?

Velkommen til SOK IT UP!

 

KONTAKT:

KRISTINE HOLM-JENSEN
Formidlingschef
+45 51 15 01 88
khj@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Sommerfest på Vester Palsgaard Skovmuseum

Søndag d. 19. august kl. 10-16

Igen i år byder sommerfesten ved Vester Palsgaard Skovmuseum på spændende boder med kunsthåndværk, husflid, arbejdende værksteder og aktiviteter for børnene.

Børnene kan bl.a. male på sten og prøve at dreje snurretoppe. Der bliver også kærnet smør og børnene må gerne give en hånd med i arbejdet. Det var nemlig børnenes arbejde at kærne smør i gamle dage. Vi finder legekassen med gamle lege frem – kom og leg den gamle leg ”Stik Palles øje ud”.

Nørre Snede Husflidsforening er repræsenteret ved Marny Rasmussen og Helny Bartnik. Lene Kallesøe og Mona Fisker viser flotte kreative husflidsvarer frem. Jan Lykke viser sine flotte knive frem og Bente Lykke viser sine kreative evner med filt.

De kreative damer fra Seniorlandmændene fra Herning viser forskellige teknikker indenfor kniplinger og orkis. Landmændene viser udviklingen i elektriske hegn gennem tiden. Børstenbinder Conny Kristensen medbringer flotte børster og koste til enhver lejlighed. Trædrejer Knud Bartnik viser sine flotte træ-figurer.

Hans Peder Løhde medbringer et mobilt savværk og vil save Douglas træ op. Nørre Snede jagtforeningen deltager og ligeledes og fortæller om foreningens aktiviteter.

Medlemmerne af museets støtteforening arrangerer en frokostmenu med kød, pølser og salat.

 

Kom og nyd en hyggelig dag i det grønne. Vi glæder os til at se jer!

PRAKTISK INFORMATION:

Tid: Søndag d. 19. august kl. 10-16

Sted: Palsgårdvej 9, 7362 Hampen

Pris: 50 kr. for voksne, Gratis for børn under 18 og medlemmer af museets støtteforeninger.

 

KONTAKT:

BRIT VESTERGAARD

Museumsinspektør

+45 96 26 19 40/51 55 72 27

bv@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Særudstilling Uldne Værker

Klosterlund Museum, 18. – 31. august

Nært knyttet til Klosterlund Museum er en gruppe kvinder og enkelt mand, som brænder for uld og håndarbejde. Nu udstiller de udvalgte produkter fremstillet på museet gennem ti år.

På åbningsdagen d. 18. august kan du opleve workshops med blandt andet filtning, spinding, plantefarvning og nålebinding. Du kan også høre om tilblivelsen af museets store billedtæpper, der illustrerer historien ved Bølling Sø fra istid til nutid.

 

ULDSJÆLE

Uldgruppen på Klosterlund Museum består i dag af 21 entusiastiske medlemmer, der i 2008 fandt sammen om fælles interesser for to ting: Dét at skabe smukke ting af uld og dét at være en del af deres lokale museum – Klosterlund Museum. Museet ejede på daværende tidspunkt et større fårehold, og ulden fra fårene blev udnyttet til en række forskellige projekter.

Blandt andet producerede den flittige gruppe (uld)ildsjæle en serie af store billedtæpper i samarbejde med den daværende museumsinspektør Søren Toftegaard Poulsen og kunstneren Hakon Jensen.

BILLEDFORTÆLLING FRA BØLLING SØ

Det tog godt to år at skabe de fire billedtæpper (fra 2011-2013), der på smuk og pædagogisk vis illustrerer 15.000 års historie ved Bølling Sø. Det samlede værk vidner om en kompliceret proces og indeholder over 25 forskellige farver fra planter, svampe m.m., der findes i naturen i området omkring museet.

Ud over at gruppen på 10. år mødes under museets tag og afprøver såvel nye som gamle teknikker, så indgår de også som frivillige i en række forskellige arrangementer på museet året rundt.

Udstillingen af uldgruppens værker er primært arrangeret af gruppen selv og kan besøges frem til 31. august 2018.

