Udover de forskellige formidlingstilbud på og omkring vores fem museer, har vi også sammensat en række klassekasser, som kan anvendes til læringsforløb ude på skolerne, og som bringer museet ud til jer.

Så gå på opdagelse her eller i vores læringskatalog ‘Kom tæt på historien’, hvor du kan læse meget mere om alle vores læringsforløb for skoler og institutioner – og kontakt os gerne for at finde et forløb, der passer jer, for priser og booking, eller hvis du har spørgsmål.

I kan se en kort film om vores museer før jeres besøg her: Tekstilmuseet, Frilandsmuseet Herning, Herningsholm Museum, Klosterlund Museum og Vester Palsgaard Skovmuseum.

Omvisning

En omvisning på et af Museum Midtjyllands fem besøgssteder er et oplagt udflugtsmål med et stort fagligt og læringsrigt indhold. I omvisningen kommer I helt tæt på historien, museets udstillinger og genstande – og får endnu mere ud af besøget. Vores omvisninger varer 60 minutter og er selvfølgelig for hele undervisningsholdet.

“Lad os lave meget mere af den her slags!”
– Lasse, Herningsholm Erhvervsgymnasium 

Kontakt:

undervisning@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

Læringsforløb

‘Kom tæt på historien’ er Museum Midtjyllands læringskatalog. Her har vi samlet alle vores forskellige læringstilbud og forløb til skoler og institutioner på let tilgængelig form i forhold til emne, klassetrin, læringsmål og -planer.

Der er flere gratis tilbud imellem, fordi vi synes, at alle skal have muligheden for at gøre brug af vores mange forskellige tilbud på ét af vores fem besøgssteder – eller ude i naturen eller byen.

Vi har også inddelt alle vores forløb i to kataloger for hhv. Herning Kommune og Ikast-Brande Kommune.

Det skulle gerne gøre det så nemt som muligt at få planlagt og oplevet et formidlingsforløb – og vi står selvfølgelig også klar til at besvare eventuelle spørgsmål.

Du kan se nærmere på vores læringskatalog ved at downloade dem herunder.

 

Særligt tilbud til 3. klasser

Museum Midtjylland og Herning Kommune udbyder i skoleåret 2021/22 og 2022/23 det gratis undervisningsforløb “Hvor er det du kommer fra?” for alle 3. klasser på Herning Kommunes folkeskoler. Forløbet tager eleverne 80 år tilbage i tiden, hvor de møder landarbejderen Niels, der søger arbejde på fabrikkerne i Herning.

Forløbets formål er give eleverne et indblik i, hvad deres lokale historie tager udgangspunkt i samt være med til at åbne øjnene for historiefaget. Det afvikles på Tekstilmuseet i Herning. Selve forløbet er gratis og som noget særligt tilbydes gratis buskørsel til og fra skolen.

Forløbet kan bookes til afvikling på tirsdage og fredage med start kl. 9.00. Der kan være en klasse ad gangen på forløbet. Klassen er velkommen til at blive længere på museet end det bookede tidsrum og dykke yderligere ned i historien. Bussen kører tilbage til skolen kl. 12.

Booking og spørgsmål rettes til undervisning@museummidtjylland.dk eller på tlf. 9226 1900/5458 8066 i museets åbningstid kl. 11-15.

Læs mere her.

Byvandring

En byvandring i et af museets lokalmiljøer bringer jer helt tæt på byens historie og mange autentiske fortællinger, mens I strækker benene i den friske luft. Vores byvandringer varer ca. 1 ½ time og er for grupper på op til 25 personer. Se de forskellige byvandringer vi tilbyder herunder og kontakt os for at høre nærmere om mulighederne.

 

Det eksplosive Herning – fra flække til pulserende industri

I starten af 1800-tallet var Herning blot en lille landsby med få indbyggere. Bare 100 år senere var byen ophøjet til pulserende trafikknudepunkt og købstad med flere tusinde indbyggere og en spirende industri. Det startede med behovet for et sted at spærre drukkenbolte, voldsmænd og tyveknægte inde, men endte med en stor by. Turen giver et indblik i, hvad der lå bag Hernings eksplosive udvikling.

