Foredrag om nye arkæologiske undersøgelser Jelling før Gorm

Jelling før Gorm

Kom og hør nærmere om Jelling før Gorm den Gamle

Danmarkshistoriens første – og vigtigste tweet fra en statsleder – er fra vikingetiden. Det er fra år 965 og det står pakket ind i en montre af stål og glas i Jelling, og det er sent til os af Harald Blåtand.

Harald Blåtand mestrer, i sin korte tekst – at få fortalt os virkelig meget.

Danmark er nu et kongerige – Norge er en del af det. Han er selv blevet kristen og han har fået i alt fald danskerne til at konvertere. Og i øvrigt er hans far og mor døde. Nu om dage er vi jo vant til disse tweets og tager dem måske ind imellem med et gran salt.

Men Harald Blåtand understreger sit budskab yderst effektfuldt ved at placere det mellem de to monumentale gravhøje som skulle være rejst over Gorm og Thyra, midt i en stor skibssætning og inden for et gigantisk indhegnet område – måske på en af hans fars (kong Gorms) kongsgårde måske i rigets centrum. Hele monumentet er den dag i dag visualiseret af højene, af jellingestenen og af Ingvar Cronhammars fortolkning i landskabet og i Nationalmuseets fine udstilling i ”Kongernes Jelling”.

Haralds Blåtands runesten og monumenterne er blevet en slags dåbsattest for vores monarki, det er en central del af vores fælles arv og historieskrivning. En sjælden langvarig effekt af en kort og måske heller ikke helt igennem troværdig tekst fra en statsleder.

Men hvorfor vælger Harald Blåtand Jelling? Var Jelling også et vigtigt kongssæde inden Harald Blåtand så effektfuldt markerer stedet, eller var det bare en velplaceret landsby, hvor der var plads til hans udfoldelser?

De svar skal findes i arkæologien. Gennem de senere år har Vejle Museerne gennemført omfattende og spændende udgravninger i områder omkring Jelling. Disse udgravninger er med til at tegne billedet af det landskab som omgav Jellingmonumenterne og dermed den udvikling, som fører frem mod vikingetiden.

Lederen af disse udgravninger, museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul, kommer til Tekstilmuseet den 26. februar og fortæller om disse fund og deres store betydning for hvorfor Harald vælger Jelling, men også for vores egen nationale selvforståelse.

Tilmelding sker her på siden efter først-til-mølle princippet.

26.02.2019

Kl. 19.00-21.30

Pris: 70,- (50,- for medlemmer af museets støtteforeninger)