 

PRAKTISK INFORMATION

Tid: 18. – 31. august 2018

Sted: Klosterlund Museum, Kragelundvej 6A, 7442 Engesvang

Pris: Gratis entré

Åbent kl. 10-17 på åbningsdagen

Se øvrige åbningstider på: museummidtjylland.dk

 

Program for åbningsdagen:

Kl. 10-12 og 13-15: Workshops og demonstration af forskellige teknikker

Kl. 10 og 13: Oplæg om tilblivelsen af museets billedtæpper

 

KONTAKT:

JULIE LOLK

Museumsinspektør

+45 91 89 92 93

jl@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Søndagsfrokost på Frilandsmuseet Herning 2018

Søndag den 12. august kl. 12-16 er det igen tid til den traditionsrige søndagsfrokost på Frilandsmuseet Herning. Medbring familien og madkurven og tag på søndagsudflugt i det grønne med fællessang, smagsprøver, gamle lege og meget andet for både børn og voksne.
Der vil i eftermiddagens løb være masser af aktiviteter for både børn og voksne. Du kan prøve kræfter med både uldaktiviteter og rebslagning, gamle lege, ligesom du kan lære at snitte på snittebænken. Husk også at slå en handel af med hosekræmmeren, der i dagens anledning medbringer sit uldbylt, som er spækket med tekstile varer fra Tekstilmuseet.

På gårdspladsen foran stuehuset underholder et spillemandsorkester med autentisk spillemandsmusik. Landsbylaugets medlemmer viser også gerne rundt i de historiske huse og i den populære udstilling om livet på Jens Nielsens bondegård. Du kan også møde biavleren, der fortæller om biavlens betydning for lokalegnen og demonstrerer slyngning af honning, som der vil være smagsprøver på.

I år fejrer vi, at den gamle smedje fra Fjelstervang har fået nyt stråtag. I den anledning vil Landsbylaugets tækkemand demonstrere tækkearbejdets ædle kunst, ligesom der vil være en mindre udstilling af gammelt tækkeværktøj. I smedjen kan du også opleve smedenes arbejde med jern over den gloende ild. Som noget ekstraordinært vil museets arkæologer demonstrere jernudvinding, ligesom der vil blive afholdt en økseworkshop.

Senere på eftermiddagen tænder vi op i den gamle bageovn og bager landsbybrød, som der vil være smagsprøver på. Der vil være mulighed for at købe kaffe/the, saftevand, chokoladecookies og bolsjer. Husk kontanter eller MobilePay, da museet desværre ikke modtager dankort.

I år byder vi atter velkommen til Herning Husflid, der vil demonstrere trædrejning og meget andet. Gå heller ikke glip af smagsprøver på de spændende og hjemmelavede kryddersnapse, som Uldjydernes Bjesklaug medbringer.

Find et solrigt – eller skyggefuldt – sted, slå dig ned med familien og nyd en søndag i Herning 1800-tals landsby. Tag gerne tæpper med til at sidde på. Hvis solen ikke er i søndagshumør, rykker vi hele programmet indenfor.

Der er gratis entré for både børn og voksne.

Husk også, at Frilandsmuseet Herning holder åbent hver torsdag kl. 9.00 – 12.00.

 

Praktisk information:

Tid: Søndag den 12. august kl. 12.00 – 16.00. Dørene åbnes kl. 11.00.
Sted: Frilandsmuseet Herning, Museumsgade 32, Herning.
Pris: Gratis

 

KONTAKT:

Jesper Meyer Christensen
Samlingschef
+45 24 24 34 55
jmc@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
MADE IN MIDTJYLLAND

Ny udstilling på Tekstilmuseet fortæller i ord, lyd og billeder historien om den midtjyske tekstilindustri i det 20. århundrede. Det er historien om dramatiske op- og nedture – om vækst, der sprængte alle rammer, og om udflytninger, fabrikslukninger og syersker, der mistede deres arbejde, da den globale virkelighed bankede på.

