Foredrag på Frilandsmuseet Herning Et Folkeligt Museum

Foredrag: Det grundtvigianske museum

I gamle dage var det en kedsommelig affære at gå på museum, hvor de endeløse rækker af montrer med stenøkser og oldsager af alskens slags kunne dræbe ethvert forsøg på en levende indføring i historien. Sådan tænker mange i dag ofte om museerne for 100 år siden, men var det nu også tilfældet?

I 1890’erne arbejdede Jens Andersen Trøstrup for at skabe et museum i Herning, der både kunne underholde og oplyse midt- og vestjyderne. Med afsæt i kristeligt-folkelige tanker om en levende indføring i historien grundlagde han Herning Museum, hvor der hurtigt tilknyttedes en frilandsafdeling.

I samtiden blev Trøstrup beskrevet som et levende katalog, en ivrig patriot, et stykke af en poet og komponist og alt i alt Danmarks besynderligste museumskustode. Han var uden tvivl besynderlig, men ikke alene. Trøstrup var del af et nationalt, kulturhistorisk interessefællesskab, der havde rødder i højskolebevægelsen, og han var den første i dette fællesskab, der med udgangspunkt i de folkelige tanker grundlagde et museum.

Foredraget vil med udgangspunkt i historien om Herning Museum og Trøstrup udforske mødet mellem museumssagen og den grundtvigianske bevægelse.

Foredragsholderen er ph.d.-stipendiat Kasper H. Madsen.

03.10.2020

Kl. 13.30-15.30

Pris: 70,- (50,- for medlemmer af museets støttteforeninger)

Frilandsmuseet Herning

Museumsgade 32, 7400 Herning

Tilmeld dig her

Husk at du skal tilmelde dig eventet herunder, da der er begrænsede antal pladser. Bemærk, at en tilmelding er bindende.

- +