Forskning i fortidens lyd

Museum Midtjylland har i samarbejde med Struer Museum og Museum Skanderborg fået bevilling fra Velux Fonden i 2020-2022 til forskningsprojektet Soundscapes i autentiske bygninger.

I dette projekt blev der arbejdet med lyd som immateriel kulturarv. Rammen var de autentiske bygninger på hvert af de tre museer, hvor museumsgæster kan opleve fortidige menneskers materielle kulturarv, mere eller mindre præcis, som det var. Men alt er ikke, som det var, for det fortidige menneske var omgivet af fortidens lyde, som ikke længere er en del af de autentiske bygninger.

I projektet har de tre museer derfor i samarbejde med lydforskningsenheden CAVI ved Aarhus Universitet søgt at kortlægge autentiske bygningers historiske soundscapes og derefter designe og implementere disse soundscapes i de autentiske bygninger på en måde, hvor de understøtter gæsternes oplevelse af autenticitet.

Her på Museum Midtjylland havde vi heldigvis et godt kildemateriale til at kortlægge dette. Ikke mindst i form af dagbogsoptegnelserne fra den legendariske museumsforstander for Herning Museum: H. P. Hansen.

Ud over et tidligere hverv som konservator var H. P. Hansen en ivrig folkemindesamler. Hans mange samtaler med egnens beboere resulterede gennem årene i over 5.000 dagbogsoptegnelser, som i dag er digitaliseret i Museum Midtjyllands samlinger.

Efter gennemgangen af de mange dagbogsoptegnelser kunne man identificere en række lydscenarier, der med fordel kunne implementeres i lydkulissen i stuehuset på Frilandsmuseet Herning.

Eksempelvis viste kildematerialet, at en pige stod tidligt op om morgenen for at spinde uld. Og mens hun gjorde dette, nynnede hun en salme af Brorson. Denne autentiske og kildebaserede lydkulisse kan, sammen med andre lyde fra en hedebondefamilies liv i slutningen af 1800-tallet, opleves i stuehuset i dag.

Soundscapes i autentiske bygninger - forskningsprojekt på Museum Midtjylland