 

MADE IN MIDTJYLLAND – en ny udstilling på Tekstilmuseet

I 1950’erne eksploderer tekstilindustrien og byerne boomer. Mænd og kvinder ansættes på fabrikkerne eller starter deres egne i kældre og baghuse – og helt nye livsvilkår opstår. Made in Midtjylland er fortællingen om, da Danmark blev moderne – og hvordan tekstilindustrien i det midtjyske ikke kun trak tråde ud i det lokale område og resten af landet, men også til resten af verden.

Gennem originale genstande, farverige illustrationer, digitale installationer, film og personlige, levende fortællinger fra de mennesker, som var med til at forme industrien, lader udstillingen dig komme helt tæt på den unikke historie om den midtjyske tekstilindustri. Det sker i autentiske rammer og med en markant og nytænkende scenografi, hvor tekstiler og maskiner gennemsyrer designet.

 

FAKTA

Udstillingsdesign & scenografi: Torden & Lynild
Grafisk Design: Heavy
Digitalt Design: Kiss the Frog
Adresse: Tekstilmuseet, Vestergade 20, 7400 Herning
Udstillingen åbnede 1. juni og er permanent – læs evt mere her.

 

KONTAKT

Laura Liv Weikop, museumsdirektør
+45 91 89 88 68 / llw@museummidtjylland.dk

Maja Theodoraki, kommunikationsansvarlig
+45 91 89 02 31 / mt@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Kildemarked på Klosterlund Museum 2018
Tradition og fornyelse på Kildemarkedet ved Klosterlund Museum

Søndag d. 10. juni kl. 10-17, er der igen lejlighed til at besøge det idyllisk beliggende Kildemarked ved Klosterlund Museum og få en dag med masser af oplevelser for både store og små.

Hvert år besøger rigtig mange glade sommergæster det traditionsrige Kildemarked ved bredden af Bølling Sø. Igen i år vil der summe af liv, når Klosterlund Museum og museets trofaste lokale støtter arrangerer årets marked, der rummer både traditioner og nye tiltag. Museet har valgt at pifte markedet op med indkøbet af skinnende nye pavilloner. Der bliver også nye ansigter blandt bodholderne, og de besøgende kan som noget nyt lade sig indvie i plantefarvningens mysterier eller opleve veteranudgaven af campingvognen!

 

Men der er også traditioner, der skal holdes i hævd. Mange har gennem årene fået opbygget en samling af træsnurretoppe hos trædrejeren, og det vil også i år være muligt at føje ”årets snurretop” til samlingen. Traditionen tro vil smedene og vise hvordan man ”ringer” et vognhjul, det lokale kor ”Ekko” og musikgruppen ”Én gang om året” optræder igen i år, og markedet afsluttes som vanligt med grillet lammesteg til middagsmad.

 

Kulturhistoriske håndværk og veterankøretøjer

Kildemarkedet ved Klosterlund har fokus på det kulturhistoriske indhold, og markedets gæster kan se hvordan forskellige traditionelle håndværk blev udført i gamle dage. Viften af håndværk er bred og spænder fra tekstilhåndværk og kunsthåndværk til savværk, rebslagning og smedning. Men er du mere til benzin i blodet, vil det nok være veterankøretøjer i form af motorcykler og brandbiler, der trækker mest.
Der er også rig mulighed for at handle i de mange boder eller besøge museet, der naturligvis har åbent hele dagen.

 

For yderligere information kontakt:

Julie Lolk
Museumsinspektør, Klosterlund Museum
+45 91 89 92 93
jl@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Museum Midtjylland lancerer ny visuel identitet
NYE STREGER, NYE TANKER, NYE MULIGHEDER

Pr. dags dato lancerer Museum Midtjylland en ny, stærk og dynamisk visuel identitet – herunder nyt logo og ny hjemmeside. Den nye identitet er et led i museets igangværende udviklingsproces og er blevet til i et tæt samarbejde med det grafiske bureau HEAVY, som blandt andet star bag designet af Ragnarok og identiteten til Nikolaj Kunsthal.

