Byvandring om Herning på genforeningens tid Museum Midtjylland

Byvandring om Herning på genforeningens tid

DA KONG CHRISTIAN RED PÅ SIN HVIDE HEST

Leif Sepstrup fra Slægtshistorisk Forening Herning og Kristine Holm-Jensen fra Museum Midtjylland inviterer på en gåtur i Hernings gader. Det sker mandag den 15. juni, som er 100-årsdagen for, at Nordslesvig blev juridisk genforenet med Danmark.

I Sønderjylland var der fest og farver og en konge, der red over grænsen på sin hvide hest. Men hvad foregik der egentlig i Herning på samme tid? Var Herningenserne også optaget af genforeningen, og er der stadig spor i byen efter de sindsoprivende uger og måneder i 1920?

De spørgsmål har Leif Sepstrup og Kristine Holm-Jensen stillet sig selv. Resultatet er en fælles byvandring. De vil fortælle historier om menneskene i Herning, og hvordan de oplevede genforeningen i 1920. Det rummer både et tilbageblik til krigen i 1864 og mødet med en nationalt vakt skolelærer.

Museumsinspektør Kristine Holm-Jensen udtaler: ”Vi begyndte i 2019 at lave fælles byvandringer. Leif finder historier – nogle gange nogle lidt snuskede af slagsen i arkiverne, og jeg holder mig mere til fakta. Det var der rigtig mange herningensere, der var vilde med. Så nu kaster vi os ud i et nyt samarbejde for at sætte fokus på genforeningen, som jo er en milepæl i dansk historie.”

Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Tyskland og Østrig. I vinteren 1920 stemte borgerne i Slesvig om, hvor de ville høre til. Fra den 15. juni 1920 var Nordslesvig under dansk suverænitet. Den 10. og 11. juli 1920 blev Genforeningen fejret gennem kong Christian 10.s indtog i Sønderjylland.

Vi følger selvfølgelig myndighedernes anvisninger og tager forbehold for et evt. forsamlingsforbud, der kan være på den dato, hvor arrangementet finder sted. Tilmelding vil være tilpasset de gældende regler, og så der er god plads til at holde afstand.

18.08.2020

Kl. 18.30-20.00

Pris: 70,- (50,- for medlemmer af museets støtteforeninger)

Byvandring om Herning på genforeningens tid

Foran Herning Bibliotek, Østergade 8, 7400 Herning

Tilmeld dig her

Husk at du skal tilmelde dig eventet herunder, da der er begrænsede antal pladser. Bemærk, at en tilmelding er bindende.

- +