Udover de forskellige formidlingstilbud på og omkring vores fem museer, har vi også sammensat en række klassekasser, som kan anvendes til læringsforløb ude på skolerne, og som bringer museet ud til jer.

Gå på opdagelse her eller i vores læringskatalog ‘Kom tæt på historien’, hvor du kan læse meget mere om alle vores læringsforløb – og kontakt os gerne for at finde et forløb, der passer jer, for priser og booking, eller hvis du har spørgsmål.

Omvisning

En omvisning på et af Museum Midtjyllands fem besøgssteder er et oplagt udflugtsmål med et stort fagligt og læringsrigt indhold. I omvisningen kommer I helt tæt på historien, museets udstillinger og genstande – og får endnu mere ud af besøget. Vores omvisninger varer 60 minutter og er selvfølgelig for hele undervisningsholdet.

“Lad os lave meget mere af den her slags!”
– Lasse, Herningsholm Erhvervsgymnasium 

Kontakt:

Bookingen
booking@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

Byvandring

En byvandring i et af museets lokalmiljøer bringer jer helt tæt på byens historie og mange autentiske fortællinger, mens I strækker benene i den friske luft. Vores byvandringer varer ca. 1 ½ time og er for grupper på op til 25 personer. Se de forskellige byvandringer vi tilbyder herunder og kontakt os for at høre nærmere om mulighederne.

 

Det eksplosive Herning – fra flække til pulserende industri

I starten af 1800-tallet var Herning blot en lille landsby med få indbyggere. Bare 100 år senere var byen ophøjet til pulserende trafikknudepunkt og købstad med flere tusinde indbyggere og en spirende industri. Det startede med behovet for et sted at spærre drukkenbolte, voldsmænd og tyveknægte inde, men endte med en stor by. Turen giver et indblik i, hvad der lå bag Hernings eksplosive udvikling.

 

Det planlagte Herning – byvandring i Birk

I løbet af 1960’erne forvandledes Birk fra landbrugsområde til industriområde for Hernings tekstil- og beklædningsindustri. Nye fabrikker skød op, og inden i dem blev tøj til danskerne klippet og syet efter rationelt, amerikansk forbillede. Området blev planlagt af nogle af landets fremmeste arkitekter, og med tiden satte kunsten og uddannelser også sit præg på Birk.

 

Det besatte Herning – værnemageri, mørklægning og erstatningskaffe

Kom med på en tur gennem det besatte Herning. Vi opsøger forskellige steder fra krigens tid og hører om værnemagere, modstandsbevægelsen og faktisk også lidt om pornografi. Turen slutter i besættelseslejligheden i Historiens Hus, hvor vi serverer en kop erstatningskaffe. Kom med på en tur, hvor vi søger ned i de dunkle sider af Hernings fortid.

 

Det vilde Herning – messer, uddannelse og provokunst

I midten af det 20. århundrede var Herning en by i vild vækst. I kældre og baggårde skød tekstilfabrikker op, og folk strømmede til for at finde arbejde. Med etableringen af en tekstilskole og Tekstilmesserne kom der alvor skub i udviklingen. På turen ser vi nærmere på midtbyens tekstilfabrikker. Går en tur forbi Th. Nielsens Gade, som var et pulserende industrikvarter, men samtidig også arnestedet for byens provokunst. Turen slutter ved Det Skæve Hus og med fortællingen om, hvordan kunst, arkitektur, branding og markedsføring i Herning smeltede sammen til en effektiv cocktail.

 

Det tekstile Ikast – kælderfabrikker, velfærdsstat, entreprenørånd

Tekstilbyen Ikast voksede frem gennem knopskydninger. Industrien skød op i baggårde, kældre og garager. Byplanlægning og industrikvarterer var der ikke meget af. Til gengæld var der masser af initiativ og vovemod – både hos dem, der startede fabrikker, og hos de mange tusind mennesker, der flyttede ind til byen for at starte et nyt liv som strikker, tilskærer eller syerske. Byen og tekstilindustrien kom til at spille en central rolle i, at velfærdsstaten voksede frem og gjorde det muligt for områdets mange kvinder at komme ud på arbejdsmarkedet. Det lagde grunden til det moderne Ikast.