 

EN STÆRKERE KOMMUNIKATION & SIGNATUR

Museum Midtjylland har over det sidste par år opbygget en ny organisation, en ny strategi og er i gang med at opbygge nye udstillinger – og den nye visuelle identitet og digitale platform spiller en afgørende rolle i at sikre, at transformationen markeres, og museet fremstår moderne, vedkommende og aktuelt.

 


”Museum Midtjylland står midt en rivende udviklingsproces, hvor den eksterne kommunikation – og det billede museet tegner udadtil – er et afgørende element i at tiltrække brugernes opmærksomhed. Med den nye identitet får vi et stærkt og markant udtryk, som giver os en hel ny mulighed for at kommunikere langt bredere – og mere levende og differentieret. ”

Laura Liv Weikop
Museumsdirektør, Museum Midtjylland

 

 

Med en forstærket digital tilstedeværelse får museet også mulighed for i større grad at sætte brugeren i centrum – og i endnu bedre grad at kunne eksponere vores mange oplevelsestilbud, tiltag og generelle virke. Alt sammen målrettet et meget bredere og mere mangfoldigt publikum.

 

Kontakt:
MAJA THEODORAKI
Presseansvarlig

 

+45 91 89 02 31
mt@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
Fortidsmindedag 2018
Fortidsmindedag ved Haderup, Søndag d. 22 april kl. 13-14.30

I forbindelse med Fortidsmindedag 2018 inviterer Museum Midtjylland til en kør-selv tur gennem dele af Haderup Sogns spændende og alsidige forhistorie. Vi starter ved museets eneste jættestue, en af de allertidligste monumenter på vores breddegrader og et vidnesbyrd efter de første bønder i området. Her er der mulighed for at høre mere om menneskene, der byggede disse anlæg og de fund, som de efterlod, samt mulighed for at røre ved genstandene, der er 5400 år gamle.

Efterfølgende kører vi til vores andet stop, hvor vi vil fortælle om de omfattende arkæologiske arbejder, der starter lige om lidt, og som går forud for anlæggelsen af omfartsvejen. Vi afslutter ved Haderup Kirke, hvor vi fortæller om den, indtil videre, ældst kendte fase af Haderup by samt flaskeposter og mønter fundet i kirken.

Arrangementet kommer til at foregå ude i det fri, så medbring fornuftigt tøj til vejrforholdene.

Alle er velkomne til en hyggelig eftermiddag og arrangementet er gratis.

 

Mødested: Mellem Vormstrupvej 7 & 9, 7540 Haderup

 

For yderligere information kontakt:

Constanze Rassmann

Mobil: +45 22 59 81 07

cr@museummidtjylland.dk

Hent pressemeddelelse
25% flere besøgende på Museum Midtjylland i 2017

Der er sat skub i sagerne og fremgang på Museum Midtjylland. Efter den nye direktør Laura Liv Weikops tiltrædelse i januar 2017 har museet satset benhårdt på at skærpe og udvikle især dets udadrettede formidlings- og kommunikationsaktivitet. Og det har givet pote.

Trods et delvist lukket Tekstilmuseet har Museum Midtjylland haft en fremgang på 25,4% i besøgstallet i 2017, hvor 23.303 besøgende lagde vejen forbi et af museets oplevelses- og formidlingstilbud. Og selvom besøgstallet endnu ikke er helt deroppe, hvor museet på sigt drømmer sig hen, er det et stort og imponerende skridt i den rigtige retning – og noget vi på museet er ret så stolte over. Det er selvfølgelig også en succes, som museet går benhårdt efter at følge op på i indeværende år – med åbningen af en ny udstilling på Tekstilmuseet som et særligt es. For der skal selvfølgelig mange flere besøgende ind endnu, og arbejdet med at udvikle er først lige gået i gang.

For yderligere information kontakt:
Laura Liv Weikop, Museumsdirektør
llw@museummidtjylland.dk
+45 91 898 868

Hent pressemeddelelse
Særudstilling
Indtryk til udtryk – en nyfortolkning af datidens tekstile håndværk

Hvor: Tekstilmuseet, Vestergade 20, 7400 Herning
Hvornår: Torsdag den 4. maj 2017 – 27. august 2017
Pris: Gratis entré

Den 4. maj åbner særudstillingen “Indtryk til udtryk – en nyfortolkning af datidens tekstile håndværk” på Tekstilmuseet.

