Oldtidsuge i uge 38
Klosterlund Museum byder på to spændende arrangementer, der kobler fortid og nutid og udfordrer alle sanser. Det sker når vi inviterer til 'Lyden af oldtiden' og 'Tyg på Oldtiden'.
Klosterlund Museum slog i juni måned dørene op til en ny, fast oldtidsudstilling, som på sanselig vis bringer publikum ansigt til ansigt med oldtidens midtjyder. Et gennemgående træk i udstillingen er, at den trækker tråde mellem fortid og nutid gennem hverdagens, genkendelige situationer og gøremål.
Aktiviteter, som samler mennesker til alle tider er mad og musik! Derfor inviterer museet nu publikum til en fælles udforskning af både lyden og smagen af oldtiden.
Oldsager, skeletter og moselig er normalt stumme. Men hvordan lød fortiden? Og hvordan lød fortidens musik?
I et spændende samarbejdsprojekt mellem museumsformidlere, musikere, skolebørn og musikantropologen Eva Fock udforskes lyden af oldtiden!
Publikum indbydes til at gå med på en soundwalk i landskabet og høre resultatet af projektet. Soundwalk’en er slags gående koncert ved Bølling Sø, hvor lydenes samspil med søen og naturen kommer til udtryk.
Projektet tager udgangspunkt i to ægte lurer – oldtidens blæseinstrumenter – som er udstillet i Klosterlund Museums nye oldtidsudstilling. Lurerne stammer fra en jernalderlandsby ved Herning og er lavet af træ. De giver et unikt indblik i oldtidens musikalske verden.
Musikskolerne i Holstebro og Ikast-Brande og musikskolen, studerende på VIA læreruddannelsen, Historielab samt elever fra Engesvang Skole deltager i projektet sammen med museets arkæologer og formidlere samt musikantropolog Eva Fock, der er initiativtager.
Ud over det deltager lydforsker Ingeborg Okkels, fløjtespiller Kiku Day og slagtøjsmusiker Ying-Hsueh Chen.
LYDEN AF OLDTIDEN, 21. september, kl. 17-18:00
Det er gratis at deltage i soundwalk’en. Tilmelding sker via denne side.
Hvad er koblingen mellem de første stenalderbønder og Kajkager eller tarteletter? Hvorfor er ærter geniale til alle tider? Og hvad spiste de i oldtiden til den søde tand?
Alt dette og meget mere, kan du få svaret på i et spændende heldagsevent på Klosterlund Museum, hvor du. kan møde madhistoriker Bettina Buhl.
Bettina Buhl er til daglig er museumsinspektør på Det Grønne Museum og er desuden kendt fra sin medvirken i en række TV-og radioprogrammer, samt bøger, foredrag mm.
Under eventet ”Tyg på Oldtiden” vil hun være guide gennem 5.000 års madhistorie. Med afsæt i tre hovedingredienser kan publikum opleve – og smage – hvordan fortidens mennesker kan have spist, og hvordan råvarerne forbinder os fra fortid til nutid.
Ved eventet er der samtidig mulighed for at opleve Klosterlund Museums nye, faste oldtidsudstilling og stille spørgsmål til museets arkæologer og formidlere.
TYG PÅ OLDTIDEN, 26. september, kl. 11-15:00
Kl. 11.00-12.00: Kornet i tykt og tyndt gennem historien (formidling og smagsprøve,
Kl. 12.30-13.30: Ærter – en vinterredning (formidling og smagsprøve).
Kl. 14.00-15.00: Æbler – lidt til oldtidens søde tand (formidling og smagsprøve,
Det koster 70,- (50,- for medlemmer af museumsforeningen + børn gratis) at deltage i workshoppen (prisen inkluderer undervisning, materialer, oldtidsmad, samt kaffe og te).
Husk tilmelding via denne side.