De brune værtshuse. Byvandring med Museum Midtjylland

De brune værtshuse

Obs. denne byvandring er fuldt booket – men på grund af den store efterspørgsel tager vi byvandringen tirsdag d. 14. september og d. 21. september. Tilmeld dig her.

 

Hvad er egentlig et værtshus? Hvilke værtshuse har der været i Herning, og hvilke skæbner og røverhistorier knytter sig til dem? Er du nysgerrig? Måske har du endda selv et par anekdoter at bidrage med? Så skal du da deltage i byvandringen ”De brune værtshuse”.

 

I begyndelsen af 1800tallet ville der ikke have været mange hits, hvis man googlede ”værtshuse i Herning”. Herning fandtes nemlig dårligt nok. Men på en øde og forblæst beliggenhed (dér, hvor Herning Bibliotek ligger i dag) opførtes et ting- og arresthus, og godt hjulpet af landeveje og jernbane blev Herning en regional dynamo med tekstilindustri som brændstof.

 

I den nye by Herning skød et apotek op som noget af det allerførste. Når dette apotek hurtigt fik en pæn omsætning, skyldtes det ikke snue og hoste, men noget helt andet: på apoteket kunne man købe brændevin. Dermed blev et apotek faktisk det moderne Hernings første værtshus.
Efter 2. Verdenskrig satte tekstilindustrien i turbogear, og de mange industriarbejdere kom til at sætte deres præg på byen på mange måder. De leverede bl.a. et solidt kundegrundlag for en hel stribe nye bodegaer, som i en tåge af tobaksrøg, håndbajere og røverhistorier så dagens lys i Herning i 1960erne og 70erne. Dem, deres forgængere og deres arvtagere vil vi koncentrere os om, når vi inviterer på byvandringen ”De brune værtshuse”.

 

Vi lægger naturligvis ud med en håndbajer eller en vand, og derefter bevæger vi os gennem byen. Undervejs vil Leif Sepstrup fra Slægtshistorisk Forening, Henning Pedersen fra Museumsforeningen og Mai Philipson fra Museum Midtjylland give et indblik i, hvordan livet i Hernings bodegaer har udviklet sig, særligt fra 1960erne til i dag.

 

Tilmelding er nødvendig og skal ske via denne side.

13.09.2021

Kl. 19.00-20.30

Pris: 70 kr. (50 kr. for medlemmer af museets støtteforening).

De brune værtshuse

Mødested: Foran Kongrescentret, Østergade 37, 7400 Herning

Beklager, men denne begivenhed er overstået