Åbent i dag 09:00-12:00
Museumsgade 32, 7400 Herning
Kun få minutter fra Hernings gågade kan du med et enkelt skridt træde 200 år tilbage i historien. Frilandsmuseet Herning byder nemlig på ægte, gammeldags landsbystemning, når det viser landlivet, som det blev levet på heden i 1800-tallet.
Frilandsmuseet Herning giver dig en helt speciel mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Mellem de gamle frugttræer kan du bevæge dig ind og ud af et hyggeligt bondegårdsmiljø, hvor Landsbylauget hver torsdag f.eks. passer haven, dyrker honning, smeder jern eller vedligeholder bygningerne ved hjælp af gamle håndværksteknikker.
Indendørs finder du vores besættelseslejlighed og udstillingen om folkemindesamleren Evald Tang Kristensen. Men du kan også gå på opdagelse i Jens Nielsens Bondegård, som er en af museets mest populære attraktioner – særligt for børn. Her viser mere end 100 forskellige perspektivkasser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.
Frilandsmuseet Herning er Danmarks næstældste frilandsmuseum. Med de gamle, stråtækte huse og den fine museumshave er museet en lille grøn oase midt i byen. Her kan du gå på opdagelse og træde ind i et lille, hyggeligt bondegårdsmiljø med gårdplads med vippebrønd, stald, lade og stuehus med bindestue – og livet som det var engang.
Du kan også opleve den gamle maltkølle, en smedje med åben ild, et spændhus, en bageovn og det lille husmandssted kaldet Ane Maries hus, som er et typisk eksempel på et nybyggerhjem på heden. Husets sidste beboer, Ane Marie Laursen (1890-1968), var en af hedens sidste eneboere – og rygtet siger, at hun stadig spøger der.
Stuehuset er desværre pt. lukket.
I stuehuset kan du få en autentisk lydoplevelse af en hedebondefamilies hverdag i den sidste halvdel af 1800-tallet. I bindestuen samtaler familien om de daglige gøremål, og ungerne plager faderen om at fortælle et eventyr, som han selvfølgelig gør. Der er knitrende lyde fra bilæggerovnen, uret tikker og en kvinde nynner en salme af Brorson, mens hun spinder på rokken. Lydinstallationen har rod i forskningsprojektet ‘Soundscapes i autentiske bygninger’, som er støttet af Velux Fonden.
Hver torsdag arbejder vores frivillige med at genskabe lidt af landlivet, som det var engang. Til særlige arrangementer tænder vi op i bageovnen og serverer friskbagt brød med vores egen honning.
I den gamle museumsbygning kan du træde ind i en lejlighed, der fremstår præcis som under tyskernes besættelse i 1940-1945. Her kan du få fornemmelsen af, hvordan en familie levede under krigen, når de trak mørklægningsgardinerne for og skjulte sig for fjenden.
Du kan også besøge vores udstilling med genstande indsamlet af verdens største folkemindesamler, Evald Tang Kristensen, og blive klogere på, hvem han var – og de minder, han var med til at bevare.
Sidst men ikke mindst kan du lægge vejen forbi Jens Nielsens Bondegård. Udstillingen består af Inge Faurtofts finurlige perspektivkasser – og her kan du smugkigge ind i livet på bondegården fra hanen galer og solen står op, til bonden går omkuld i sin seng.
Museumshaven er frit tilgængelig døgnet rundt
alle ugens dage
Lukkedage i 2024:
Museet har lukket på helligdage
Lukket mellem 21. december og 8. januar
Åbningstider 1. september - 31. maj
Mandag - onsdag: lukket
Torsdag: 09:00 - 12:00
Fredag - søndag: lukket
Åbningstider 1. juni - 31. august
Mandag - onsdag: lukket
Torsdag: 09:00 - 15:00
Fredag - søndag: lukket
Museumsgade 32,
7400 Herning
Voksne (+18 år): Fri entré
Børn og unge: Fri entré
Medlemmer: Fri entré
Pensionister: Fri entré
Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne og Frilandsmuseets Hernings gamle huse. De må dog meget gerne medbringes i museumshaven.
Museumshaven kan tilgås i kørestol, men kan være udfordrende i vådt vejr. Jens Nielsens bondegård kan besøges i kørestol. Mens det desværre ikke er muligt i folkemindesamleren Evald Tang Kristensen-udstillingen eller Besættelseslejligheden.
Der er ingen puslefaciliteter på museet.
Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #frilandsmuseetherning og #museummidtjylland.
Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Medbragt mad og drikke er dog perfekt at nyde i den hyggelige museumshave, som har et fint halvtag med bænke.
Museumshaven er Frilandsmuseet Hernings hyggelig have. Den danner rammen om de gamle huse og krogede æbletræer, og er åben for alle døgnet rundt alle ugens dage – kun 3 minutters gang fra gågaden.
Rygning er ikke tilladt på museet.
Kæledyr er ikke tilladt indendørs – men må gerne medbringes i Museumshaven. Kun førerhunde har adgang til museet.
Der er toiletter i kælderplan samt på mezzaninen. Adgang med elevator og trappe.
Museet råder over en mindre parkeringsplads overfor indgangen. Derudover er der parkeringsmulighed på hele Museumsgade, 7400 Herning.
Åbent i dag
11:00-16:00
Åbent i dag
11:00-15:00
Lukket i dag
Åbent i dag 11:00 - 16:00
På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50'erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.
Læs mereÅbent i dag 11:00 - 15:00
På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Her fortæller vi historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.
Læs mereLukket i dag
På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.
Læs mereKom på guidet tur, byvandring eller hold dit næste arrangement hos os. Her på Museum Midtjylland står vores engagerede formidlere klar til at byde både privatpersoner, -grupper, virksomheder og skoler velkommen. Du kan også leje et af vores unikke lokaler.
Booking privateBooking undervisning