Eventyrlystne strikkere kan få adgang til Museum Midtjyllands samling af strikkede vanter og lave deres egne nyfortolkninger af vanterne. Det sker i løbet af fire workshops i efteråret 2021.
I 1970’erne udgav det daværende Herning Museum en række strikkemønstre, blandt andet et mønster til ternede vanter til voksne og børn. Mønstret fik navnet mor-og-barn-vanter og er siden blevet strikket af tusindvis at entusiastiske strikkere.
Nu godt og vel 40 år senere synes Museum Midtjylland, at det er tid til igen at hente ny strikkeinspiration i magasinet. Vi har allieret os med underviser Astrid Colding Sivertsen, som er en garvet strikker med øje for strikketekniske detaljer.
Museum Midtjylland har en spændende samling af vanter, både ensfarvede og tofarvede, som indbyggerne på heden brugte til at holde varmen i den hårde vestenvind. De tofarvede vanter har forskellige ternede farvemønstre, som er specielt danske, og især kendes fra Jylland. Vanternes form er også karakteristisk for danske vanter og har mange små, tekniske detaljer. De er anderledes, end dem man finder i de fleste moderne strikkemønstre til vanter.
I løbet af fire gange vil vi undersøge en håndfuld vanter fra museets samling. Der bliver tid til at studere dem helt tæt på, så vi kan finde ud af, hvordan de er strikket. Først ser vi selvfølgelig grundigt på genstandene. Derefter kan deltagerne lave individuelle strikkeprøver af detaljer. Det kan være de detaljer, de synes er mest interessante eller de sværeste at gennemskue i originalerne. Ved at sammenligne vores eget strik med originalerne kan vi efterhånden danne os en mening om, hvordan originalerne er strikket.
Der vil undervejs i forløbet være små oplæg om Midtjyllands strikkehistorie, og vi kan finde på at hente flere genstande frem fra samlingerne. Det afhænger af, hvad deltagerne interesserer sig for og hvilke spørgsmål, der dukker op undervejs. På den sidste workshop kigger vi på hinandens eksperimenter og resultater og udveksler viden og erfaringer.
Kurset er for eventyrlystne strikkere, som får lys i øjnene ved tanken om at kaste sig ud i strik-eksperimenter. Man skal have en del strikkeerfaring for at få glæde af kurset, men det vigtigste er, at man har lyst til at eksperimentere med at strikke uden mønster eller facitliste.
Datoer: 9. september, 7. oktober, 4. november, 2. december
Kl. 17.00-20.00
Garn og strikkepinde medbringes selv.
Tilmelding skal ske på denne side. Vi følger selvfølgelig myndighedernes retningslinjer i forhold til forsamlingsforbud og afstand, og der er derfor et begrænset antal pladser til rådighed. Vi tager derudover forbehold for, at der kan ske ændringer i museets åbningstider i forbindelse med den nuværende situation med covid-19.
09.09.2021
Kl. 17.00-20.00
Pris: 400,- for alle fire mødegange
Vestergade 20, 7400 Herning