OM Vester Palsgaard Skovmuseum

Vester Palsgaard Skovmuseum er lukket. Vi har på Museum Midtjylland været nødt til at træffe den svære beslutning om at stoppe vores aktiviteter på Vester Palsgaard Skovmuseum, og museet er derfor lukket for offentligheden fra foråret 2023.

Læs mere her

 

I skovens dybe stille ro

Vester Palsgaard Skovmuseum ligger i en gammel skovridergård fra 1804 i idylliske omgivelser midt i skoven – og et stenkast fra Hærvejen. Her kan du bevæge dig gennem de hyggelige stuer og forestille dig, hvordan skovrideren boede og levede – eller du kan få historien om, hvordan området gik fra hede til skov, eller lære mere om nogle af de arkæologiske oldtidsfund, som er gjort i lokalområdet.

I museumsbutikken kan du købe nostalgisk legetøj, vores egen honning fra bistaderne bagved, udvalgte varer fra Tekstilmuseet, hærvejsøl og hærvejssalt. Vi har også et godt udvalg af bøger om museet og egnen, hvis du skulle være nysgerrig efter at vide endnu mere.

Når du er færdig på museet, kan du nyde din madpakke i læ i det fine spisehus – eller du kan gå en tur i den smukke skov, og forestille dig hvordan det hele så ud, før den kom til, eller hvordan det har været at være skovrider.

Udstillinger

Skovrideren, heden og skovbruget


Sammen med museets fine gamle stuerum, der fremstår som boede skovrideren stadig på gården, danner Vester Palsgaard Skovmuseum rammen om udstillinger, som på forskellig vis fortæller om heden og skovbruget i området.
I udstillingen ”Højderyggen – et landskab skabt af mennesker” får du historien om Palsgaard Skovdistrikt, og hvordan det har udviklet sig gennem de sidste 200 år. Mens du i udstillingen “Hedeselskabets stifter: Enrico Mylius Dalgas” hører om Enrico M. Dalgas’ store betydning for tilplantningen af plantager og får mulighed for at nærstudere genstande og redskaber med tilknytning til ham.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/03/vester-palsgaard_udstilling1-min-1045x800.jpg
Vester Palsgaard Skovmuseum ligger midt i skoven med rig mulighed for vandre- og skovture i idylliske rammer, når besøget på museet er forbi.
https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/03/vester-palsgaard_gaestefoto-min-1045x800.jpg
Oldtidsfund

I lokalområdet omkring Vester Palsgaard Skovmuseum er der gennem årene gjort en række ret så interessante fund fra Danmarks oldtid. Nogle af de fund kan du opleve i udstillingen på museets 1. sal. Her vidner de arkæologiske genstande om de mennesker, som boede i området: hvordan de levede, døde og blev begravet.

I udstillingen indgår også Vejle Museums og Horsens Museums store udgravninger i 1980’erne i Nr. Snede og ved Hedegård nær Ejstrupholm. Det er udgravninger, som hver især har været epokegørende i dansk arkæologi. Nr. Snede er en af de få totaludgravede jernalderbebyggelser i Danmark, og Hedegård regnes som en af landets rigeste gravpladser fra tiden omkring Kristi fødsel.

https://museummidtjylland.dk/wp-content/uploads/2018/08/oldtidsfund-udstilling-vester-palsgaard-skovmuseum-1045x800.jpg

Praktisk information

Åbningstider
Adresse

Palsgårdvej 9,

7362 Hampen

Telefon

+45 96 26 19 00

Priser

Voksne (+18 år): Fri entré

Børn og unge: Fri entré

Medlemmer: Fri entré

Pensionister: Fri entré

Barne- og klapvogne

Af hensyn til museets sikkerhed er det ikke tilladt at medbringe barne- og klapvogne i udstillingsområderne.

Butik

Museet har en rigtig fin lille butik, som kan besøges uden køb af billet.

Cafe

Museet har en mindre café, som sælger kaffe, te, slik, vand og is som kan nydes både inde og ude alt efter vejret.

Garderobe

Museet har gratis garderobe. Store tasker, rygsække og paraplyer må ikke tages med i udstillingsområdet.

Handicapforhold

Man kan komme rundt på hele museet som kørestolsbruger. Dog kan udearealerne være udfordrende i vådt vejr.

Pusleplads

Der er puslefaciliteter ved toilettet på 1. sal.

Foto

Der må gerne fotograferes på museet. Brug af blitz, stativ og særligt udstyr kræver dog særtilladelse. Fotografering til kommercielle formål kræver også særlig tilladelse. Del gerne dine fotos med hashtagget #vesterpalsgaardskovmuseum og #museummidtjylland.

Lej lokaler

Vester Palsgaard Skovmuseums caféområder og loftslokale kan lejes til fester, foredrag, møder, receptioner og konferencer. Vi kan tilbyde let forplejning efter aftale.

Mad & drikke

Det er ikke tilladt at spise eller drikke i museets udstillinger. Vi henviser i stedet til de fine udendørs spisemuligheder med udsigt til den smukke, omgivende natur. Skoler og institutioner kan i forbindelse med undervisningsforløb nyde medbragt mad inden- eller udenfor alt efter aftale og ønske.

Grønne arealer

Vester Palsgaard Skovmuseum ligger utroligt naturskønt midt i skoven, og der er rig mulighed for vandreture i området for både store og små.

Rygning

Rygning er ikke tilladt på museet.

Kæledyr

Kæledyr er ikke tilladt indendørs. Kun førerhunde har adgang til museet.

Toiletforhold

Der er toiletter i både stueplan og 1. sal.

Parkering

Museet har egne parkeringspladser på arealet.

Se de andre museer her hos Museum Midtjylland

Tekstilmuseet

Lukket i dag

Klosterlund Museum

Lukket i dag

Herningsholm Museum

Lukket i dag

Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Tekstilmuseet

Lukket i dag

På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri – og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området. I Herning Klædefabriks autentiske fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland, komme i arbejde på Børnefabrikken eller se nærmere på de store, gamle maskiner.

Læs mere
Tekstilmuseet i Herning
Klosterlund Museum

Lukket i dag

På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Her fortæller vi historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv.

Læs mere
Klosterlund Museum
Herningsholm Museum

Lukket i dag

På Herningsholm Museum fortæller vi om livet på heden. Her kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier. Men du kan også opleve historien om Herningsholms første fire ejere, hvor herregården gik fra at være befæstningsgård til centrum for starten på den midtjyske tekstilindustri.

Læs mere
Herningsholm Museum
Frilandsmuseet Herning

Lukket i dag

Frilandsmuseet Herning giver dig mulighed for at opleve landlivet på den vest- og midtjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Her kan du hoppe 200 år tilbage i historien, mens du går rundt mellem de tækkede huse og gamle frugttræer i Museumshaven – eller du kan fordybe dig i Jens Nielsens Bondegård, som viser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

Læs mere
Udstilling frilandsmuseet Herning