Byvandring i Ikast

Byvandring i Ikast

Denne byvandring er fuldt booket – send gerne en mail til booking@museummidtjylland.dk, hvis du vil på venteliste.

 

I efterkrigstiden forvandledes Ikast fra en lille by på heden til en sprudlende industriby. Drivkraften var tekstilindustrien, der efter 2. Verdenskrigs afslutning sprængte alle rammer for vækst. Byen og tekstilindustrien kom til at spille en central rolle i, at velfærdsstaten voksede frem og gjorde det muligt for områdets mange kvinder at komme ud på arbejdsmarkedet. Derved blev grunden til det moderne Ikast lagt.

 

Tekstilbyen Ikast voksede frem gennem knopskydninger og ligesom vand fandt den vej overalt, hvor det var muligt at komme frem. Industrien skød op i baggårde, kældre og garager. Byplanlægning og industrikvarterer var der ikke meget af. Til gengæld var der initiativ og vovemod – både blandt de, der startede fabrikker op blandt de tusinder af mennesker, der flyttede fra land til by for at starte en ny tilværelse som strikker, tilskærer eller syerske.

 

På dagens tur ser vi bl.a. nærmere på Topsi strik, der nåede at have fire forskellige adresser i byen, før den nedlagde produktionen. Vi kommer også forbi BHIs fabrikslokaler, der i dag er omskabt til boliger, og endelig byder direktør Bent Mikkelsen inden for på Niels Mikkelsens trikotagefabrik, hvor han vil fortælle om fabrikkens lange historie.

 

Kom med på en tur, hvor vi går i kødet på Tekstilbyen Ikast. Har du også selv været en del af tekstilhistorien og har du lyst til at dele den med andre og med Museum Midtjylland, så kom og vær med til at gøre os alle sammen klogere på tekstilindustrien.

08.09.2021

Kl. 18.30-20.30

Pris: 70,- (50,- for medlemmer af museets støtteforeninger)

Byvandring i Ikast

Startsted på hjørnet af Kristiansgade og Tværgade, 7430 Ikast

Beklager, men denne begivenhed er overstået