Strikkeworkshop på Tekstilmuseet om Herningsjalet

Herningsjalerne

I løbet af efteråret 2020 kan eventyrlystne strikkere få adgang til Museum Midtjyllands samling af sjaler og selv lave deres egne nyfortolkninger af sjalerne. Det sker i løbet af tre workshops i efteråret 2020.

I 1970’erne tog strikdesigner Åse Lund Jensen til Herning. Hendes mission var at lave en genfortolkning af forskellige gamle strikkede genstande i det daværende Herning Museums magasiner. Blandt flere andre ting valgte hun at lave et strikmønster til et af de gamle sjaler, som kvinderne på heden havde brugt til at skærme sig mod den hårde vestenvind. På den måde blev en moderne strik-klassiker født.

Nu godt og vel 40 år senere synes vi på Museum Midtjylland, at det er tid til at genbesøge de strikkede genstande i magasinet for at hente ny strikkeinspiration. Der er nemlig ikke kun ét, men mange sjaler i museets samling. Vi har allieret os med underviser Astrid Colding Sivertsen, som er en garvet strikker med øje for strikketekniske detaljer.

I løbet af tre gange vil vi undersøge en håndfuld sjaler fra museets samling. Der bliver tid til at studere dem helt tæt på, så vi kan finde ud af, hvordan de er strikket. De gamle sjaler er i nogle tilfælde konstrueret på måder, der virker besværlige set med moderne øjne, og de er også strikket med tyndt garn og meget små pinde. Vi diskuterer hvordan rekonstruktioner eller gendigtninger af de gamle sjaler kan laves, og om det er vigtigt at bruge præcis de samme strikketeknikker, som man har brugt her i området før i tiden.

Kurset er for eventyrlystne strikkere, som får lys i øjnene ved tanken om at kaste sig ud i strik-eksperimenter. Man skal have en del strikkeerfaring for at få glæde af kurset, men det vigtigste er, at man har lyst til at eksperimentere med at strikke uden mønster eller facitliste.

Kurset strækker sig over tre aftener i efteråret 2020. På kurset bliver der tid til nøje at studere de gamle sjaler og til sammen med Astrid og de øvrige strikkere på holdet at diskutere rekonstruktionsmuligheder, garn mm.

Datoer: 10. september, 8. oktober, 5. november

Kl. 17.00-20.00.

Prisen er 300 kr samlet for alle tre mødegange, og garn og strikkepinde medbringes selv.

Tilmelding er nødvendig og kan ske her på siden.

10.09.2020

Kl. 17.00-20.00