 

Kontakt:

undervisning@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

Museet på besøg

Museets medarbejdere kan også bookes til et foredrag, oplæg eller en præsentation for skolen, årgangen eller klassen. Et foredrag kan eksempelvis handle om den midtjyske tekstilindustri, livet på heden eller arkæologiens metoder og resultater.

Kontakt:

undervisning@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

For børnehaver

Kom og lær jeres lokale museum at kende! Husk blot at melde jeres ankomst til bookingen i god tid inden jeres besøg. I vores læringskatalog for Herning og Ikast-Brande kan I se alle de gratis forløb, som vi tilbyder til daginstitutioner.

På udvalgte dage i foråret og efteråret holder vi desuden ‘Museum for dig!’ for Herning Kommunes daginstitutioner på Tekstilmuseet og Frilandsmuseet Herning. Temaerne for dagene relaterer sig til museernes fagområder og årstidernes gang. På Tekstilmuseet er der blandt andet mulighed for at prøve at karte, spinde og filte, se de store maskiner og prøve de små håndstrikkemaskiner. I det kreative værksted tegnes og klippes der, og i museets legerum, Børnefabrikken, kan børnene lege fabrik.

På Frilandsmuseet Herning vil aktiviteterne handle om livet på landet i gamle dage – til forår sår vi solsikker og bager snobrød og til efteråret taler vi om høst, maler mel og ser på korn. Der vil være mulighed for at se de dygtige frivillige smede og børnene kan prøve kræfter med gamle lege.

‘Museum for dig!’ er gratis, men kræver tilmelding. Kontakt bookingen for at høre nærmere om kommende arrangementer.

 

Kontakt:

undervisning@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

Arkæologisk tur

Vil du høre mere om dit nærområdes historie, så arrangerer Museum Midtjylland arkæologiske ture i både byerne og det åbne land. Turen kan tage udgangspunkt i lokalområdets kendte fortidsminder og spændende arkæologiske fund. Kontakt os for at høre nærmere.

Kontakt
Martin Medarbejder Museum Midtjylland

Klassekasser

Vi har udviklet otte klassekasser til brug på skolerne. Kasserne er beregnet til én lærer og 25-30 elever, og de giver mulighed for at få historien lidt mere ind under huden – også hvis man ikke har mulighed for at komme forbi museet.

Klassekassernes temaer er:
  • Ældre og yngre stenalder (klassetrin: 0.-3. klasse, 4.-6. klasse)
  • Mad som på Hammerum-pigens tid (klassetrin: 0.-3. klasse, 4.-6. Klasse)
  • Mad omkring 1800-1900-tallet (klassetrin: 4.-6. klasse)
  • Børns liv og skolen omkring 1900 (klassetrin: 0.-3. klasse, 4.-6. Klasse)
  • Tekstilproduktion i jernalderen (klassetrin: 4.-6. klasse)
  • Tekstilproduktion før industrialiseringen (klassetrin: 4.-6. klasse)
  • Mode og beklædning (klassetrin: 8.-10. klasse, HHX, HTX)
  • Innovation – lav din egen virksomhed (klassetrin: 8.-10. klasse, HTX, HHX)

Kasserne udlånes gennem VIA CFU, hvor der også kan læses meget mere om indhold og funktion.

På egen hånd

Vi har forskellige gratis tilbud til jer, der gerne vil besøge vores museer på egen hånd. I kan gå på opdagelse i vores mange udstillinger, lave opgaveark eller gamle lege. På udvalgte dage kan I møde vores frivillige, når de gamle maskiner på Tekstilmuseet kører eller når der er tændt op i smedjen på Frilandsmuseet Herning.

Se de fulde beskrivelser af vores forskellige tilbud i vores læringskatalog for Herning og Ikast-Brande. Og husk altid at melde jeres ankomst i god tid før jeres besøg til bookingen.

På alle vores museer er der mulighed for at spise medbragte madpakker.

Se en kort film om vores museer før jeres besøg her: Tekstilmuseet, Frilandsmuseet Herning, Herningsholm Museum, Klosterlund Museum og Vester Palsgaard Skovmuseum.

 

Kontakt:

undervisning@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00