Lukket i dag
Vestergade 20, 7400 Herning
Tekstilindustrien har som ingen anden branche formet det midtjyske område - og gør det stadig i dag. På Tekstilmuseet får både store og små indblik i en industri, som gennem tiden har givet folk over hele verden tøj på kroppen - og identitet og udvikling til Midtjylland.
Mens det meste tøj i dag er lavet på den anden side af kloden, er det ikke længe siden, at Midtjylland var centrum for en omfattende tekstilproduktion. Udstillingen Made in Midtjylland viser, hvordan tekstilproduktionen eksploderede i 1950’erne, skabte jobs og vækst og fik det midtjyske til at boome for så at gå world wide.
I den gamle Vådappretur kan de mindste komme i arbejde på Børnefabrikken, hvor der skal syes tøj, som så skal fragtes til toget og køres videre ud i verden.
Kommer du på besøg på en onsdag, kan du ofte opleve lydene og lugtene fra en gammeldags tekstilfabrik, når vores frivillige starter de gamle maskiner op eller sætter sig bag vævene – og du kan få en historie med på vejen, fra dem som selv var der, da det hele for alvor gik løs. Vil du være sikker på at lægge dit besøg en dag, hvor vores frivillige bemander maskinerne, så kontakt os gerne.
I museumsbutikken kan du købe lækre tekstiler, legetøj, bøger og meget andet til både store og små. En stor del af varerne er lavet på museets egne maskiner og væve og af museets frivillige. Trænger du til en forfriskning, så kan du få en god kop kaffe og en lille snack i vores dejlige café.
Udstillingen Made in Midtjylland fortæller om, hvordan tekstilindustrien ændrede Midtjylland. I 1950’erne eksploderer industrien og byerne boomer. Mænd og kvinder ansættes på fabrikkerne eller starter deres egne i kældre og baghuse – og helt nye livsvilkår opstår. Det er fortællingen om, da Danmark blev moderne – og hvordan tekstilindustrien i det midtjyske ikke kun trak tråde ud i det lokale område og resten af landet, men også til resten af verden.
Gennem originale genstande, farverige illustrationer, film og personlige, levende fortællinger fra de mennesker, som var med til at forme industrien, lader udstillingen dig komme helt tæt på den unikke historie om den midtjyske tekstilindustri i autentiske rammer.
"5 hjerter: Museum fortæller opfindsomt og levende historien om, dengang Midtjylland boomede." - Niels Pedersen, Politiken
Børnefabrikken er vores formidlingslegeplads – og her er der masser af plads til at få historien ind under huden gennem leg og sjov. For Børnefabrikken er en børnevenlig udgave af en tekstilfabrik fra 1950´erne – en såkaldt ”mand-kone-fabrik,” hvor produktionen foregik hjemme i husene, som var fyldt fra kælder til kvist med maskiner, tekstiler og kasser.
Her kan de mindste få en smag af, hvordan det var at arbejde på en tekstilfabrik. Tøjet skal laves, flyttes rundt mellem de forskellige etager og pakkes i kasser, som fragtes til stationen for at blive sendt ud i den store vide verden.
Om onsdagen bliver den gamle klædefabrik levende igen! Vores dygtige frivillige sætter gang i strikkemaskinerne, vævene og symaskinerne
Tekstilmuseet holder til i den tidligere Herning Klædefabrik, og i det gamle Spinderi kan du få fornemmelsen af at træde ind på en gammel fabrik.
Her dominerer de mange maskiner og væve, som før i tiden blev brugt på fabrikker, i baghuse og kældre. På udvalgte dage betjenes flere af maskinerne af de frivillige – med alt hvad det medfører af støj og lugte fra dengang fabrikken stadig var i gang.
Du kan også opleve de mørke uldkamre, hvor fabriksarbejderne før lukkede nyansatte inde som en form for indvielsesritual. Eller AL’s systue, som er en total gengivelse af en af områdets mange små systuer, der fremstillede undertøj helt frem til 1996 – og hvor man nærmest stadig kan høre syerskerne sidde og sladre.
Få sved på panden i museets nyeste udstilling om sport og sportstøj - pust den gule trøje op eller tag et slag bordhåndbold!