Museum Midtjyllands direktør Laura Liv Weikop siger: “Tekstilmuseet har i samarbejde med studerende fra uddannelsen Tekstildesign, håndværk og formidling fra VIA Design skabt udstillingen.Tekstilformidleruddannelsens udstilling ”Indtryk til Udtryk” er derfor ikke bare et resultat af et skarpt fagligt samarbejde på tværs af institutioner, men også et ambitiøst, tilbagevendende tiltag i forhold til at gentænke og formidle tektilhåndværkets traditioner, fantastiske muligheder og utallige, fremtidige perspektiver.”  

Udstillingen kan ses indtil d. 27. august 2017 i tørapperaturhallen, hvor museet i øjeblikket planlægger en ny stor udstilling, som åbner næste år. Oplægget til udstillingen bunder i fem genstande fra museets magasin, som de studerende har analyseret og ladet sig inspirere af. Dette har resulteret i 13 unikke tekstile udstillingsgenstande, som nyfortolker historiske teknikker og mønstringer. De fem museumsgenstande kan også opleves i udstillingen.

Ferniseringen er åben for alle og her har du muligheden for at være en af de første til at opleve udstillingen. Du kan møde de studerende bag udstillingen, og få en inspirerende samtale om deres tekstile produkter. Du vil kunne opleve både strikkede, vævede og trykte tekstiler, som udformes i alt fra beklædning til møbelpolstring. Kom og oplev en nyfortolkning af historiske tekstiler i en nutidig kontekst.

 

Yderligere information om udstillingen kan fås hos Emilie Svarer Bai Andersen på mobil: +45 91 89 69 10 eller email: esba@museummidtjylland.dk

GULD I KØBSTÆDERNE PÅ TEKSTILMUSEET

Hvor: Tekstilmuseet, Vestergade 20, 7400 Herning
Hvornår: Lørdag d. 6. maj og søndag den 7. maj
Pris: Gratis entré

Har du gamle arvestykker, du ikke kender historien på eller ved hvad er værd? Så har du mulighed for at finde ud af det, når GULD I KØBSTÆDERNE indtager Tekstilmuseet lørdag d. 6. og 7. maj.

DR1-programmet GULD I KØBSTÆDERNE, med vært Mette Bluhme Rieck, har nemlig valgt Herning som en af de byer, programmerne skal optages i i år. Seks af landets førende vurderingseksperter stiller op på Tekstilmuseet med deres viden om alt lige fra malerier og smykker til retromøbler og buddhastatuer. Intet er for småt eller for stort til at komme med i programmerne, og alle får deres ting vurderet helt gratis.

Så kig forbi lørdag d. 6. og søndag d. 7. maj på Tekstilmuseet, Vestergade 20 i Herning. Dørene er åbne og vurderingseksperterne står klar begge dage fra kl. 10.00 til kl. 15.00.

Udsendelserne kan ses på DR den 5. og 12. juli 2017.

FORTIDSMINDEDAG 2017

Hvor: Rønslundevej 4, 7361 Ejstrupholm
Hvornår: Søndag 30. april 2017 kl. 13.00-15.00
Pris: Gratis for alle

På den nationale Fortidsmindedag d. 30. april vil Museum Midtjylland og Horsens Museum i fællesskab fortælle om den viden, jernalderbopladsen
Hedegård ved Ejstrupholm allerede har kastet af sig. Men også om hele det arkæologiske potentiale, pladsen har, for at kunne fortælle om livet i det
midtjyske for 2000 år siden.

I hele april har der været mulighed for løbende at læse om lokaliteten og undersøgelserne på museernes Facebooksider.
På selve dagen kommer det til at foregå ude i det fri, så medbring fornuftigt tøj til vejrforholdene. I må også meget gerne medbringe en madkurv.
Alle er velkomne til en hyggelig eftermiddag på Hedegård.