 

Kontakt:

Bookingen
booking@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

Museet på besøg

Museets medarbejdere kan også bookes til et foredrag, oplæg eller en præsentation for skolen, årgangen eller klassen. Et foredrag kan eksempelvis handle om den midtjyske tekstilindustri, livet på heden eller arkæologiens metoder og resultater.

Kontakt:

Bookingen booking@museummidtjylland.dk +45 96 26 19 00

Museum for dig!

Kom og lær dit lokale museum at kende! På Tekstilmuseet og Frilandsmuseet Herning holder vi på udvalgte dage i foråret og efteråret åbent hus for Herning Kommunes daginstitutioner.

Temaerne for dagene relaterer sig til museernes fagområder og årstidernes gang. På Tekstilmuseet er der blandt andet mulighed for at prøve at karte, spinde og filte, se de store maskiner og prøve de små håndstrikkemaskiner. I det kreative værksted tegnes og klippes der, og der vil også være oplæsning og sanglege. I museets legerum, Børnefabrikken, kan børnene lege fabrik.

På Frilandsmuseet Herning vil aktiviteterne handle om livet på landet i gamle dage – til forår sår vi solsikker og bager snobrød og til efteråret taler vi om høst, maler mel og ser på korn.

Ved alle arrangementer på Frilandsmuseet Herning vil der være mulighed for at se de dygtige frivillige smede og børnene kan prøve kræfter med gamle lege, samt høre historier og lege sanglege.

Dagens program starter som regel kl. 9.30, og vi slutter ca. kl. 13.00. Der er mulighed for at spise medbragte madpakker.

Arrangementerne er gratis, men kræver en tilmelding. Kontakt bookingen for at høre nærmere om kommende arrangementer.

Læs mere om Tekstilmuseet her og om Frilandsmuseet Herning her.

 

Kontakt:

Bookingen
booking@museummidtjylland.dk
+45 96 26 19 00

Arkæologisk tur

Vil du høre mere om dit nærområdes historie, så arrangerer Museum Midtjylland arkæologiske ture i både byerne og det åbne land. Turen kan tage udgangspunkt i lokalområdets kendte fortidsminder og spændende arkæologiske fund. Kontakt os for at høre nærmere.

 

Kontakt
Martin Medarbejder Museum Midtjylland

Klassekasser

Vi har udviklet otte klassekasser til brug på skolerne. Kasserne er beregnet til én lærer og 25-30 elever, og de giver mulighed for at få historien lidt mere ind under huden – også hvis man ikke har mulighed for at komme forbi museet.

Klassekassernes temaer er:
  • Ældre og yngre stenalder (klassetrin: 0.-3. klasse, 4.-6. klasse)
  • Mad som på Hammerum-pigens tid (klassetrin: 0.-3. klasse, 4.-6. Klasse)
  • Mad omkring 1800-1900-tallet (klassetrin: 4.-6. klasse)
  • Børns liv og skolen omkring 1900 (klassetrin: 0.-3. klasse, 4.-6. Klasse)
  • Tekstilproduktion i jernalderen (klassetrin: 4.-6. klasse)
  • Tekstilproduktion før industrialiseringen (klassetrin: 4.-6. klasse)
  • Mode og beklædning (klassetrin: 8.-10. klasse, HHX, HTX)
  • Innovation – lav din egen virksomhed (klassetrin: 8.-10. klasse, HTX, HHX)

Kasserne udlånes gennem VIA CFU, hvor der også kan læses meget mere om indhold og funktion.

Læringskatalog

‘Kom tæt på historien’ er Museum Midtjyllands læringskatalog. Her har vi samlet alle vores forskellige læringstilbud til skoler og institutioner på let tilgængelig form i forhold til emne, pris, klassetrin, læringsmål og -planer.

Det skulle gerne gøre det så nemt som muligt at få planlagt og oplevet et formidlingsforløb – og vi står selvfølgelig også klar til at besvare eventuelle spørgsmål.

Du kan downloade og se nærmere på vores læringskatalog ‘Kom tæt på historien’ her.