I udstillingen We are the Champions kan du komme tæt på de største stjerner og mindste helte. Du kommer med på en 70 år lang rejse gennem sportshistorien og sportsmodens udvikling gennem tiden.
Udstillingen viser gennem historier, genstande og stjernetrøjer hvordan tekstilindustri og sportsindustri altid har været tæt forbundet i Midtjylland.
Hele familien kan også selv få pulsen op! Træd i pedalerne og pust den gule trøje op, tag et slag bordhåndbold eller lav flotte mønstre på Stadium Styleren.
Særudstilling
På Tekstilmuseet kan du opleve en lille særudstilling med historiske tekstiler fra museets samling fra 1940’erne og 1950’erne. Udstillingen kan opleves fra 1. december 2024 til 6. april 2025.
Læs mereSærudstilling
Fra d. 1. september udstiller Maria Kirk Mikkelsen 'papirtekstiler' på Tekstilmuseet. Udstillingen giver os mulighed for at zoome ind på farve og mønster i den vævede konstruktion.
Læs mereUdstilling
I udstillingen 'We are the Champions' på Tekstilmuseet kan du komme tæt på de største stjerner og mindste helte. Du kan også selv få sved på panden og opleve sportsmodens udvikling fra træningsdragt til athleisure.
Læs mereLukkedage 2024:
Julelukket 21. december - 6. januar
Åbningstider 2024:
Mandag: lukket
Tirsdag - søndag: 11:00 - 16:00
Vestergade 20,
7400 Herning
Voksne (+18 år): 75 kr.
Børn og unge: Fri entré
Studerende: 60 kr.
Grupper (10+ prs.).: 55 kr.
Medlemmer: Fri entré
Pensionister: 60 kr.
Kommer du på besøg på en onsdag, kan du ofte opleve lydene og lugtene fra en gammeldags tekstilfabrik, når vores frivillige starter de gamle maskiner op eller sætter sig bag vævene og symaskinerne. Hvis du vil være sikker på at opleve maskinerne, så kom først på dagen og ønsker du at opleve systuen i aktion, så kom ved 13-tiden. I påske- og sommerferien (skolernes sommerferieuger) kører maskiner, vævene og systue ikke. De frivillige holder også juleferie fra og med d. 11. december til og med d. 1. januar.
Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne.
I Tekstilmuseets museumsbutik kan du få fingrene i tekstile varer som er lavet på maskinerne af museets dygtige frivillige. Der sælges også bøger, legetøj, tøj og meget andet.
I museets café kan du købe en kop kaffe, te, kolde drikke og snacks.
Se Fødevarestyrelsens kontrolrapport her.
Museet har gratis garderobe og aflåselige garderobeskabe. Store tasker, rygsække og paraplyer må ikke tages med i udstillingsområdet.
Man kan komme rundt på hele museet, café og butik som kørestolsbruger.
Der er puslefaciliteter ved toiletterne i garderobeområdet.
Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #tekstilmuseet og #museummidtjylland.
Tekstilmuseet udlejer lokaler til foredrag, møder, receptioner og konferencer. Vi har A/V-udstyr og WIFI samt kan tilbyde forplejning. Se mere her.
Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Vi henviser i stedet til museets café. Skoler og institutioner kan i forbindelse med undervisningsforløb nyde medbragt mad i Værkstedet efter aftale.
Rygning er ikke tilladt på museet.
Kæledyr er ikke tilladt. Kun førerhunde har adgang til museet.
Museet har en mindre parkeringsplads med ubegrænset parkering placeret ud til Vestergade lige over for museet. Derudover findes der flere andre parkeringsmuligheder i nærområdet.
Lukket i dag
Lukket i dag
Lukket i dag
Lukket i dag
På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Her fortæller vi historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.
Læs mereLukket i dag
På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.
Læs mereLukket i dag
Frilandsmuseet Herning giver dig mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du hoppe 200 år tilbage i historien, mens du går rundt mellem de tækkede huse og gamle frugttræer i Museumshaven – eller du kan fordybe dig i Jens Nielsens Bondegård, som viser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.
Læs mereKom på guidet tur, byvandring eller hold dit næste arrangement hos os. Her på Museum Midtjylland står vores engagerede formidlere klar til at byde både privatpersoner, -grupper, virksomheder og skoler velkommen. Du kan også leje et af vores unikke lokaler.
Booking privateBooking undervisning